Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Columns
Column: Hoteldebotel

Column: Hoteldebotel

Ruud StiftRuud Stift houdt van taal in al haar verschijnings-vormen (boek, tv, film, muziek). Met als tweede passie voetbal (DHL veteranen 1) wil hij ook nog weleens tegen een paar schenen schoppen.
Een film kijken via één van de commerciële tv-zenders die ons sterk uitgedijde uitzendlandschap rijk is? Quelle horreur! Bijna om het kwartier worden we ongevraagd getrakteerd op een reclameblok.

RTL5 presteerde het om het heerlijke The Best Exotic Marigold Hotel (originele speelduur 124 minuten) met maar liefst 31 minuten te verlengen (!) Mijn vrouw en ik begonnen om 20.30 uur aan de exercitie en rond 23.05 uur waren we pas van deze inmenging verlost. Van de weeromstuit - ik was al bijna niet meer in te tomen na de derde door de commercie ingegeven interventie - hebben we half mei een eigen tripje naar een ‘soort van’ exotic hotel in eigen land gepland: hotel Huis te Eerbeek. Er even lekker tussenuit voor een wandeling, fietstoch en museumbezoek. We zijn groot fan van deze tripjes met inbegrepen overdadig ontbijtbuffet! Natuurlijk pikken we altijd een filmpje mee in de grootste naburige stad, dus Apeldoorn: be prepared!Hotels. Ze dienen vaak als decor voor een film of serie. Neem het overbekende Fawlty Fowers, een klassieker in het comedy-genre. Gaat nooit vervelen en dat is een prestatie op zich. Jammer dat André van Duin zich hier aan vertilde met het volslagen niet-leuke Hotel de Botel. Of neem Hotel Babylon. Niet voor niets aangeprezen als ‘the hotel with no reservations’. Een schandalig opwindend kijkje achter de schermen van een luxueus vijfsterrenhotel, met hoofdrollen voor Max Beesly en Dexter Fletcher en een grappige bijrol van Martin Vazquez als hoofd barman Gino Primirola; Manuel (“I am from Barcelona!”) in een modern jasje.

Films die zich afspelen in of rondom een hotel zijn bijna allemaal op te splitsen in comedy of horror, een enkel kostuumdrama daargelaten (A Room with a View uit 1985 van James Ivory). Aan de komische zijde vinden we een rijk geschakeerd paneel: van The Hotel New Hampshire, Four Rooms, Lost In Translation, The Best Exotic Marigold Hotel en The Grand Budapest Hotel tot het digitaal geanimeerde Hotel Transylvania.  Horrorhotels treffen we aan in Psycho, The Shining, Hotel Rwanda, Barton Fink en 1408.Noem het ‘Bates Motel’ en bellen gaan rinkelen. Vandaar dat Universal Television wel brood zag in een tv-serie die als prequel moest dienen voor de filmhit uit 1960, te zien bij BNN. In Amerika is men al een deel twee toe. Hoe Norman van brave tiener verandert in een psychopaat. Inchecken? Mogen we daar nog even over nadenken? Graag check ik wel het vervolg op The Best Exotic Marigold Hotel, met Richard Gere als nieuwe hotelgast. Releasedatum: maart 2015. Maar die ga ik in de bioscoop zien. Kom zeg, je wordt toch hoteldebotel van die irritante reclames?  Geef mij maar de luxe van een groot scherm en geen onderbrekingen. Vijf sterren genieten! 

Welke film met een hotel als decor heeft trouwens jouw voorkeur?

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

UITGELICHT

 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie