Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Jack the Giant Slayer - recensie

Jack the Giant Slayer - recensie

Een spannend verhaal voor het slapengaan.

De afgelopen jaren kan het toch niemand ontgaan zijn dat er zoveel sprookjes in de bioscopen zijn verschenen. Onlangs verscheen nog een nieuwe versie van Hans en Grietje en vorig jaar verscheen Sneeuwwitje zelfs tweemaal op het witte doek. Nu is het de beurt aan Jack the Giant Slayer waarin twee wat onbekendere sprookjes worden vermengd tot een prima avonturenfilm.Avontuur
Op een regenachtige koude avond leest de vader zijn zoontje Jack een verhaal voor. Het vertelt over gigantische reuzen die boven het wolkendek leven en op een dag een weg naar de mensenwereld weten te vinden door van een plotseling gegroeide bonenstaak naar beneden af te dalen. De mensenetende giganten worden uiteindelijk overwonnen door Koning Erik die over een magische kroon beschikt die de reuzen tot onderdanigheid dwingt. De jonge Jack is gefascineerd door de legende van Koning Erik, maar is het wel een legende? Jack groeit op als arme boerenjongen en als hij op een dag voor het eerst de stad ingaat om het werkpaard van zijn oom te verkopen, raakt de film in een stroomversnelling en kan het avontuur echt beginnen.

Herleving sprookjes
Jack the Giant Slayer is zoals vermeld een vermenging van een paar minder bekende sprookjes, te weten Jack and the Beanstalk (in Nederland bekend als Sjaak en de Bonenstaak) en het puur Britse sprookje Jack the Giant Killer. Door de eeuwen heen is het sprookjes genre verworden tot een kinderlijk genre dat vooral geschikt is voor de jongste onder ons. Vooral Disney, een van de machtigste filmstudio’s vanaf de jaren '20, heeft deze ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht als het gaat om sprookjes op het witte doek. Disney wist de soms eeuwenoude sprookjes zoals Doornroosje, De Kleine Zeemeermin, en Sneeuwwitje om te toveren tot lieflijke tekenfilms waaromheen een waar commercieel imperium werd gebouwd. Een paar jaar geleden kondigde Disney nog aan te willen stoppen met sprookjesverfilmingen maar daar zijn ze toch op teruggekomen aangezien de sprookjes in een nieuwe verpakking een groot succes bleken. Geen tekenfilms of animatie maar gespeelde films waarin de nieuwe technieken van de 21e eeuw zoals 3D en verfijnde CGI de mogelijkheden boden om de sprookjes in volle glorie tot leven te wekken. Jack the Giant Slayer is weliswaar van Warner maar behoort tot deze ware revival van het sprookje alhoewel regisseur Bryan Singer beweert dat hij al voor de  herleving van het sprookjesgenre bezig was met deze film.Standaard formule
Met Bryan Singer (bekend van The Usual Suspects, en een reeks X-men films) als regisseur zou je kunnen verwachten een op zijn minst degelijke film te krijgen voorgeschoteld. En dat is Jack the Giant Slayer zonder meer, hoewel je niet aan de indruk kan ontkomen dat vele andere regisseurs deze formulefilm ook wel hadden kunnen maken. Het idee van de bonenstaak die kilometers de hemel ingroeit en naar een nieuwe wereld leidt waarin wraaklustige reuzen wonen is erg leuk en ook goed uitgewerkt. Ook de 3D in de scènes  waarin de bonenstaak wordt beklommen is nuttig gebruikt. De giganten worden ook prima vertolkt met de grappige acteur Bill Nighy in de rol van de grote leider.

Conclusie
Jack the Giant Slayer is de zoveelste film in het vernieuwde sprookjesgenre en levert een humorvolle, leuke, lichtzinnige, maar redelijk standaard avonturenfilm op. Alles wat je verwacht van dit soort films wordt dan ook opgediend, zoals grappige punchlines, een onmogelijke liefde die toch mogelijk blijkt, en genoeg adequate actiescènes die deze film tot een leuk hapsnap avontuur maken.

Regisseur:

Bryan Singer

Cast:

Ewan McGregor
Stanley Tucci

Genre:

Avontuur

Releasedatum:

21 maart 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  114 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie