Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Top 10
Top 10 cyborgs in films

Top 10 cyborgs in films

In de langverwachte sciencefictionfilm Elysium trekt de wanhopige Max (Matt Damon) een speciaal exoskelet aan om hem bovenmenselijke krachten te geven. Hij is niet de enige die zich (al dan niet vrijwillig) laat voorzien van robottechnieken om er beter uit te komen. MovieScene zet de beste van deze zogeheten cyborgs op een rijtje.

Hierbij hebben we ons aan de officiële omschrijving gehouden; een persoon die verbeterd werd door of afhankelijk is van mechanische en / of elektronische toevoegingen.

10 - Pearl Prophet (Cyborg)
In een wereld die is bijna compleet vernietigd is door een plaag, blijkt de cyborg Pearl Prophet het geneesmiddel in haar hoofd verborgen te hebben zitten. Maar om dit bij de juiste mensen te krijgen, moet zij een helse tocht ondernemen, waarbij ze op de hielen wordt gezeten door een gevaarlijke groep piraten. Gelukkig krijgt ze hulp van vechtersbaas Gibson Rickenbacker (niemand minder dan Jean-Claude Van Damme) om haar doel te bereiken. De film Cyborg is vooral een guilty pleasure uit het begin van de carrière van The Muscles from Brussels. In het vervolg speelde een piepjonge Angelina Jolie de rol van cyborg.9 - GR44 (Universal Soldier)
Drie jaar later mocht Jean-Claude Van Damme zelf aan de slag als cyborg in wat één van zijn populairste films zou worden. Luc Deveraux en Andrew Scott (Dolph Lundgren) zijn tijdens de Vietnamoorlog gedood, maar bij een ultrageheim overheidsproject worden zij weer tot leven gewekt, voorzien van een verbeterd lichaam. Daarbij wordt echter wel hun geheugen gewist, zodat ze  zonder problemen hun orders opvolgt. Maar Deveraux krijgt steeds vaker flashbacks en komt daardoor lijnrecht tegenover zijn voormalige teamgenoten te staan. Met het nodige vuurwerk tot gevolg.8 - The Six Million Dollar Man (The Six Million Dollar Man)
Hij is de vader van het archetype cyborg; The Six Million Dollar Man. Wanneer astronaut Steve Austin tijdens een testvlucht neerstort – en daarbij een oog, een arm en beide benen verliest – is hij meer dood dan levend. Maar een geheimzinnige organisatie is bereid zes miljoen dollar te investeren om hem volledig te herstellen. Sterker nog; hij wordt sterker, sneller en behendiger dan ooit! Veel van de zaken die in jaren zestig nog sciencefiction waren, zijn inmiddels waarheid geworden, maar dat maakt de nostalgie er niet minder om. Na de succesvolle televisiefilm werd het verhaal voortgezet als televisieserie (destijds in Nederland op te zien als De Man van Zes Miljoen).7 - Marcus Wright (Terminator Salvation)
De originele Terminator mag dan uitgesloten zijn van deelname, maar dat wil nog niet zeggen dat de franchise helemaal geen cyborgs in de gelederen heeft. In het onterecht zwaar afgebrande Terminator Salvation maken we namelijk kennis met Marcus Wright, een ter dood veroordeelde crimineel die zijn lichaam aan de wetenschap schenkt. Vele jaren later wordt hij plotseling wakker in een wereld die is overgenomen door machines. Samen met rebellenleider John Connor en Kyle Reese probeert hij in deze chaos zijn geheim te achterhalen, maar het is de vraag of het antwoord hem zal bevallen.6 - Doctor Octopus (Spider-Man 2)
De geniale, maar excentrieke doctor Otto Octavius wordt door zijn collega's en de pers uitgelachen wanneer hij zijn nieuwste uitvinding presenteert; vier robotarmen die via de ruggengraat aan het lichaam worden bevestigd en zo door de hersenen bestuurd kunnen worden. Uit pure frustratie probeert hij het apparaat zelf uit, maar dan gaat het vreselijk mis en de constructie wordt vast gesmolten aan zijn lichaam. De voormalige wetenschapper draait door en hij zint op wraak. Gelukkig is de vriendelijke Spider-Man daar om New York van de ondergang te redden.5 - Neo (The Matrix)
