Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Robocop - recensie

Robocop - recensie

RoboCop blijft in de schaduw van het origineel staan.

We worden door Hollywoodgrootmachten zo langzamerhand doodgegooid met remakes en na de grote flop Total Recall (2012) probeert een productiemaatschappij het opnieuw om een Paul Verhoeven film in een nieuw jasje te steken. Hoewel ‘nieuw’ vaak een groot woord is als het gaat om remakes, want het Hollywoodsausje wordt herhaaldelijk overgedaan en de ongeïnspireerde mix van hergebruikte elementen lijkt een makkelijk middel om bioscoopgangers naar hun film te trekken. Met ongeveer 50 remakes in de planning voor de aankomende jaren mag je hopen dat de visie van de filmindustrie niet alleen beperkt is tot het snelle geld, maar ook films maakt die nog de moeite waard zijn om een tweede keer te bekijken. Robocop schaart zich echter onder eerstgenoemde.
 


Familieman
Zelfspot is een veelvoorkomend aspect van Paul Verhoeven films en bij de start van Robocop (2014) lijkt het erop dat de remake diezelfde lijn gaat volgen, maar dit houdt na het begin al snel op om dan over te schakelen naar serieuzere zaken. Je ziet nieuwsverslaggever Pat Novak (Samuel L. Jackson) zijn gedachtengoed uitlichten over de ‘geweldige’ onbemande Omnicorp-robots die over de Amerikaanse grens terreur tegengaan. Tussen het miljardenbedrijf Omnicorp en de Amerikaanse overheid is een politiek spel gaande over de inzet van robots in eigen land, maar dit is een gedachte die iedere Amerikaanse burger koud laat. Omnicorp laat het er niet bij zitten en wil deze tijdgeest beïnvloeden door een man in een machine te plaatsen. Gelukkig is deze vacature al snel gevuld zodra familieman/politieagent Alex Murphy (Joel Kinnaman) zwaar gewond raakt. RoboCop is geboren, maar voor de kijker is dit nog maar het begin van de ellenlange opbouw van de film.
 
Sluimerfunctie
Regisseur José Padilha(Tropa de Elite)neemt hierin de tijd om een boodschap over te brengen en het karakter Alex Murphy te verdiepen.  Hiermee neemt Robocop zich veel serieuzer dan het origineel uit 1987, maar doordat het inspiratieloze script maar een beperkte verhaallijn heeft lijkt de verdieping totaal overbodig. Na ongeveer een uur krijg je het idee dat het eindelijk van start gaat en kan je rustig wakker worden. Echter wordt er niet meteen naar de hoofdverhaallijn gestapt maar staat de film in een soort sluimerfunctie, waarbij je het idee krijgt dat het ieder moment los kan gaan. Eerst moet Robocop alleen nog een aantal andere zaken uitvogelen voordat hij daadwerkelijk zijn eigen moord gaat oplossen en omdat het zo lang duurt voordat hij hieraan toekomt beheerst de verveling vaak je gemoedstoestand .
 


Slechterik
Daarnaast is één van de grootste kanttekeningen van de remake dat het ontbreekt aan een overtuigende bad-guy.  Door de serieuze politieke insteek ontstaat er een plotwending die ervoor zorgt dat het gehele slot een warboel wordt. Ook iwordt dit weinig overtuigend - laat staan geloofwaardig - neergezet. Dat gezegd hebbende is het niet helemaal gedaan met RoboCop en weet het in de schaduw van het origineel nog een redelijke hoeveelheid vermaak af te leveren. De ietwat eentonige actie heeft vaak niks met het verhaal te maken, maar zorgt nét voor voldoende spanning waarvoor je naar de bios komt.
 
Conclusie
Het mag duidelijk zijn dat regisseur José Padilha een totaal andere Robocop heeft gemaakt dan het origineel. Helaas pakt dit vaak slecht uit doordat het script inhoudelijk niet veel meer biedt dan een aantal aanpassingen en insteken. Zo weegt de maatschappelijke kritiek veel zwaarder en is alles veel meer uitgediept dan de eerste RoboCop. Hoewel dit niet een negatief punt lijkt, is de uitwerking een uiterst gaap opwekkend geheel geworden dat je allesbehalve geïnteresseerd maakt voor het familieleven van Alex Murphy, het meer-machine-of-mensverhaal of de politieke situatie van Amerika in de nabije toekomst. RoboCop is geen dramatisch slechte remake, maar wie een echte aanrader zoekt, zal toch echt het origineel moeten zien.  

Regisseur:

José Padilha

Cast:

Samuel L. Jackson
Joel Kinnaman
Gary Oldman

Genre:

Actie

Releasedatum:

13 februari 2014

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  117 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk