Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Captain Phillips - recensie

Captain Phillips - recensie

Een zinderende uitputtingsslag, zowel voor de cast als voor de kijker.

In 2009 was het groot nieuws: het onder Amerikaanse vlag varende vrachtschip Maersk Alabama werd voor de kust van Somalië gekaapt door een groep Somalische piraten. Ondanks hun kleine boot wisten ze het enorme schip te enteren en de bemanning te gijzelen. Dienstdoend kapitein van de Alabama was Richard Phillips die tevergeefs probeerde met onderhandelen de piraten van het schip af te krijgen. Nadat dit mislukte, werd kapitein Phillips door de Somaliërs meegenomen in een reddingsboot, waarna een kat-en-muis spel begon tussen de kapers en de Amerikaanse marine die er in de buurt patrouileerde. De Navy SEALS wisten tenslotte de kaping te beëindigen. Kapitein Phillips schreef over deze kaping het boek A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea, wat voor regisseur Paul Greengrass de basis vormde voor het maken van Captain Phillips met Tom Hanks als de Amerikaanse kapitein.Kapringen
Captain Phillips vertoont op het eerste gezicht sterke overeenkomsten met de eerder dit jaar hier uitgebrachte Deense film Kapringen over de kaping van een Deens vrachtschip bij Somalië. Toch verschillen de films enorm van elkaar, al vormen ze juist samen een interessante double-bill. Waar de Deense film zich vooral concentreert op het langdurige en slopende onderhandelingsproces tussen de kapers en de scheepvaartmaatschappij, focust Captain Phillips zich op de reddingsoperatie door het Amerikaanse leger. Maar beide films laten zeer goed de spanning en dynamiek aan boord van het schip zien, zowel tussen de kapers en de bemanning alsook onderling bij de kapers zelf. Ondanks de actie en het spektakel weet Greengrass ook erg goed de psychologische druk te laten zien die met name de kapitein (Tom Hanks) ervaart.

Tom Hank
De filmografie van Tom Hanks heeft inmiddels gedurende decennia een indrukwekkende lengte bereikt. Maar Captain Phillips is één van zijn beste rollen ooit. Al in de eerste scène weet Hanks met kleine gebaren en een paar woorden te laten zien wat voor een man het is en wat hij met zich meedraagt. Je voelt de autoriteit die hij op het schip heeft zonder dat er grote woorden worden gebruikt en zijn commitment aan de bemanning om tenslotte helemaal op zichzelf teruggeworpen te worden. Met name de laatste 20 minuten van de film laat Hanks een kant van zijn acteren zien die we nog zelden eerder van hem zagen.Perspectief
Het perspectief ligt voor het grootste deel bij de kapitein en de Amerikaanse kant. Wat Greengrass goed doet, is echter ook de Somalische kant een duidelijke plek in het verhaal te geven. Zonder de kaping goed te praten of juist een moreel oordeel te vellen, zien we wel de achtergronden van de kapers en de setting waarin ze moeten zien te overleven. Altijd zijn er bazen die tevreden moeten worden gesteld, gecombineerd met een vergeldingsdrang en overlevingsinstinct. De van Greengrass bekende documentaire filmstijl past hier dan ook naadloos bij, zowel op zee als in het dorp waar de kapers vandaan komen.

Conclusie
Met Captain Phillips heeft regisseur Greengrass opnieuw een sterke film afgeleverd met duidelijk zichtbaar de van hem zo bekende documentaire manier van werken. Naast een goed verteld verhaal en een prima opbouw maakt vooral Tom Hanks als kapitein Phillips indruk. Gecombineerd met een stuk verdieping in de Somalische piraten wordt het duidelijk dat er gelukkig genoeg nuance in het verhaal te vinden is.

Regisseur:

Paul Greengrass

Cast:

Tom Hanks
Catherine Keener

Genre:

Drama

Releasedatum:

21 november 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  134 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...