Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Prisoners - recensie

Prisoners - recensie

Hoe ver zou jij gaan om je familie te beschermen?
 
Denis Villeneuve is de man achter het Frans-Canadese prachtdrama Incendies die in 2011 genomineerd werd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dit keer levert hij met Prisoners een meesterlijke Amerikaans geproduceerde film af. Ook wordt Villeneuve bijgestaan door een bijna volledige cast van Oscar genomineerden, met onder meer Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis, Terrence Howard en Melissa Leo.
 


Wanhoop 
Prisoners speelt zich af in een zeer koud en regenachtige Pennsylvania. Keller Dover - sterk gespeeld door Hugh Jackman - is een streng gelovige vader van twee kinderen. Keller is een man die door het leven gaat met een lijfspreuk: “Praying for the best, preparing for the worst”, maar ondervindt al snel dat deze woorden weinig kracht hebben zodra er iets gebeurt waar je je niet op kon voorbereiden. Op de dag dat het gezin Thanksgiving viert samen met de buren, gebeurt er iets wat voor iedere ouder ondenkbaar is. De dochtertjes van de bevriende familie Dover en Birch worden nietsvermoedend meegenomen door een kwaadwillig persoon. Al snel wordt er een verdachte opgepakt die naar alle waarschijnlijkheid de dader is. Nadat hij na 48 uur door gebrek aan bewijslast wordt vrijgelaten, neemt Keller gewelddadig het heft in eigen handen. Wat zou jij doen als je gevoel zegt dat een schuldige vrijuit gaat? Rechercheur Loki (Jake Gyllenhaal), die nog nooit een zaak onopgelost heeft gelaten, voert zijn eigen onderzoek uit naar de dader, maar niet alles loopt even soepel. De spanning stijgt evenredig aan het verstrijken van de tijd en door de kleine hoeveelheid aanknopingspunten wordt de situatie steeds wanhopiger.
 


Pijnlijk gewelddadig
Prisoners kan vergeleken worden met films als Mystic River en Zodiac. De daden waar mensen toe in staat zijn wanneer ze met de rug tegen de muur staan, is door de duistere cameratechnieken zeer goed vastgelegd. Roger Deakins - tienvoudig Oscargenomineerde cameraman - bewijst met meerdere inventief vastgelegde scènes waar hij deze nominaties aan verdiend heeft. Aan de geloofwaardigheid valt geen moment te twijfelen. Dit komt vooral door de sublieme cast, die het begrip in de personages buitengewoon weet op te roepen. Door een groot aantal pijnlijke momenten kan de titel gezien worden als een weerspiegeling van de uitzichtloze situatie waarin mensen verkeren wanneer er zoiets verschrikkelijks gebeurt binnen een gezin. De enige - haast verwaarloosbare - negatieve punten zijn vooral te vinden in het scenario. Vanaf halverwege de film hoeven de hoofdpersonages niet veel te doen en er zijn enkele minuscule gaten te vinden. Maar het einde maakt dan weer alles goed.

Conclusie
Denis Villeneuve vertelt een gevoelig verhaal met een hart, maar is ook expliciet in het in beeld brengen van geweld. Door de sterrencast die één voor één een fantastische rollen spelen, de duistere cameratechnieken en de locatie krijgt deze film ongelooflijk veel sfeer. Vooral Hugh Jackman weet zijn beste rol tot nu toe neer te zetten. Enige minimale kanttekeningen in het scenario maken deze uitgebalanceerde thriller zeker niet minder sterk. Prisoners is een prachtig Hollywooddebuut van Denis Villeneuve dat smaakt naar meer. Zijn volgende film, Enemy, staat in ieder geval al in de startblokken.

Cast:

Viola Davis
Jake Gyllenhaal
Hugh Jackman

Genre:

Thriller

Releasedatum:

19 september 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(3 stemmen)
 • Speelduur:

  146 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie