Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Much Ado About Nothing - recensie

Much Ado About Nothing - recensie

Wat weet deze zoveelste Shakespeare verfilming nog toe te voegen?

Je zal maar één van de grootste films van dit decennium aan het maken zijn en nog een klein filmpje tussendoor opnemen. Joss Whedon kondigde nog voordat hij in 2012 de derde grootste film allertijden uitbracht dat hij zijn volgende film stiekem al had opgenomen. De enigszins eigenzinnige regisseur haalde het in zijn hoofd om tijdens de opnames van superheldenepos The Avengers samen met een aantal bevriende acteurs (van relatief weinig faam) even een Shakespeare verfilming te maken. In slechts twaalf dagen werd Much Ado About Nothing opgenomen. Een geslaagd tussendoortje of een pretentieus broddelwerkje?


 
Verliefdheid en intrige
De film is een vrij directe verfilming van het Shakespeare toneelstuk met dezelfde naam. De gewoonlijke elementen van verliefdheid, intrige, persoonsverwisselingen en andere misverstanden zijn ook hier weer volop aanwezig. De film speelt zich af in en rond een groot landhuis dat behoort aan gouverneur Leonato (Clark Gregg). Wanneer militaire held Don Pedro (Reed Diamond) samen met twee officieren arriveert worden zij verliefd op Leonato’s docher en nichtje. Ondertussen bedenkt Pedro’s broer Don John (Sean Maher) een plan om het huwelijk van Leonato’s dochter met de officier te verhinderen.
 
Zwart-wit
Much Ado is een project waarin de acteurs veel vertrouwen moeten hebben in de regisseur. De originele teksten van Shakespeare zijn in zijn geheel overgenomen, maar de setting van de film is hedendaags. Dit zou stilistisch moeten botsen maar het feit dat de film in zijn geheel is opgenomen in zwart-wit is een slimme zet van regisseur Whedon. Niet alleen verhult hij hiermee slim het low-budget gehalte van zijn film maar ook geeft hij hiermee de sfeer een meer tijdloos imago. De film is lang niet zo dynamisch als een Romeo & Juliet van Baz Luhrmann en het geheel voelt niet onverwacht ook heel theatraal aan.De acteurs hebben er duidelijk zin in maar het duurt lang voordat je als kijker went aan het oud-Engels van Shakespeare. Daarom overtuigt de film slechts gedeeltelijk. De decors zijn bijzonder simpel en het komische karakter van het stuk moet daardoor vooral komen van de dialogen en de manier waarop ze gebracht worden. Whedon en zijn acteurs hebben duidelijk plezier in het geheel maar als televisiefilm zou de film ook niet te groots aanvoelen. Het is zo niet meer dan een aardig tussendoortje voor regisseur en kijker, al mag er wel applaus worden gegeven voor de moedige poging en Whedon’s eigenwijsheid.
 
Conclusie
Much Ado is gefilmd en te genieten als tussendoortje en is vooral een persoonlijk project van een eigenwijze regisseur die ook eens wat anders wil. Een moderne Shakespeare verfilming lijkt tijdloos door het zwart-wit, maar de oubolligheid ligt daardoor ook snel op de loer.

Regisseur:

Joss Whedon

Cast:

Amy Acker
Alexis Denisof
Clark Gregg

Genre:

Komedie

Releasedatum:

16 januari 2014

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  109 minuten
Bekijk complete film profiel

Gerelateerde berichten:

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap