Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » TV-series
Girls seizoen 3 - eerste indruk

Girls seizoen 3 - eerste indruk

Hoe lang blijven gesprekken over onzekerheid interessant?

Girls werd in het begin nog weleens verkocht als ‘de Sex And the City van nu’. Niets is minder waar. De overeenkomsten die de twee series bevatten zijn vooral dat de serie is geconcentreerd rond een groepje vrouwen in New York en dat deze vrouwen een eigen manier van communiceren hebben, die op zijn zachtst gezegd schaamteloos te noemen is. De hoofdpersonen zijn allebei schrijfster, overweldigd door de intensiteit van de stad. Maar Carrie Bradshaw in Sex And the City was geen twintiger met een dwangneurose en een destructieve luie manier van leven.Irritatie
De karakters in Girls halen al snel het bloed onder je nagels vandaan. En dit is juist hetgeen de serie zo verschrikkelijk goed maakt. In GIrls zien we een stuk terug van de huidige generatie waar we ons allemaal een beetje voor schamen, ook al maken veel van ons er deel van uit. De verwende generatie Y, die klaagt over eerste wereldproblemen. Maar anders dan in series als Gossip Girl, of Beverly Hills 90210, waar de hoofdpersonen gewoon te veel geld en tijd hadden om zich ergens anders druk over te maken, spiegelt Girls de ambitieuze, maar onzekere generatie die vooral zichzelf de vernieling in helpt. Hannah Horvath (Lena Dunham, tevens de schrijfster en regisseur van Girls) is hier het boegbeeld van. Als de dingen niet in haar schoot geworpen worden, voelt ze zich al snel een slachtoffer van slechte vriendschappen, inhoudsloze relaties en van prestatiedrang. Ze is de meest zelfingenomen en meest kwetsbare openhartige persoon tegelijk.

Verandering
In seizoen 3 zetten Hannah en Adam (Adam Sackler) hun relatie door, nadat blijkt dat ze toch meer voor elkaar betekenen dan ze in eerste instantie dachten. Adam vindt het moeilijk om te gaan met Hannah’s eeuwige bemoeizucht en sluit zich liever af voor al het zinloze drama dat zich afspeelt binnen de vriendengroep van zijn vriendin. Om te bewijzen hoe veel hij van haar houdt, zet Adam zijn trots opzij en probeert hij Hannah zoveel mogelijk te behagen. Shoshanna (Zosia Mamet) heeft haar brave imago opgegeven en concentreert zich voornamelijk op feesten en seks hebben. Of deze levensstijl lang stand zal houden, moet nog blijken. Marnie (Allison Williams), de beste vriendin van Hannah, lijkt het in tegenstelling tot voorgaande seizoenen helemaal niet meer zo goed voor elkaar te hebben. De rollen zijn dit seizoen omgekeerd, aangezien Hannah een baan en een stabiele relatie heeft en haar dwangneuroses onder controle lijkt te hebben. Marnie glijdt verder af in het zwarte gat op zoek naar de zin van haar bestaan. Haar breuk met Charlie sluimert nog in haar achterhoofd, tot haar moeder haar dwingt om actie te ondernemen. De grote afwezige, Jessa (Jemima Kirke), keert terug in het leven van Hannah en verklaart waarom ze zolang niet van zich liet horen.Mannen
Hoewel de serie de toepasselijke naam Girls draagt, zijn het vooral de mannen die er uitspringen in de serie. Anders dan in veel series en films die zich rondom clubjes vrouwen afspelen, zijn de mannen hier geen wolven of  egoïsten. Het zijn sympathieke, vreemde, realistische karakters. Hoewel ze net als de rest van de personen in Girls in meer of mindere mate een vorm van antisociaal gedrag vertonen, zijn het de mannen die alle onzin van de vrouwen verdragen. Ondanks dat ze niet alles slikken, tonen vooral de mannelijke karakters een hoge tolerantie voor de egocentrische dames waar het in Girls om draait. En dat is bijzonder te noemen, want zowel Adam als Ray (Alex Karpovsky) hebben eigenlijk vrijwel overal een intolerantie voor. Het grote romantische gebaar van Adam in seizoen 2 wordt nu voortgezet door zijn onvoorwaardelijke loyaliteit aan Hannah. Op haar beurt lijkt Hannah weinig moeite te doen voor de wensen van Adam en dendert ze gewoon door met haar eigen leven. Het ziet er dan ook naar uit dat daardoor ergens dit seizoen wrijving zou moeten ontstaan. Maar dat is nooit te zeggen bij een serie als Girls, waarbij impulsiviteit de bron van het succes lijkt te zijn.
 
Conclusie
Goed geschreven als altijd, houdt Lena Dunham’s Girls de sterke dialogen en unieke sfeer van de voorgaande seizoenen vast. De vraag is echter welke kant het deze keer uit zal gaan. De twee eerdere seizoenen dreven vooral op de wispelturige liefdesdrama’s van de dames, maar om te vermijden dat Girls echt de kant uit gaat van Sex And the City wordt er hopelijk een andere weg ingeslagen. Een ding is zeker: de afleveringen zitten vol met gesprekken en vreemde gedachtengangen die Girls zo bijzonder maken. Het is te hopen dat het seizoen sterk blijft en niet iets kapot maakt dat al twee jaar zoveel moois heeft gebracht. 

Regisseur:

Lena Dunham

Cast:

Lena Dunham

Genre:

Drama

Releasedatum:

12 januari 2014

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie