Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Column: Once Upon a Film

Column: Once Upon a Film

Er was eens: het verfilmde sprookje.

Sprookjes, zo lang als menigeen zich kan herinneren zijn sprookjes een onderdeel van onze cultuur. Veel geschreven sprookjes beginnen met de bekende woorden "Er was eens". En er was eens een medium dat zich geinspireerd zag door deze volksvertellingen van weleer. De hedendaagse film. Dit medium, waar wij allemaal zo van houden, heeft de eigenschap dat het een verhalend gegeven tot leven kan wekken. Laten sprookjes zich daar nu ook nog eens erg goed voor lenen.

Sprookjes worden al sinds jaar en dag verfilmd. In de begindagen waren het vooral de Disney animatiefilms die sprookjes tot leven wekten. Wie heeft er niet de geanimeerde versie van Sneeuwwitje en de zeven dwergen gezien. Zelfs als je deze film vandaag de dag kijkt, kan hij de tand des tijds nog goed doorstaan. Sprookjes zijn namelijk in principe tijdloos. De laatste jaren zien we in de filmwereld echter een geheel nieuwe generatie films gebaseerd op sprookjes. En niet alleen films, ook tv-series met een sprookjes thema vliegen ons rond de oren. Helaas zijn deze allemaal niet even goed.
 
Een voorbeeld waar het gruwelijk mee fout ging, is de film Red Riding Hood, die door voormalig MovieScene collega Dennis Alink nog met de grond gelijk werd gemaakt. De twist van deze versie van het beroemde verhaal van Roodkapje was dat deze keer de wolf een weerwolf was. De stompzinnigheid en het complete disrespect waarmee hier met het bronmateriaal werd omgesprongen, was werkelijk om te huilen. Een andere film die de plank toch wel behoorlijk mis sloeg, was het op Beauty and the Beast gebaseerde Beastly. Ook de kersverse serie Beauty and the Beast is op dit sprookje gebaseerd en lijkt na een behoorlijk slechte eerste aflevering iets op te pikken.
 
Hollywood lijkt zoekende naar de juiste manier om met het genre om te springen. Het zoekt de inspiratie in de sprookjes van weleer, maar lijkt niet meer te willen dat de film slechts een kopie is. Men wil er toch een twist aan meegeven. Diverse producenten strijden om de titels. Vorig jaar was Sneeuwwitje alweer aan de beurt om van een remake te worden voorzien, en dit keer zelfs twee redelijk kort achter elkaar. Eerst kwam daar Mirror Mirror, die absoluut niet wist te overtuigen, gevolgd door Snowwhite and the Huntsman die ook weer net even een twist aan het welbekende sprookje gaf.
 
Dit jaar werd deze trend voortgezet met Hansel and Gretel: Witch Hunters, waarin Hans en Grietje na hun nare ervaring in het peperkoeken huisje van de boze heks, veranderen in ware heksenjagers. Best origineel en in de uitvoering bepaald niet slecht. Ook zagen we dit jaar het CGI feestje, Jack the Giant Slayer. Het is natuurlijk de vraag wat de toekomst gaat brengen op sprookjes gebied. Voor de liefhebber van series is er in ieder geval nog het originele Once Upon a Time en Grimm om van te genieten. 
 
En ze leefden nog lang en gelukkig.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series