Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Still Mine - recensie

Still Mine - recensie

Stille Mine is Amour-light, maar dat maakt het geen slechte film.

Still Mine, geregisseerd door de Canadees Michael McGowan, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Craig en Irene Morrison. De Morrissons zijn al 61 jaar gelukkig getrouwd en wonen op een mooie boerderij aan de prachtige kust van New Brunswick in Canada. Hun geluk lijkt op te raken wanneer Irene langzaam maar zeker begint te dementeren. Wanneer ze daardoor ongelukken begint te krijgen, besluit de nog zeer fitte Craig een kleiner huis te bouwen, dat geschikter is voor mindervaliden. Hoewel hij dit huis helemaal zelf op eigen grond bouwt, belandt hij in een administratieve hel. Een overijverige gemeentemedewerker die de regels te strikt naleeft, eist van Craig dat hij aan allerlei onbenullige eisen voldoet. Tot op zekere hoogte is Craig bereid daarin mee te gaan, maar wanneer de muggenzifterij hem teveel wordt, besluit Craig zijn eigen gang te gaan. Dit doet hem uiteindelijk voor de rechter belanden.Amour-light
Wie het goed vond dat Michael Haneke's Amour een eerlijke blik bood in het leven van oude mensen, maar toch wat ontzet was door de grimmige toon van die film, zal Still Mine zeer kunnen waarderen. McGowan wil met Still Mine bovenal een hartverwarmend verhaal vertellen over twee oude mensen die nog steeds veel liefde voor elkaar voelen, en slaagt daar grotendeels in. Hoewel de sentimentaliteit daarbij soms niet wordt geschuwd, is McGowan wel bereid om de ouderdom in al zijn lelijkheid te tonen. De film laat ons nooit vergeten dat het leven van Craig en Irene bijna ten einde is en dat alles ze steeds meer moeite zal kosten. Ook Irene's dementie wordt nooit mooier gemaakt dan het is. Het is volkomen duidelijk dat haar situatie alleen maar zal verslechteren.

Mooie acteerprestaties
Craig en Irene worden gespeeld door James Cromwell en Genevieve Bujold. Dat de film uiteindelijk een succes is, is voor een groot deel aan hen te danken. James Cromwell is een acteur die goedheid en onkreukbaarheid uitstraalt. Vanwege die kwaliteiten kwam hij zeer goed tot zijn recht in enkele klassieke films van de jaren '90, zoals Babe (waar hij een Oscarnominatie voor kreeg) en L.A. Confidential. En die kwaliteiten komen ook naar voren in zijn rol van Craig. Hij weet de liefde voor zijn vrouw en kinderen voelbaar te maken. En wanneer hij geïrriteerd is over de regelzucht van de gemeente komt hij nooit onredelijk over. Het belangrijkste is echter misschien wel dat hij van Craig een realistische man maakt die beseft dat hij spoedig niet meer zo fit zal zijn en daarom nog zo veel mogelijk plezier aan zijn vitaliteit wil beleven. Genevieve Bujold is een wat minder bekende actrice. Toch heeft zij in 1970 een Oscarnominatie gekregen voor het spelen van Anne Boleyn in Anne of the Thousand Days.  Ook zij weet Irene's liefde voor haar man over te brengen, evenals haar besef dat haar dementie steeds erger wordt en ze daarom maar volop moet genieten van de goede dagen die ze nog heeft.  

Liefde voor klussen
Een mooi onderdeel aan de film is ook dat het Craig's liefde voor klussen heel voelbaar en herkenbaar weet te maken. We zien dat Craig niet alleen zijn nieuwe huis bouwt om het zijn vrouw makkelijker te maken, maar ook omdat hij graag bezig is met zulke projecten. En veel mogelijkheden voor zulke projecten zal hij niet meer hebben. Ook veel meubelstukken in de boerderij van de Morissons hebben zij zelf gemaakt en de film gebruikt de herinneringen die daar aan kleven op een mooie en realistische manier om ons een beeld te geven van de lange gezamenlijke geschiedenis van Irene en Craig."Vroeger was alles beter"
Deze film is heel goed wanneer het ons het dagelijks leven van de Morissons toont. Het is echter een stuk minder wanneer het zijn focus verlegt naar Craig's ruzie met de gemeente. Het is het bekende verhaal van de kleine man die het opneemt tegen de autoriteiten. Bovendien  wordt het op een zeer voorspelbare, clichématige manier verteld. Daarnaast wordt dit verhaal gebruikt om op een nogal simpele en zeer ongenuanceerde manier de boodschap over te brengen dat vroeger toch echt alles beter was. En dat de moderne kille maatschappij een stuk mooier zou zijn als we maar zouden luisteren naar simpele boerenwijsheden.

Conclusie
Still Mine vertelt op een mooie manier een hartverwarmend verhaal over twee hoogbejaarde mensen die nog steeds veel liefde voor elkaar voelen. Het is zeer goed geacteerd door veteranen James Cromwell en Genevieve Bujold. Wanneer de film zich focust op Craig's ruzie met de autoriteiten werkt dat een stuk minder, maar dat ondermijnt nooit de rest van de film.

Regisseur:

Michael McGowan

Cast:

Geneviève Bujold
James Cromwell

Genre:

Drama

Releasedatum:

26 september 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  102 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap