Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Only Lovers Left Alive - recensie

Only Lovers Left Alive - recensie

Na alle tiener vampierfilms brengt indie-regisseur Jim Jarmusch ons nu zijn eigenzinnige kijk op het genre.

De afgelopen jaren is het vampiergenre in de film flink gedomineerd door talloze films voor een jeugdig publiek. Met name de Twilight films hebben de vampier een eigen commercieel gezicht gegeven, naast alle horror-varianten. Gelukkig is daar nu regisseur Jim Jarmusch die het genre met Only Lovers Left Alive weer naar zijn hand weet te zetten.Detroit
Tom Hiddleston en Tilda Swinton spelen de respectievelijke rollen van Adam en Eve, niet toevallig als metafoor voor de honderden jaren dat ze al op aarde rondzwerven. Adam is een hippie-achtige rockster die door een bevriende dokter regelmatige van een portie bloed wordt voorzien. Hij woont in een huis dat met zijn wilde veelkleurige inrichting, opvallende meubels en grote platenspeler sterk aan de jaren 70 doet denken, terwijl de omgeving een stuk verder in de tijd lijkkt te zitten. Het appartement van Adam bevindt zich in Detroit; de ooit legendarische muziekstad, maar tegenwoordig een spookstad met ruïnes en vergane glorie. Opnieuw een mooie metafoor voor de twee lovers die maar niet dood willen gaan.

Shakespeare
Eve struint op dat moment door de smalle straten van Tanger in Marokko, samen met Christopher Marlowe (een mooie rol van John Hurt) die beweert de eigenlijke auteur te zijn van het werk van William Shakespeare. Maar Eve wordt naar Adam getrokken en met een nachtvlucht, immers de enige tijd om te reizen, reist ze naar Detroit. Samen hebben ze uitgebreide en diepe gesprekken over het (lange) leven, muziek, filosofie en proosten ze met bloed gevulde wijnglazen. Tot Ava, de zus van Eve (Mia Wasikowska), de rust komt verstoren en gaat wroeten in hun verhouding. Wasikowska's rol doet hierbij sterk denken aan haar rol in Stoker vorig jaar en laat zien dat ze in deze habitat prima uit de verf komt.Verwijzingen
Van het verhaal moet Only Lovers Left Alive het niet hebben, maar van de sfeer, de muziek, de talloze verwijzingen des te meer. Het script is te dun en bevat teveel onvolkomenheden, maar het prachtige camerawerk, de extravagante vormgeving, de sterke soundtrack - die bij vlagen doet denken aan Jarmusch' Dead Man (1995) - en vooral het acteren van de hoofdrolspelers maakt veel goed. Swinton speelt zeer ingetogen haar rol van Eve en Middleston de rocker met het eeuwige leven. De dialogen zijn humoristisch en gevat en bevat prachtige one-liners. Sommige grapjes zijn wel wat incrowd, maar daar staan genoeg herkenbare momenten tegenover. Jarmusch laat hiermee zien nog steeds een zeer originele filmmasker te zijn.

Conclusie
Om echt te beklijven, schiet Only Lovers Left Alive tekort, daar is het verhaal te dun voor. Maar de film zit barstensvol met inside jokes, gevatte opmerkingen en filosofische uiteenzettingen. Neem daarbij nog de sterke cast, de sturende soundtrack en de beelden van een verlaten Detroit en ineens wordt de film een soort trip waar je erg blij weer uitkomt.

Cast:

Tom Hiddleston
Tilda Swinton
Mia Wasikowska

Genre:

Drama

Releasedatum:

6 februari 2014

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  123 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...