Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Top 10
Top 10 Stephen King verfilmingen

Top 10 Stephen King verfilmingen

MovieScene verzamelde de beste tien Stephen King verfilmingen.

Bij een regisseur die zo vaak verfilmd wordt als Stephen King, is het geen wonder dat er zoveel matige tot slechte exemplaren tussen zitten. Maar gelukkig zijn er ook regisseurs die wél raad weten met het bronmateriaal van de geliefde schrijver. MovieScene verzamelde de beste tien Stephen King verfilmingen.

10 - The Dead Zone (1983)
Laat het maar aan de eigenzinnige regisseur David Cronenberg (Scanners, The Fly) over om een duistere psychologische thriller van King om te zetten naar een speelfilm. Met gebruik van zijn kenmerkende, vervreemdende stijl wordt het verhaal alleen maar indringender. The Dead Zone draait om Johnny Smith (Christopher Walken), die na jaren ontwaakt uit een coma en nu plotseling voorspellende gaven heeft. Hij probeert deze te gebruiken om de mensheid te helpen, maar de vaak duistere flitsen beginnen steeds meer zijn tol te eisen.9 - Hearts in Atlantis (2001)
De lezers van King's magnum opus The Dark Tower kennen Ted Brautigan wel, maar toch was het een verrassing dat diens soloavontuur werd gekozen om te verfilmen. Het ietwat onder de radar verdwenen Hearts in Atlantis is namelijk geen typische horrorfilm. Maar zoals dit lijstje bewijst, levert dat de beste Stephen King verfilmingen op. Hearts in Atlantis draait om Brautigan (de hartverwarmende Anthony Hopkins) en zijn band met de jonge Bobby Garfield (Anton Yelchin), die gelooft dat de oude man speciale gaven heeft. Maar dan duiken er duistere mensen op die hem zoeken en wordt het leven van de twee op zijn kop gezet. Het eindresultaat is een mooi coming of age drama met een klein bovennatuurlijk tintje.8 - The Mist (2007)
Met maar liefst zijn derde Stephen King verfilming gooide regisseur Frank Darabont wederom hoge ogen. Toegegeven, The Mist is niet zo'n meesterwerk als zijn eerdere pogingen, maar met zijn getrouwe bewerking wist hij wel degelijk een zeer spannend verhaal op het witte doek te brengen. De spanning komt hier dan ook niet uit de snel achterhaalde digitale effecten, maar wel uit de  dreiging van mensen in het nauw. David Drayton en zijn zoontje komen vast te zitten in een supermarkt als een onheilspellende mist samentrekt. Daar blijken afschuwelijk monsters in te huizen. Maar het grootste gevaar komt misschien wel van binnenin, als de geloofswaanzinnige mevrouw Carmody steeds meer zielen aan haar kant krijgt.7 - Dolores Claiborne (1995)
Net als de nummer 9 in dit lijstje is Dolores Claiborne onterecht minder bekend dan andere King verfilmingen. Daarnaast is het één van de weinige verhalen zonder bovennatuurlijke elementen. Wanneer een bejaarde dame van de trap valt en komt te overlijden, wordt haar huishoudhulp Dolores (een intense Kathy Bates, voor wie de rol ook werd geschreven) verdacht van moord. Het hele dorp denk namelijk toch al dat zij twintig jaar eerder ook haar man heeft vermoord. Maar terwijl iedereen – inclusief haar eigen dochter – tegen haar lijkt te zijn, is er in beide zaken meer gaande dan men kan weten.6 - Stand by Me (1986)
Ook de nummer zes in deze lijst heeft geen bovennatuurlijke zaken in het verhaal. Maar dat geeft niets, want dit mooie coming of age drama kijkt weg als een spannend jongensboek. Alles draait om een viertal jongens die horen dat er langs het spoor een lijk gevonden is. Zij besluiten een reis te ondernemen om het met eigen ogen te aanschouwen. Maar dan blijkt ook een groep oudere, gemene jongens op jacht is en moeten ze er alles aan doen om daar als eerste aan te komen. Stand by Me is een hartverwarmend verhaal over vriendschap en opgroeien. Hoogtepunt is de scène waarin één van de jongens een verhaal vertelt over een taart-eetwedstrijd die volledig uit de hand loopt.5 - The Shining (1980)
