Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Column: The Last of Us, de film

Column: The Last of Us, de film

Peter de JongePeter de Jonge plunderde op jonge leeftijd wekelijks de videotheek leeg en kwam thuis met de meest slechte actiefilms, uitgekozen met goedkeuring van zijn vader. Diezelfde vader viel ooit ‘s avonds op de bank in slaap, waardoor Peter op negenjarige leeftijd The Shining al te zien kreeg. Sindsdien is zijn filmsmaak, naar eigen zeggen, sterk verbeterd.
Er gaan geruchten dat de game The Last of Us verfilmd gaat worden, maar zitten we nog wel op gameverfilmingen te wachten?

Soms weet ik niet waar ik het meest van hou. Films, series, games, graphic novels, muziek; elke entertainmentvorm heeft zijn eigen charme, en ik ben nou eenmaal een entertainmentjunkie. Ik wil non-stop vermaakt worden. Geen moment van vrije tijd laat ik daarvoor onbenut. Zit ik in de bus onderweg naar mijn werk, dan is er altijd wel iets waaruit ik kan kiezen om mij in de tussentijd te vermaken. Of het nou Tupac is die in mijn oor staat te rappen, de nieuwe The Walking Dead strip die net is uitgekomen of een aflevering van It’s Always Sunny in Philadelphia die ik op mijn tablet kijk, er is altijd wel wat. Soms is zoiets een inspiratie voor een film. Zo kennen wij de nodige boekverfilmingen, hebben verschillende series de overstap gemaakt van het kleine naar het grote scherm en hoef ik niet uit te leggen waar al die superheldenfilms op gebaseerd zijn. De gameverfilming is in dit rijtje een beetje het ondergeschoven kindje. Niet zo gek als de eerste associatie die je met de term ‘gameverfilming’ hebt de regisseur Uwe Boll is, die met zijn bewerkingen van games als House of the Dead, Alone in the Dark, BloodRayne en Far Cry de gameverfilming in een kwaad daglicht heeft gezet. Bestaat er nog een toekomst voor de gameverfilming of kunnen we de hoop wel opgeven?

Sony kocht vorige week de domeinnamen TheLastofUs-Movie.com en TheLastofUsMovie.net, wat zou kunnen duiden op een verfilming van de snelst verkopende  PlayStation 3 game (3,4 miljoen kopieën wereldwijd binnen drie weken), The Last of Us. Natuurlijk bestaat er de mogelijkheid dat Sony deze domeinnamen slechts heeft bemachtigd om het merk te beschermen, maar desalniettemin doet het al aardig wat stof opwaaien bij de gamers. De één is razend enthousiast, terwijl de ander termen als ‘blasfemie’ uitroept. Voor wie niet bekend is met deze game, zal ik even kort uitleggen waar deze over gaat. The Last of Us is een zeer verhalende en filmische game, waarin je als speler twintig jaar na een infectie die de halve mensheid in plantachtige zombies veranderde, een jong meisje die immuun blijkt te zijn moet beschermen. Een soort combi van The Road, Children of Men en I Am Legend dus, maar daarom niet minder briljant. Persoonlijk zou The Last of Us weleens mijn favoriete game aller tijden kunnen zijn en weet ik niet helemaal wat ik moet vinden van een eventuele gameverfilming. Want alhoewel het verhaal zich prima leent voor een film, zal de film uiteindelijk iets missen wat alleen de game kan bieden: gameplay.


 
Games draaien in essentie om de interactie die jij als speler met de game hebt. Alles kan er nog zo gelikt uitzien, de beste schrijvers kunnen aan het verhaal bijgedragen hebben, maar als de gameplay om te huilen is, dan zal er geen haan zijn die ernaar kraait. Eén blik op de gamereeks Call of Duty en het is duidelijk dat de games niet zo populair zijn vanwege de uitgekauwde Hollywood-scenario’s en de achterhaalde graphics, maar vanwege de gameplay die tot in de puntjes is uitgewerkt. Kijken we dan weer naar een ‘game’ als Heavy Rain of Beyond: Two Souls, dan wordt juist weer duidelijk dat ondanks het gebruik van echte acteurs als Ellen Page en Willem Dafoe, het op zijn best een interessant experiment is. Als game stelt het uiteindelijk toch teleur, juist omdat de interactie zo minimaal is.

Films en games, zijn ze wel te combineren? Waar verfilmingen van boeken en strips voor zich spreken - het draait immers om het verhaal - is dat bij games lang niet altijd het geval. Een game kan ontzettend goed scoren vanwege de gameplay, ook al is het verhaal om te huilen. Een verfilming heeft dan uiteraard totaal geen zin en dan zie ik liever een nieuw deel in de serie in plaats van een middelmatige verfilming. Toch zou hier binnenkort verandering in kunnen komen. Zo heeft gameontwikkelaar Ubisoft de filmstudio Ubisoft Motion Pictures opgericht en heeft die aangegeven games als Assassin’s Creed en Splinter Cell te gaan verfilmen, waaraan namen als Michael Fassbender en Tom Hardy gekoppeld zijn. Hiermee is het duidelijk dat we nog wel een aantal nieuwe pogingen gaan zien, waarvan nog maar de vraag zal zijn hoe geslaagd die zullen zijn. Ik zit er niet op te wachten, maar wie weet komt hier ooit verandering in.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...