Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Column: Eindelijk, Dexter gaat met pensioen

Column: Eindelijk, Dexter gaat met pensioen

Peter de JongePeter de Jonge plunderde op jonge leeftijd wekelijks de videotheek leeg en kwam thuis met de meest slechte actiefilms, uitgekozen met goedkeuring van zijn vader. Diezelfde vader viel ooit ‘s avonds op de bank in slaap, waardoor Peter op negenjarige leeftijd The Shining al te zien kreeg. Sindsdien is zijn filmsmaak, naar eigen zeggen, sterk verbeterd.
Het achtste seizoen van Dexter is officieel het laatste seizoen, maar had Dexter niet veel eerder met pensioen moeten gaan?

Televisiekijkers in 2006 wisten niet wat hun te wachten stond toen Showtime op het punt stond de serie Dexter uit te zenden. Tot dan toe associeerde men de naam Dexter met die van het schattige tekenfilmfiguurtje uit Dexter’s Laboratory, maar dat stond op het punt te veranderen. De serie Dexter gaat namelijk over Dexter Morgan, een forensisch expert die helpt moorden op te lossen voor de politie. Kleine kanttekening: Dexter is zelf verantwoordelijk voor een groot deel van het aantal slachtoffers die de politie onderzoekt. Hij is namelijk een seriemoordenaar, maar wel een met zijn eigen code: onschuldige mensen vermoordt hij niet, alleen moordenaars waarvan hij weet dat ze schuldig zijn en de kans groot is dat ze in herhaling zullen vallen (lichtelijk hypocriet, niet?). De kans is groot dat je dit allang weet en inmiddels met smart zit te wachten op het achtste (en tevens laatste) seizoen dat in juni van start gaat. Goed nieuws zou ik zeggen, want het werd ook wel tijd dat deze seriemoordenaar zijn bijltje erbij neerlegt.Voordat we verdergaan even een mededeling: als je nog niet alle seizoenen van Dexter gezien hebt, lees dan niet verder om spoilers te voorkomen. We moeten het namelijk hebben over het verval van Dexter. Dat vond natuurlijk niet plaats in het eerste seizoen, dat was fantastisch. Toen ik het eerste seizoen van Dexter gezien had, was ik net zo verslaafd aan de serie als Dexter aan het in stukken snijden van zijn slachtoffers. Er werd een heerlijk duister verhaal verteld dat gebaseerd was op het boek Darkly Dreaming Dexter van Jeff Lindsay. Er was een duidelijk begin en eind, maar met het aantal kijkcijfers dat Dexter haalde bleek het einde nog lang niet in zicht. Een tweede seizoen volgde, een derde en net op het moment dat je dacht dat je alles van Dexter wel gezien had, werd de Trinity Killer in seizoen vier geïntroduceerd. John Lithgow vertolkte op meesterlijke wijze een seriemoordenaar waarbij zelfs Dexter even moest slikken. Sinds het eerste seizoen had ik niet zo’n goed seizoen van Dexter gezien als deze en het kon dan ook niet anders dan dat dit het hoogtepunt was waarbij de serie zou stoppen. Maar dat deden ze niet.

Vanaf het vijfde seizoen ging het bergafwaarts. Het was simpelweg onmogelijk om te tippen aan het vorige seizoen en de schrijvers bedachten steeds waanzinnigere en vooral ongeloofwaardige verhaallijnen om zichzelf bij te benen. Het dieptepunt werd echter pas echt bereikt bij het zesde seizoen. Niet alleen voelde het Bijbelse thema met het daar bijhorende personage Brother Sam (gespeeld door Mos Def) extreem geforceerd en ongeloofwaardig aan, het was ook nog eens ontzettend voorspelbaar (goh, professor Gellar was al dood) en uiteindelijk tenenkrommend slecht met de onthulling dat Debra verliefd is op Dexter. Alsof dat nog niet genoeg was, kregen we eindelijk de langverwachte (en veel te lang uitgestelde) ontdekking van Dexter als seriemoordenaar door Debra te zien, iets wat mij tegen het einde van dit seizoen (mede door de slechte uitvoering) eigenlijk ook geen bal meer kon schelen. De serie die eens zo spannend, duister en onvoorspelbaar was, belandde dit seizoen zelf op de tafel uit de welbekende kill room van Dexter en werd door de schrijvers recht in het hart gestoken, om vervolgens aan stukken gehakt te worden.Dexter had al zo’n drie seizoenen geleden met pensioen moeten gaan, maar een kijkcijferkanon als Dexter haal je niet zomaar van je zender. Andere series lijden hier ook onder of hebben hier onder geleden. Denk aan een serie als Prison Break of Lost. Door het (onverwachte) succes worden schrijvers door het televisienetwerk gedwongen nog meer seizoenen te schrijven, zelfs als een serie met maar één seizoen in gedachte is geschreven. Dat is in principe niet erg, een langlopende serie kan prima tot het laatste seizoen van ijzersterk niveau zijn (The Wire, The Sopranos), maar dan moet er ook echt nog wel een verhaal te vertellen zijn. Een serie als Breaking Bad weet bijvoorbeeld wel waar zijn grens ligt en zal met zijn vijfde en laatste seizoen op een hoogtepunt eindigen, precies zoals het hoort.

Ik ben blij eindelijk afscheid te mogen nemen van Dexter, maar het mag duidelijk zijn dat dit voor mij veel te laat komt. Was de serie eerder geëindigd, dan had ik er met een veel beter gevoel op teruggekeken dan nu het geval is. Mijn hoop is dat het laatste seizoen Dexter nog enigszins in ere kan herstellen, maar ergens denk ik dat dat te laat is.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk