Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
47 Ronin - recensie

47 Ronin - recensie

We sluiten het jaar nog eventjes af met nog een teleurstellende blockbuster.
 
Na The Matrix lijkt het een beetje stil te zijn geweest rondom Keanu Reeves. Dit komt niet doordat hij stil heeft gezeten, maar laten wij stellen dat zijn filmtoezeggingen niet bepaald hoogstaand waren de afgelopen jaren.  Een paar matige films, zoals Constantine en The Day the Earth Stood Still, wisten Keanu Reeves nog enigszins de spotlights te gunnen, maar de voormalig best betaalde acteur lijkt zijn momentum niet meer terug te gaan vinden. Ook met deze blockbustervertoning van een bekend verhaal uit de Japanse geschiedenis wordt het voor Reeves nog moeilijker gemaakt om zich nog enigszins een befaamd acteur te blijven noemen.Geschiedenislesje
De wraak van de 47 Ronin is een Japanse gebeurtenis die de erecode van de samoerai - genaamd Bushidō - omvat. De letterlijke vertaling van Bushidō  is ‘de weg van de krijger’ en eiste van de samoerai trouw, loyaliteit en eer tot de dood.  Regent ‘Asano’ werd in 1701 verplicht gesteld door de alleenheerser om samen te werken met een machtige ambtenaar genaamd Kira. Echter verliep deze samenwerking stroef, omdat Kira Asano niet met dezelfde respect behandelde en constant schoffeerde. Asano kreeg er uiteindelijk genoeg van en trok zijn zwaard, wat toentertijd streng verboden was. Om zijn eer te redden, moest Asano voor straf zichzelf ritueel doden door middel van Seppuku, waarbij hij zijn eigen onderbuik moest opensnijden. Na de dood van Asano zworen de Samoeraï, die nu geen meester meer hadden, wraak te nemen op Kira, omdat ze vonden dat hun meester groot onrecht was aangedaan.
 
Japans accent
Echter wordt het originele verhaal het grootste onrecht aangedaan. Zo zijn er mythologische wezens, heksen, demonen en het bastaardkind Kai(Keanu Reeves) aan het verhaal toegevoegd. Jammer genoeg lijken de makers zich daar niet zo van bewust en sloven veelvoudig uit met termen zoals eer en rechtvaardigheid, die een totaal andere context hebben gekregen doordat die termen op deze manier misbruikt worden. Hoewel er een duidelijke focus ligt op Japan en zijn rijke geschiedenis van de samoerai, is de Japanse liftmuziek op de achtergrond het enige dat dat gevoel meegeeft. De volledige cast - behalve Keanu natuurlijk - heeft een Japans accent, wat je doet afvragen waarom deze film niet in het Japans is opgenomen.
 


Lege gebeurtenis
Er is bij van alles vraagtekens te zetten als je weet dat het 170 miljoen heeft gekost om 47 Ronin te maken. Zo is het vreemd dat ze geen ervaren regisseur konden vinden, maar Carl Rinsch zijn debuut hebben gegeven. Zijn regiewerk is verreweg van overtuigend, levert met 47 Ronin een leeg kostuumdrama in een tachtigerjaren actiefilmjasje af.  Dit is met Carl niet volledig te verklaren, maar zodra je weet dat de schrijvers Chris Morgan (Fast&Furious, Wanted) en Hossein Amini (Snow White and the Huntsman) zijn, dan vallen de puzzelstukjes geleidelijk aan in elkaar. Niet alleen het regiewerk, maar ook de special effects van alle monsters, het acteerwerk en bijna alles op technisch vlak is ver onder de maat.  
 
Conclusie
De The Lord of the Rings elementen die aan 47 Ronin zijn toegevoegd, zijn voor zowel TLOTR als voor Japan een belediging en weet ook bij het publiek die voor beide niks voelt geen voldoening achter te laten. De film biedt maar weinig op het gebied van creativiteit en is daardoor vaak afgezaagd en voorspelbaar. De actie en de special effects zijn één van de vele dingen die niet overtuigend zijn en voelen aan alsof ze uit een B-film komen. Tot slot moet je net voor de aftiteling nog even aanhoren dat 47 Ronin gebaseerd is op een waargebeurd  verhaal.  Als er van de makers serieuze bedoelingen waren om deze gebeurtenis uit de Japanse geschiedenis in ere te houden, dan is 47 Ronin net zo’n belediging als de slecht gemaakte nummer 39 grap van Gordon. 

Regisseur:

Carl Rinsch

Cast:

Keanu Reeves
Hiroyuki Sanada

Genre:

Actie

Releasedatum:

26 december 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  119 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...