Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
The LEGO Movie - recensie

The LEGO Movie - recensie

The LEGO Movie is een veel betere film dan de naam ervan doet vermoeden.

Filmliefhebbers kijken over het algemeen niet uit naar Hollywoodfilms gebaseerd op kinderspeelgoed, aangezien dit genre voornamelijk wanstaltige films als Michael Bay's Transformers en Peter Berg's Battleship heeft voortgebracht. Dit zijn over het algemeen films die eigenljk maar één functie hebben: zoveel mogelijk geld in het laatje van de studio's en de speelgoedproducent stoppen. The LEGO Movie bewijst op fantastische wijze dat het ook anders kan.Lord & Miller
Toen bekend werd gemaakt dat The LEGO Movie geregisseerd zou worden door Phil Lord en Christopher Miller werd wel verwacht dat dit een betere 'speelgoedfilm' dan gemiddeld zou worden. Zij regisseerden eerder de verrassende hit Cloudy With A Chance of Meatballs, maar braken pas echt door met 21 Jump Street, een van de beste komedies van de afgelopen jaren. Met The LEGO Movie hebben ze nu zichzelf, en alle verwachtingen, overtroffen. Dit is een zeer slimme, hilarische en liefdevolle animatiefilm, die bij tijd en wijle ook subversief is. Daarnaast is het visueel zeer innovatief en zijn er zelden films geweest die op een betere manier gebruik hebben gemaakt van 3D.

De 'Special'
Hoofdpersoon is Emmet Brickowski (Chris Pratt), een doodnormaal Legofiguurtje uit Legostad Bricksburg. Bricksburg is een duistere stad, die geleid wordt door Lord Business (Will Ferrell). De heroische tovenaar Vitruvius (Morgan Freeman) heeft echter voorspeld dat deze schurk ooit verslagen zou worden door de 'Special.' Op het eerste gezicht lijkt Emmet dat niet te zijn. Hij is volkomen tevreden met zijn simpele leven onder Lord Business, die aan al zijn inwoners precieze instructies heeft gegeven hoe ze moeten leven. Zodoende lachen ze allemaal om een idiote sitcom en zingen ze vrolijk het platvloerse nummer 'Everything Is Awesome.' Ook in zijn werk als bouwer hoeft Emmet geen enkele nieuwsgierigheid te tonen. Zolang hij zich aan de instructies houdt, kan hij probleemloos functionele, maar oncreatieve constructies maken. Op een dag wordt hij tijdens zijn werk op de bouwplaats afgeleid door Wyldstyle (Elizabeth Banks), een mysterieus Legomeisje. Voor één keer in zijn leven wijkt hij af van de instructies en wordt door een samenloop van omstandigheden aangezien voor de 'Special.' Samen met Wildstyle en Vitruvius gaat hij op een wild avontuur door de Legowereld om Lord Business te verslaan.Populaire cultuur
Op het eerste gezicht lijkt dit het zoveelste saaie plot te zijn over een normale jongen die uitverkoren blijkt om het kwaad te verslaan. Maar niets is minder waar. In The LEGO Movie wordt dit generieke uitgangspunt juist gebruikt om dit soort plots te parodiëren en te bekritiseren. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het gebruik van Morgan Freeman. Hij speelt hier (of beter gezegd, geeft zijn stemgeluid aan) een oude wijze mentor, een rol die we vaker van hem gezien hebben. Zijn wijsheid en voorspellingen worden echter constant in twijfel getrokken, tot ze niet zo veel waard blijken te zijn. Het gebruik van Freeman heeft echter nog een andere reden. Dit blijkt ook uit het gebruik van andere 'helden' uit de (moderne) populaire cultuur. Freeman's Vitruvius is een personage dat specifiek voor deze film is bedacht,  maar deze film bevat ook (fictieve en non-fictieve personages waar wij al lang en breed mee bekend zijn. Zo zijn er 'rollen' voor onder meer Batman, Superman, Abraham Lincoln, Shaquille O'Neal, Albus Perkamentus, Gandalf, Michelangelo de Ninja Turtle en Michelangelo de kunstenaar. Deze figuren worden niet alleen gebruikt voor humoristische verwijzingen - hoewel er daar heel veel van zijn - maar ook om commentaar te leveren op hoe we omgaan met populaire cultuur.

Prachtige vormgeving
Al deze avonturen vinden plaats in een prachtig vormgegeven Legowereld. Deze wereld bestaat uit verschillende 'gebieden' die zich allemaal van elkaar onderscheiden. Gedurende zijn avontuur belandt Emmet in onder meer Middle New Zealand (een duidelijke parodie op The Lord of the Rings), Cloud-Cuckooland (een plek zonder regels waar alles mogelijk is) en in zijn eigen hersens. En dan is er natuurlijk ook zijn eigen thuisstad Bricksburg, wat een soort Gotham-achtige futuristische stad is. Wanneer hij samen met Wyldstyle voor het eerst die stad verlaat, komt hij terecht in een ouderwetse westernsetting. Daar wordt hij gevonden door de politie van Bricksburg die in futuristische voertuigen zit, waarop een een briljante achtervolgingsscène volgt die de stijl van moderne sci-fi/actiefilms naadloos weet te combineren met de stijl van westernfilms. Dat deze scène niet eens het hoogtepunt van de film is, is tekenend voor deze fantastische animatiefilm.

Conclusie
The LEGO Movie is een veel betere film dan de naam ervan doet vermoeden. Sterker nog, dit is een animatiefilm die zich kan meten met de klassiekers van Disney en Pixar en deze soms zelfs overstijgt. Het is een zeer slimme film met heel veel humor, die ook nog geweldig is vormgegeven.

Regisseurs:

Phil Lord
Chris Miller

Cast:

Elizabeth Banks
Will Ferrell
Morgan Freeman
Liam Neeson

Genre:

Animatie

Releasedatum:

12 februari 2014

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  101 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie