Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Alceste à Bicyclette - recensie

Alceste à Bicyclette - recensie

Lukt het om een voormalig acteur die nu leeft als een kluizenaar weer op de planken te krijgen?

Toneelacteur Serge Tanner (Fabrice Luchini, Dans la Maison) heeft zich teruggetrokken op het eilandje Île de Ré, waar hij leeft als een kluizenaar, wars van moderniteiten als een mobiele telefoon. Hij is vastbesloten nooit meer een rol aan te nemen, zelfs al komt Spielberg met een aanbod, want het theaterwereldje is ‘een nare wereld, vol vulgaire mensen’. Maar dan komt zijn voormalige collega Gauthier Valence (Lambert Wilson, Des Hommes et des Dieux) op bezoek en vraagt of hij de rol van Alceste wil spelen in het beroemde toneelstuk Le Misanthrope van Molière. Tanner stelt voor om samen een week lang te repeteren, daarna zal hij een besluit nemen.Mensenhater
Regisseur Philippe Le Guay kwam op het idee voor het script van Alceste à bicyclette toen hij Fabrice Luchini op Île de Ré opzocht en hem vroeg voor de hoofdrol in Les Femmes du 6ème Étage (2010). Terwijl de heren over het eiland fietsten, noemde Le Guay de eenzelvige Luchini een 'misanthrope' (mensenhater), waarop Lucini spontaan uit het gelijknamige stuk van Molière begon te citeren. Na de voltooiing van Les Femmes du 6ème Étage werd Alceste geschreven. Het zal geen verbazing wekken dat het uiteindelijke personage Serge Tanner sterk lijkt op de persoon Fabrice Luchini: een man met een somber mensbeeld die dol is op mooie toneelteksten.

Minimalistisch
Het uitgangspunt van deze film is wat minimalistisch: twee acteurs die een week lang scene 1 van Le Misanthrope repeteren. Goede acteurs als Luchini en Wilson weten van dit eenvoudige gegeven toch een onderhoudende film te maken. Gaandeweg leren we hun personages beter kennen en komen we meer te weten over hun verdere leven. De film drijft op de verschillen tussen Tanner en Valence en de spanning die dit oplevert: karakterverschillen (Tanner is bepaald opvliegend), een andere manier van acteren (Valence speelt ook in een populaire ziekenhuisserie) en een uiteenlopende interpretatie van de tekst (Tanner is purist).Competitie
Toch heeft Le Guay het niet aangedurfd om het uitgangspunt zo eenvoudig te houden. Buitenopnamen moeten wat lucht in het geheel brengen. Toegegeven, de beelden van het schilderachtige Île de Ré zijn een welkome afwisseling, maar waarom moest de film worden opgeleukt met quasi-grappige vecht- en valpartijen? En een man die bijna verdrinkt in een jacuzzi met orkaankracht, wordt de kijker geacht dat serieus te nemen? Om nog maar te zwijgen van de excuusvrouw die natuurlijk ook in de film moest. Zo veroorzaakt de mooie Francesca (Maya Sansa) nog meer competitie tussen de mannen. Jammer van deze overbodige toevoegingen. Gelukkig weten de beide hoofdrolspelers te voorkomen dat de film als geheel ook kopje onder gaat.

Conclusie
Twee acteurs repeteren een week lang het beroemde toneelstuk Le Misanthrope. Fabrice Luchini en Lambert Wilson weten dit minimalistische uitgangspunt toch tot een onderhoudende film te maken. Helaas doen enkele quasi-lollige scènes en de onvermijdelijke excuusvrouw wat afbreuk aan het geheel.

Regisseur:

Philippe Le Guay

Cast:

Fabrice Luchini
Maya Sansa
Lambert Wilson

Genre:

Komedie

Releasedatum:

15 augustus 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  104 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...