Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Oz the Great and Powerful - recensie

Oz the Great and Powerful - recensie

Een groots en indrukwekkend spektakel.
 
Het is één van de grootste filmklassiekers aller tijden: The Wizard of Oz. In de hoofdrol straalde de destijds zeventienjarige Judy Garland. Haar personage Dorothy raakt verzeild in het magische Oz, maar ze wil zo snel mogelijk weer terug naar haar geliefde Kansas. Dit kan alleen met hulp van de tovenaar Oz. Een man die tegen het einde van de film als bedrieger wordt ontmaskerd. Het is altijd onduidelijk gebleven waarom Oz de boel belazerde. Tot nu. In Oz: The Great and Powerful wordt namelijk de geschiedenis verteld van Oscar Diggs; een ‘goochelaar’ bij een rondreizend circus. Vanwege zijn kwakzalverij en oplichterij moet hij op de vlucht slaan en belandt hij in het magische Oz. Een plek waar ze smachtend op hem hebben gewacht. Hier verandert hij van een egoïstische player naar een onbaatzuchtige goeddoener. De Disney-moraal in het verhaal is dus niet te missen.

Oz the Great and Powerful

Flinke namen
De rol van Oscar Diggs/Oz wordt gespeeld door James Franco. In eerste instantie werd deze rol aan Robert Downey Jr. en Johnny Depp aangeboden, maar Franco blijkt echter een geweldige keuze. Met een ondeugende twinkeling in zijn ogen en mysterieuze lach weet Franco namelijk de twee kanten van Oz overtuigend neer te zetten. Johnny Depp was een vrij afgezaagde keuze geweest, gezien zijn eerdere werk in bijvoorbeeld Alice in Wonderland. Deze twee films lijken qua sfeer namelijk al veel op elkaar. Verder spelen Michelle Williams, Mila Kunis en Rachel Weisz de heksen uit Oz. Zach Braff is kort in de film te zien als het hulpje van Oz. Zijn stem is echter de gehele film te horen wanneer het schattige aapje Finley praat. Hoewel het Oz is die in eerste instantie alle vrouwen om zijn vinger windt, is het uiteindelijk Finley die ieders hart steelt.

Horrorelementen
De regie van de film is in handen van Sam Raimi, die onder andere bekend is van de Spiderman trilogie. Zijn handtekening staat duidelijk op de film. Kenmerkend voor Raimi is bijvoorbeeld zijn cartooneske stijl, zijn zwarte humor en het gebruik van horrorelementen. Met dat laatste heeft Raimi met het riante Disney-budget flink kunnen uitpakken. Het is dan ook meer dan eens dat je van je pluchen bioscoopstoel van schrik opveert. Ook staat Raimi bekend om zijn wilde camerabewegingen. Helaas spelen dit soort manoeuvres hem parten in deze film. Door de snelle bewegingen zijn de 3D-plaatjes niet altijd even scherp. Dit is zonde, aangezien Oz en Emerald City zo mooi en kleurrijk zijn vormgegeven. Daar wil je in alle scherpte van genieten.

Oz the Great and Powerful

Ode aan klassiekers
Naast deze duidelijke handtekening van de regisseur is ook de ode aan The Wizard of Oz en schrijver van de boeken L. F. Baum niet te missen. Op subtiele wijze wordt er prachtig een eer bewezen aan het werk van Baum en de film van weleer. Zo begint Oz: The Great and Powerful in zwart-wit, net als The Wizard of Oz. Ook het beeld is dan nog 4:3, het oude filmformaat uit die tijd. Wanneer de tovenaar Oz bereikt, wordt het beeld vergroot en gevuld met prachtige sprookjesachtige kleuren en bloemen in 3D. Op deze manier wordt de bioscoopbezoeker van nu net zo’n spectaculaire ervaring geboden als de bezoeker van 1939, die toen vrijwel voor het eerst de wondere wereld van kleurenfilm ervoer. Verder is het aan de kijker om te tellen hoe vaak de naam of afbeelding van Baum in de kleinste details is verwerkt. 

Conclusie
Oz: The Great and Powerful is duidelijk een Disneysprookje voor volwassenen. Zoetsappige landschappen en rauwe horrorelementen worden op de juiste wijze met elkaar vermengd, wat leidt tot een heerlijk afwisselend verhaal. Dit verhaal speelt met de vooroordelen van de kijker en blijft hierdoor verrassen en verbazen. Enkel in het midden verslapt het plot even, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd met het einde waar letterlijk en figuurlijk een spetterend spektakel vol slimme magie ontstaat. Al met al kan geconcludeerd worden dat Oz: The Great and Powerful een echte must see is. Het niet altijd even scherpe beeld en het tijdelijk verzwakte verhaal mogen de pret niet drukken. De sterke cast, het prachtige visuele spektakel en het verrassende verhaal maken de film tot een waar juweeltje.

Regisseur:

Sam Raimi

Cast:

James Franco
Mila Kunis
Rachel Weisz
Michelle Williams

Genre:

Fantasy

Releasedatum:

14 maart 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  130 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...