Hij is misschien niet degene waar je aan denkt als de term gebezigd wordt, maar toch is Neo wel degelijk een cyborg. In de echte wereld heeft deze hacker namelijk allerlei elektronische plugs die hem in staat stellen om in te loggen in de Matrix, een artificiële wereld binnenin een computernetwerk waar hij over goddelijke gaven beschikt. In de Matrix-vervolgen zien we zelfs dat Neo een deel van deze superkrachten kan meenemen naar de realiteit. In beide werelden zal hij de strijd moeten aangaan – en winnen – om de mensheid te kunnen redden.4 - Gally (Battle Angel)
Cyberdokter Daisuke Ido vindt op een schroothoop de overblijfselen van Gally, een jonge cyborg. Hij besluit haar op te lappen en te helpen met haar geheugenverlies. Al snel blijkt Gally over bijzondere krachten te beschikken. Ze spreekt met hem om zo rechtvaardig mogelijk te zijn. Wanneer ze er achter komt dat op Aarde armoede en ziektes heersen terwijl in de ruimte een satelliet aanwezig is waar de rijken hun eigen paradijs hebben geschapen, besluit ze daar dan ook iets aan te doen. Battle Angel (in vele landen, waaronder Nederland, ook bekend als Battle Angel Alita) doet in de synopsis inderdaad veel denken aan Elysium, maar de uitwerking is hopelijk anders. Niemand minder dan James Cameron probeert al jaren een live action versie van de grond te krijgen.3 - Iron Man (Iron Man)
Nadat wapenhandelaar en uitvinder Tony Stark zelf slachtoffer wordt van een bom, maakt hij een speciale batterij in zijn borstkas die niet alleen de scherven uit zijn hart houdt, maar tevens gebruikt kan worden om een futuristisch harnas aan te sturen. Als Iron Man besluit hij zijn nieuwe gaven te gebruiken om de wereld te helpen in de strijd tegen superschurken. Tussendoor blijft hij zijn outfit verbeteren om zo steeds sneller, sterker en steviger te worden. Op die manier hoopt zich te kunnen blijven meten aan krachtige groene reuzen, Noorse goden en Amerikaanse volkshelden.2 - RoboCop (RoboCop)
Niemand in dit rijtje wordt geheel vrijwillig een cyborg, maar bij Alex Murphy wordt er werkelijk alles aan gedaan om zijn vroegere identiteit te onderdrukken. Nadat deze brave politieagent door enkele doortrapte criminelen tot pulp wordt geschoten, wordt zijn lichaam gered door OCP, een (wederom) schimmige organisatie die in de toekomst de wetshandhaving privatiseert. Zijn geheugen wordt gewist en zijn vernietigde lichaam wordt terug opgebouwd met allerlei technische snufjes. Deze RoboCop krijgt echter steeds vaker flarden te zien van zijn menselijke geschiedenis, wat hem een gevaar maakt voor OCP. Een remake van deze pulpklassieker staat gepland voor 2014.1 - Darth Vader (Star Wars)
Hij is niet alleen één van de meest memorabele schurken, maar hij is tevens een cyborg. Pas 28 jaar na zijn introductie in A New Hope (toen overigens nog gewoon Star Wars geheten) kwamen we er achter hoe de ongeduldige Anakin Skywalker kon transformeren in de ijskoude Darth Vader. Zijn beste vriend Obi-Wan Kenobi hakte met een lichtzwaard zijn armen en benen af en liet hem achter in kolkende lava. Gelukkig voor hem – en iets minder aangenaam voor de rest van het universum – werd hij gevonden door de keizer, die Anakin voorzag van elektronische ledematen, een indrukwekkend harnas en een naam die tegenstanders angst zou inboezemen.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...