Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » TV-series
Penny Dreadful - eerste indruk

Penny Dreadful - eerste indruk

Lang leve de kuisheid, de bloedige Victoriaanse tijd is terug.

De opening van Penny Dreadful werpt een licht op een duistere wereld waarin groteske zaken worden getoond. Denk aan bloedige ledematen en insecten in stoffige steegjes. Als de eerste aflevering begint, is de juiste toon gezet. We maken kennis met probleemoplosser Vanessa Ives, vertolkt door Eva Green (The Dreamers) met een overigens smetteloos Brits accent. Haar taak is het bestrijden van bovennatuurlijke wezens. Althans, wat ze nu precies doet wordt in het midden gelaten. In opdracht van Sir Malcolm (Timothy Dalton, ja 007) huurt ze de schietgrage Ethan Chandler (Josh Hartnett, Pearl Harbor) in. Chandler werkt als cowboy bij een rondtrekkend circus dat de Victoriaanse adel op haar wenken bediend. Wat is nu het probleem? Malcolm’s dochter is verdwenen, en Ives heeft wel een vermoeden wie daar achter kan zitten.
 


Buffalo Bill
Zo begint de nieuwste serie van Showtime. Het is duidelijk dat we te maken hebben met een kwaliteitsproduct. met Sam Mendes (American Beauty) als executive producer. Scenarioschrijver John Logan (bekend van The Aviator, Rango en Skyfall) haalt de kijker terug naar het Victoriaanse tijdperk, de tijd van Jack The Ripper, Mary Shelley en Buffalo Bill. Voor ingewijden is dit een zeer spannende tijd. Daarmee is Penny Dreadful een perfect voorbeeld van gotiek en gotische horror. Sommige cameracomposities zijn zelfs zo vormgegeven dat het personage van Eva Green in de circus scène op een ‘bewegende’ daguerreotypie (een vroege foto) lijkt. Het is ook genieten dat allerlei historische aspecten in de serie zijn geïntegreerd. Hartnett’s rol als Chandler lijkt te zijn gemodelleerd naar Buffalo Bill die met zijn wildelingen in die tijd ook daadwerkelijk door Europa trok en optrad voor koningshuizen. Die aandacht voor historische details en de rijke aankleding zorgen ervoor dat de serie, gecombineerd met de chiaroscuro belichting, meteen sferisch wordt. De meeste scènes spelen zich natuurlijk af in het holst van de nacht.
 


Monsters
Als we de promo van de serie mogen geloven, zullen in Penny Dreadful allerlei negentiende-eeuwse monsters de revue passeren, van dr. Frankenstein tot Dracula. En dat allemaal tegen de achtergrond van het smerige Londen uit die periode. Dat roept gelijkenissen op met American Horror Story, waarin ook verschillende monsters in verschillende afleveringen zitten verpakt. Toch spreekt het Engelse karakter van Penny Dreadful zeer tot de verbeelding. Want de Victoriaanse tijd is in vele opzichten memorabel te noemen. En dat is niet per se in positieve zin, aangezien conservatisme en kuisheid hoog in het vaandel stonden. Logan’s cast weet die noties uitstekend te verbeelden. De altijd getalenteerde Eva Green excelleert, de boy next door Josh Hartnett toont zijn spierballen, en held van weleer Timothy Dalton is een welkome verassing. Het is de laatste tijd al vaker gesteld, televisie dreigt film over te nemen. Alhoewel dat lariekoek is, kan je Penny Dreadful als extreem filmisch beschouwen. De serie doet niet onder voor een goede bioscoopfilm. Behalve dan dat Penny Dreadful op een kleiner doek wordt gekeken.
 
Conclusie
Penny Dreadful bevat humor, drama en horror. Het is vooral dat laatste waarin scenarioschrijver Logan met zijn intrigerende cast in uitblinkt. Het lijkt alsof zijn serie een van de kroonjuwelen van omroep Showtime zal gaan worden.

Het is onbekend of Penny Dreadful in Nederland zal worden uitgezonden.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

UITGELICHT

 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...