Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Becoming Traviata - recensie

Becoming Traviata - recensie

Een kijkje achter de schermen bij de creatie van een opera.
 
La Traviata is een toneelstuk geschreven in de 19e eeuw door de Italiaanse componist Guiseppe Verdi. Het stuk is op zich weer gebaseerd op een roman van Alexandre Dumas. Het verhaal draait om de courtisane Violetta die aan haar bestaan ontsnapt door een jonge nobele te trouwen. Economische problemen en een bemoeizuchtige schoonvader gooien roet in het eten. Maar Becoming Traviata is geen vertolking van dit stuk. Het is een fly-on-the-wall documentatie van de totstandkoming van één bepaalde versie, die op het zomerse Aix-en-Provence Festival te Frankrijk opgevoerd werd.
 


Film over opera
Kunst is graag bezig met zichzelf. Op veel verschillende niveaus is deze behoefte tot zelfreflectie terug te vinden. In de afgelopen jaren waren er bij de Oscarnominaties veel films over films betrokken. Onder andere Hugo en The Artist bleken het graag over het maken van cinema te willen hebben. Ook in de winnaar van dit jaar, Argo, speelde filmproductie een rol. Waarom? Waarschijnlijk omdat wij filmkijkers graag willen zien hoe creatief talent ontstaat; hoe enthousiast de mensen achter de schermen zijn; hoe mooi het medium is. Een serie schouderklopjes tot aan de credits. Ondanks dat Becoming Traviata de totstandkoming van een opera laat zien, past het in dezelfde beweging als deze films. Ook hier worden er op subtiele wijze veren in een creatief achterwerk gestoken.
 
Gewone mensen
Het eerste uur van de film concentreert zich voornamelijk op de oefeningen van de acteurs. Er staan slechts enkele stoelen in de zaal waarin de scènes langzaam vorm krijgen. De ruimte is van iedere franje ontdaan. De muren zijn bekrast, een decor is afwezig en de acteurs staan in overhemd en spijkerbroek. Zoals Verdi met het originele stuk wilde aangeven: de personages op het toneel zijn ook maar mensen. Zo ook de acteurs achter de personages, zo laat Becoming Traviata zien. Hierna verplaatst de documentaire zich naar het daadwerkelijke toneel waar het stuk opgevoerd zal worden. De oefeningen gaan hier verder, chronologisch het verhaal volgend. Langzaamaan worden make-up en decor toegevoegd, waardoor uiteindelijk steeds dichter naar het eindresultaat wordt gewerkt. 
 


Finesse
Minuscule details krijgen veel aandacht. In een van de meest bijzondere shots van de documentaire is te zien hoe de regisseur voordoet hoe hij wil dat de actrice zal bewegen. Zij volgt achter hem elke beweging met chirurgische precisie. Geen handbeweging zonder reden, geen gezichtuitdrukking zonder verklaring. Op dit niveau stilt de film de honger naar het zien bloeien van creatief talent. Regisseur Philippe Béziat heeft hier echter teveel tijd voor uitgetrokken, waardoor een punt van oververzadiging wordt bereikt. Slechts enkele momenten durft hij de tijd te nemen voor simpele abstracte tableaus. Hier en daar wordt stilgestaan bij de details van het decor en de beweging, maar het ontbreken van meer van dit soort tussenvoegsels zorgt ervoor dat er geen ritme in de beelden van de documentaire kan komen.
 
Conclusie
In de eerste minuten toont Béziat een ruimte vol met emmers die met opgedroogde verf zijn besmeurd, ongetwijfeld het overblijfsel van werk aan de decorstukken. Hoewel hij in zijn film een aantal mooie momenten van het creatieve proces laat zien, durft hij de observaties te weinig te onderbreken. Een te groot vertrouwen in de kunst van het simpele waarnemen zorgt ervoor dat Becoming Traviata slechts voor een beperkt publiek interessant zal zijn.

Regisseur:

Philippe Béziat

Cast:

Natalie Dessay
Louis Langrée

Genre:

Documentaire

Releasedatum:

9 mei 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  113 minuten
Bekijk complete film profiel

Gerelateerde berichten:

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

UITGELICHT

 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap