Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies
Dossier K. - recensie

Dossier K. - recensie

In het kader van de Filmzomer op de NPO vandaag aandacht voor Dossier K..

Met de spannende politiethriller Dossier K. heeft men een waardige opvolger gemaakt op De Zaak Alzheimer, het eerste deel in de reeks rond rechercheurs Vincke en Verstuyft.
 
Zes jaar na De Zaak Alzheimer krijgen Eric Vincke en Freddy Verstuyft wederom te maken met enkele grove moorden in Antwerpen. Twee gangsterfamilies moorden elkaar uit volgens een erecode die steeds meer bloed vraagt. Nazim Tahir is de zoon van een van de slachtoffers en deze scherpschutter wil koste wat kost zijn vader wreken. Terwijl Vincke en Verstuyft wederom worden tegengewerkt door procureur Marcel Bracke en zijn schoothondje Rijkswachtmajoor De Keyser, proberen de rechercheurs de waarheid boven tafel te krijgen en de losse eindjes aan elkaar te knopen. Het is echter de vraag wat deze oorlog begon en hoe zij hem kunnen stoppen. En deze keer zal het team persoonlijk betrokken raken.Druk
Jan Verheyen is niet alleen de man achter de illustere Nacht Van De Wansmaak, maar hij regisseert zelf ook met enige regelmaat films. Toen bleek dat Erik Van Looy zelf niet kon plaatsnemen in de regiestoel om het vervolg op De Zaak Alzheimer te filmen, kreeg Verheyen dan ook de kans om dat op zijn manier te doen. Ondanks de grote druk slaagt hij daar uitstekend in. Het verhaal van eerstgenoemde zat iets beter in elkaar, maar Dossier K. is nog altijd een bovengemiddelde politiethriller.
 
Geheimen
Zoals zijn voorganger (een film als deze wordt altijd naast de meetlat gelegd, zeker omdat De Zaak Alzheimer van enorm hoge kwaliteit was) lopen de verhalen van het politieduo en die van de criminele wereld langs en door elkaar. Zo komt de kijker steeds meer te weten over de geheimen die aan de oorlog vooraf gingen. Langzaam ontstaat zo een compleet beeld, dat in de finale tot een hoogtepunt komt.  Daarnaast is de actie in deze film wederom goed uitgevoerd, met knallende shoot-outs die spannend in beeld worden gebracht.
 
Links
Erg leuk zijn de vele links naar de vorige film in de Vincke en Verstuyft reeks. Zo zien we wederom dat een gangster een voetbalalias gebruikt, wordt nogmaals verwezen naar de scheldnaam van hun impopulaire collega en wordt er natuurlijk ook weer tegen een autodeur geürineerd. Deze continuïteit zorgt er nog meer voor dat Dossier K. gaat leven.
 


Continuïteit
Koen De Bouw en Werner De Smedt nemen wederom de rollen van respectievelijk Eric Vincke en Freddy Verstuyft op zich. Zij borduren terecht verder op de vertolking die zij eerder al gaven. Ook terug zijn Filip Peeters als de egoïstische Rijkswacht De Keyser en Jappe Claesals procureur Bracke, waarbij vooral de rol van laatstgenoemde uitgebreid is. Bij de acteurs blijkt continuïteit het sleutelwoord, want ook in kleinere rollen krijgen we veel bekende gezichten te zien. Blerim Destani is wel nieuw als de Albanese scherpschutter Nazim Tahir, maar hij past perfect in eerder genoemd gezelschap.

Conclusie
De kwaliteit van het Vlaamse meesterwerk De Zaak Alzheimer is bijna niet te evenaren, maar niettemin doet Dossier K. een zeer geslaagde poging. Deze sterke politiethriller krijgt juist een extra lading doordat je de personages en hun wereld al een beetje kent. Mocht men besluiten om nog meer verfilmingen te maken van de Vincke en Verstuyft reeks, dan is te hopen dat ze zich kunnen meten met hun voorgangers.

Bekijk hier het volledige uitzendschema van de Nederlandse films op Nederland 3.

Bestel bij Bol.com

Regisseur:

Jan Verheyen

Cast:

Koen de Bouw
Werner De Smedt

Genre:

Misdaad

Releasedatum:

3 juni 2010

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  120 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...