Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
The Iceman - recensie

The Iceman - recensie

IJzingwekkende thriller over een koele seriemoordenaar.

Bij films die pronken met het label 'echt gebeurd' moet je altijd uitkijken. Maar al te vaak worden hier de bekende verhalen afgewikkeld, zonder veel diepgang of ontwikkeling. Maar in The Iceman, de verfilming van het bizarre verhaal van een man die als een koele kikker en met een normaal gezinsleven in een paar decennia zo'n 100 mensen vermoorde, is dat anders. Hier wordt in een strakke regie en met sterke hoofdrollen de seriemoordenaar Kuklinski gevolgd. Zonder grote gebaren maar met een effectieve ijzigheid.Koelbloedig
Regisseur Ariel Vromen is in Nederland bekend van een paar dvd-releases (Rx, Danika). Met The Iceman haalt hij voor het eerst de bioscoop. Meteen weet hij zich met flair te begeven in het laten zien van meerdere decennia. De film start in de jaren '60 als de wat verlegen Richard Kuklinski (zeer ingehouden neergezet door Michael Shannon) tijdens een avondje stappen zijn frustratie koelbloedig op iemand afreageert. Dit blijft de voorbode voor meer moorden. Maar hij heeft meer geheimen, ook als hij trouwt en een gezin begint. Zijn baan in een filmbedrijf is ook niet wat het lijkt en knoopt hij banden aan met de maffiabaas Roy DeMeo (Ray Liotta). Als door politieingrijpen de mafia zich moet terugtrekken, knoopt Kuklinski banden aan met een huurmoordenaar, bijgenaamd Mr. Freeze (Chris Evans), omdat hij zijn slachtoffers in een vrieskist gooit. Deze tactiek brengt bij Kuklinski de nodige inspiratie naar boven. The Iceman is een feit.

Gedempt
Films over seriemoordenaars met vreemde gewoontes vormen een geliefd genre in de filmgeschiedenis. Vaak zijn het echte freaks (denk aan Buffalo Bill in The Silence of the Lambs). The Iceman mengt meerdere genres (maffiafilm, seriemoordenaar, thriller) op een haast sobere manier. Allereerst zijn de kleuren wat gedempt om je zo terug in de tijd te gooien. Verder is de cameravoering nooit spectaculair, maar haast wat ingehouden. Hierdoor vormen de hoofdrolspelers echt het hart van de film, zonder door effectbejag weggeblazen te worden. De film is gebaseerd op het boek The Iceman: The True Story of a Cold-Blooded Killer, maar weet door flashbacks en een goed ritme het 'boekverfilmingsidee' al snel te doen vergeten. Alleen het af en toe zoeken naar de oorsprong van het geweld alsook het einde leiden op sommige momenten wat af.Shannon
De vele bijrollen zijn allemaal sterk bezet, maar Michael Shannon als Kuklinski maakt absoluut de meeste indruk. Na een bijrol in Revolutionary Road en hoofdrollen in Take Shelter en Mud wet Shannon opnieuw te overtuigen. Met zijn koele blik doorgrond je hem niet, maar voel je dat er achter de ogen veel onrust woedt. Ook zijn ontwikkeling over de diverse decennia weet hij geloofwaardig te laten zien. Binnen Hollywood is hij zeker één van de meest interessante acteurs an dit moment.

Conclusie
The Iceman is een sterk verteld en vooral zeer overtuigend gespeeld verhaal over een seriemoordenaar die nu niet eens 10 in een dozijn is.  Regisseur Vromen weet met mooi vaal camerwerk en een dreigende soundtrack je de hele film bij de kladden te grijpen. De paar zwakke punten in het verhaal zijn hem dan snel vergeven.

Regisseur:

Ariel Vromen

Cast:

Chris Evans
James Franco
Winona Ryder
David Schwimmer
Michael Shannon

Genre:

Misdaad

Releasedatum:

6 juni 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  103 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk