Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » TV-series
Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk

Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk

Het Marvel universum dat we allemaal kennen en liefhebben breidt zicht uit naar televisie. Een goed idee, maar het is nog niet helemaal wat het zijn kan.

Dat superhelden de laatste tijd in trek zijn zal niemand ontgaan zijn. De helden van Marvel en DC doen het, uitzonderingen daargelaten, al jaren heel goed in de bioscoop. En na alle successen die films als Iron Man en The Avengers hebben geboekt maken deze helden nu de overstap naar de tv. Soort van. De serie draait om de organisatie S.H.I.E.L.D. en diens agenten. Verwacht dus geen Iron Man en Hulk. Maar hopen mag natuurlijk altijd.Out of the shadows
Agents of S.H.I.E.L.D. speelt zich af na de gebeurtenissen uit The Avengers, en de wereld weet af van het bestaan van superhelden en monsters. S.H.I.E.L.D. heeft (nog steeds) de taak om de bevolking hiertegen de beschermen en te behoeden voor het gevaar dat op de loer ligt. De eerste persoon met superkrachten die S.H.I.E.L.D. op het spoor komt is Michael. Hij klimt een brandend gebouw in om een vrouw te redden. Hij is supersterk, en niet alleen S.H.I.E.L.D. blijkt achter hem aan te zitten. Andere partijen tonen ook interesse in hem, onder andere "Rising Tide", een organisatie die de praktijken van S.H.I.E.L.D. aan het daglicht wil brengen. Wat volgt is de eerste ontrafeling van een veel groter plan.

Whedonesque
Agents of S.H.I.E.L.D is geschreven door Joss Whedon, de man die ook The Avengers heeft geschreven en geregisseerd. Eerder bracht hij ons Buffy the Vampire Slayer, Firefly, Angel en het wat recentere Dollhouse. Voor het grote scherm heeft hij, gelijktijdig met The Avengers, ook Cabin in the Woods geschreven en geproduceerd. De duizendpoot Whedon is ook nog componist, acteur (doch heel kleinschalig) en schrijver van comics. Dat Agents of S.H.I.E.L.D. bij hem in goede handen is moge daarom duidelijk zijn. Hij heeft een apart gevoel voor stijl en humor, iets dat je in al zijn werk kunt terug zien.
Vrijwel alle acteurs in Agents of S.H.I.E.L.D. zijn onbekend. Uitzonderingen zijn natuurlijk Clark Gregg die de rol van Agent Coulson vertolkt en dit in bijna alle recente Marvel films heeft gedaan. Een nieuwkomer met een lange lijst aan ervaring is Ming-Na Wen als Agent Melinda May. Ze heeft rollen in ER, Stargate, Street Fighter en Two and a Half Men op haar naam staan. Daarnaast heeft ze meer dan eens haar stem verleend aan karakters uit Final Fantasy, The Batman en Spawn.Nog niet wat het zijn kan
Natuurlijk kan er niet verwacht worden dat Agents of S.H.I.E.L.D. even groots is als de films die we kennen, maar de serie blijft wel heel erg achter. Zowel de inhoud als het uiterlijk van Agents of S.H.I.E.L.D. doet denken aan Heroes; tijdens de zoektocht naar iemand met speciale krachten ben je als kijker steeds aan het wachten om iets groots en spectaculairs te zien. Maar door een tv budget bestaan de meeste scènes toch uit dialogen van middelmatige acteurs en CGI van één van de onderste planken. Agents of S.H.I.E.L.D. probeert de humor te hebben die eerder in Marvel films te zien was, en humor waar Joss Whedon ook wel om bekend staat. Ook al wordt hier heel vaak een poging toe gedaan, het is het steeds net niet. Er wordt te vaak geprobeerd om grappig te zijn. Dit is niet wat je verwacht in een serie als deze, en daarnaast haalt het ook nog de snelheid uit het verhaal.

Voorlopige conclusie
Agents of S.H.I.E.L.D. heeft potentie om de televisie equivalent van het Marvel “movieverse” te zijn, maar is dit nog zeker niet. Dit is slechts de pilot, en een serie afrekenen op de gebreken hierin zou oneerlijk zijn. Met al het bronmateriaal dat er is, en met de mensen achter de camera’s kan, en moet, hier zeker wel meer uit te halen zijn. Ik ga de volgende afleveringen zeker kijken, en dat advies zou ik iedereen geven. 

Cast:

Clark Gregg
Cobie Smulders
Ming-Na Wen

Genre:

Actie

Releasedatum:

24 september 2013

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  43 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...