Stephen King zelf is totaal niet te spreken over de verfilming die Stanley Kubrick van zijn roman The Shining maakte, maar als je de bloedirritante Shelley Duvall even vergeet, is deze horrorfilm wel degelijk een sterke film. Hij wijkt uiteindelijk wel behoorlijk af van het boek, maar de basis is hetzelfde gebleven. Schrijver Jack Torrance (een ware tour de force van Jack Nicholson) besluit wat extra geld te verdienen door in de winter voor een verlaten hotel te zorgen. Maar het hotel herbergt kwade geesten die het gezin langzaam maar zeker in hun greep krijgen. Doodeng is The Shining misschien niet geworden, maar naargeestig (denk aan de tweeling die zoontje Danny treft) des te meer.4 - Misery (1990)
Er zijn een hoop acteurs die te zien zijn in meerdere King verfilmingen, maar weinig mensen drukten zo hun stempel op hun personages als Kathy Bates. Zij is onvoorspelbaar en doodeng als Annie Wilkes, een gestoorde fan die haar favoriete schrijver (James Caan) na een ongeluk in huis neemt. In het begin lijkt zij hem goed te verzorgen, maar wanneer zij er achter komt dat haar lievelingspersonage Misery in zijn nieuwe boek sterft, gijzelt ze de schrijver om haar weer tot leven te schrijven. De woedeaanvallen van Annie zijn voor de filmliefhebber legendarisch, met als absolute uitschieter de ruzie die letterlijk aankomt als een mokerslag.3 - The Shawshank Redemption (1980)
Zonder twijfel is The Shawshank Redemption een prachtige film, maar om deze film nu te bestempelen als de beste film die ooit gemaakt is (deze prent staat al jaren bovenaan in de IMDb Top 250), gaat misschien wat ver. Een notering bij de bovenste drie van dit lijstje is echter wel behaald. Met zijn eerste King verfilming gooide Frank Darabont direct hoge ogen en dat is terecht. Het verhaal draait om Andy Dufresne (Tim Robbins), een jonge bankier die wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn vrouw. Daar leert hij de handige ritselaar Red (Morgan Freeman in een rol die in het boek wordt omschreven als een blanke Ier) kennen en een ongewone vriendschap ontstaat.2 - Carrie (1976)
De eerste roman van Stephen King werd ook zijn eerste verfilming. Aan het roer stond de populaire regisseur Brian De Palma (Scarface), die de essentie van het boek perfect wist om te zetten naar het witte doek. Wat uiteindelijk uitdraait op een horrorfilm, gaat namelijk om de onderliggende laag van een meisje genaamd Carrie (Sissy Spacek, die de totale wereldvreemdheid fenomenaal weergeeft) dat zo veel gepest wordt dat zij breekt. Helaas voor de pestkoppen – en iedereen die in haar weg staat – heeft zij bovennatuurlijke krachten die haar in staat stellen om op bloedige wijze wraak te nemen. Nooit eerder juichte de kijker een koelbloedige moordenaar zo toe. Later dit jaar komt de remake van Carrie met Chloë Grace Moretz uit.1 - The Green Mile (1999)
Natuurlijk hebben de tegenstanders een punt als zij de The Green Mile omschrijven als oversentimenteel, maar de gemiddelde filmliefhebber zal niettemin geraakt worden wanneer de boomlange gevangene zenuwachtig vraagt of er een lichtje aan mag blijven in zijn donkere cel. Het was een grote gok van Frank Darabont om na Shawshank nogmaals een gevangenisfilm van King aan te pakken, maar het leverde hem een grote hit op. Terecht, want het verhaal van de simpele John Coffey (de imposante Michael Clarke Duncan) die in de jaren dertig tot de doodstraf wordt veroordeeld is prachtig. Langzaam maar zeker beïnvloedt deze reus de levens van alle gevangenisbewaarders, zeker als blijkt dat hij de gave heeft om mensen door aanraking te genezen. Maar de dag van executie komt steeds dichterbij. De kijker die tijdens de finale niet een traantje wegpinkt (al is het in gedachten), heeft een hart van steen.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk

BEST GELEZEN