Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Out of the Furnace - recensie

Out of the Furnace - recensie

Sometimes your battles choose you.

Out of the Furnace is veelbelovend. De cast bestaat veelal uit A-list acteurs waarvan er een aantal zelfs winnaars of genomineerden zijn van Emmys, Golden Globes of Oscars. Aan acteertalent dus geen gebrek.

Familybusiness
Russell Baze (Christian Bale) woont en werkt in de metaalarbeidersstad Braddock, Pennsylvanië. Hij, zijn vader, zijn vaders vader en de rest van zijn stamboom hebben allemaal in de staalindustrie gewerkt. Zijn broer Rodney Baze Jr. (Casey Affleck) heeft echter gekozen voor de enige andere carriere die er bestaat voor jongemannen uit Braddock: het leger. Na een aantal keer uitgezonden te zijn, besluit Rodney in Braddock te blijven. Doordat Russell in de gevangenis belandt, valt de zorg voor hun zieke vader op de schouders van Rodney, dit bovenop alle financiële problemen die hij al heeft omdat hij uit het leger is gestapt. De enige uitweg die Rodney ziet is die van de georganiseerde straatgevechten. Nadat Russell vrij komt, weet hij Rodney ervan te overtuigen zijn vechtersbestaan naast zich neer te leggen. Wanneer Rodney besluit een laatste klapper te maken als straatvechter komt hij in aanraking met Harlan DeGroat (Woody Harrelson), een sociopaat en de leider van een meedogenloze bende rednecks. Rodney komt vervolgens niet meer thuis en Russell zet alles op alles om zijn broer te vinden. Hij begint met een zoektocht naar Harlan.Hollywood's Finest
Scott Cooper zit voor de tweede keer op de regiestoel na zijn succesvolle Crazy Heart, waarin hij ook de rauwere kanten van de maatschappij vastlegt. Ook het script van Out of the Furnace is van zijn hand.
Christian Bale, bekdn om zijn method acting, brak op zijn dertiende al door in Steven Spielberg’s Empire of the Sun. Hierin speelt Bale een Engelse jongen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Shanghai van zijn ouders gescheiden wordt en in een Japans gevangenenkamp terecht komt. Woody Harrelson kruipt voor Out of the Furnace in de huid van de redneck Harlan DeGroat. Het spelen van een sociopaat is hem niet vreemd, getuige zijn rol in Natural Born Killers. Hij weet Harlan dan ook neer te zetten als een psycho waarvan niemand weet hoe en wanneer deze uit zijn slof zal schieten. Casey Affleck, het jongere broertje van Ben, voegt met Rodney Baze Jr. nog een rol toe aan zijn lijst met memorabele optredens, zoals die in Gone Baby Gone en The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Zijn debuut als regisseur maakte Affleck met I’m Still Here, een mockumentary over Joaquin Phoenix, met wiens zus hij inmiddels al 7 jaar getrouwd is. De lijst wordt aangevuld met kleine rollen van Zoë Saldana, Forest Whitaker en Willem Dafoe. Allen grote, bekende sterren die gestalte geven aan de karakters die de wereld van Out of the Furnace rijk is.Oppervlakkig
Out of the Furnace is een film met veel ambitie, en lijkt alles te hebben om dit te kunnen waarmaken. Christian Bale, Woody Harrelson en Casey Affleck spelen zoals we van ze gewend zijn, maar vooral de bijrollen laten mooie kansen liggen. Daarnaast vraagt het verhaal om het uitdiepen van een aantal punten, waar het script helaas geen ruimte voor laat. Zo heeft Russell bijvoorbeeld nog gevoelens voor zijn ex-vriendin, en dit lijkt wederzijds, maar hier wordt verder niet op ingegaan. Het verhaal springt van de hak op de tak, waardoor je als kijker niet goed kunt meeleven met de personages.

Conclusie
Out of the Furnace is gemiddeld genomen een middelmatige film. Dit is niet alleen te wijten aan de inzet - of het gebrek hieraan - van de acteurs, maar ook aan het script. Het verhaal klinkt bij voorbaat als een meeslepend en actievol drama, maar is dit helaas niet. De film slaagt er niet in te zijn wat het had kunnen zijn. Een gemiste kans. 

Regisseur:

Scott Cooper

Cast:

Christian Bale
Woody Harrelson
Zoe Saldana

Genre:

Drama

Releasedatum:

30 januari 2014

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  116 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk