Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Enemy - recensie

Enemy - recensie

Een geestvernietigende psychologische horror die een arachnofobie op een meesterlijke manier aanwakkert.

Vorig jaar bracht regisseur Denis Villeneuve zijn Hollywood-debuut Prisoners uit, maar chronologisch gezien is Enemy de eerste samenwerking met Jake Gyllenhaal (Donnie Darko, End of Watch). Fans van eerdere Villeneuve-films zullen wellicht een moeilijke ervaring hebben met Enemy, waarbij een vergelijking met Only God Forgives die Drive opvolgde, geheel op zijn plaats is. Met andere woorden, Enemy zal het publiek verdelen.
 


The Double
Enemy is slechts losjes gebaseerd op het boek The Double van José Saramago en is een cryptisch meesterwerk geworden met een overdadige hoeveelheid horror- en art-house thematiek, die meerdere kijkbeurten vereist om de eventuele onderliggende symboliek en het puzzelachtige verhaal te achterhalen. Jake Gyllenhaal speelt een geschiedenisleraar die volledig ontmoedigd wordt door de sleur waarin hij verkeert. Na een ongemakkelijk gesprek met een onbekende collega over zijn filmsmaak, wordt hem een zogenaamd ‘vrolijke’ B-film aanbevolen. Wat volgt is een uiterst briljante scene, waarin hij zijn exacte dubbelganger spot als B-acteur in een film. Dit doemrijke moment is één uit vele andere bizarre scènes en bepalen de uiterst donkere sfeer die zich tijdens de volle lengte van de film onder je huid nestelt. Vervolgens volgt er een zoektocht naar deze persoon, Anthony Claire genaamd. Hij ziet er aan de buitenkant precies hetzelfde uit, maar qua karakter zijn er kleine verschillen, wat zorgt voor steeds vreemdere gebeurtenissen.
 
Spinnenweb
Tot dusver geen verwarring, maar zodra je een ondersteboven lopende vrouw met een spinnenhoofd, een reuzenspin die over het centrum van Toronto loopt en mannen die opgewonden raken van een erotische danseres die op een spin stapt bij het verhaal voorstelt, wordt het al een behoorlijke hersenkraker. Om maar te zwijgen over het grandioze einde dat je geheid met de mond vol tanden laat zitten. Het mag duidelijk zijn dat deze film niet voor mensen is bestemd met een spinnenfobie, laat staan voor mensen die niet van verhalen houden waarvan de betekenis geen lijnrecht gegeven is of rarigheden bevat. Aan de andere kant zal menig filmliefhebber dit gegeven opvreten en bewonderend naar het scherm doen kijken. Van de krachtige maar subtiele performance van Jake Gyllenhaal -die zich tot de beste acteurs in Hollywood mag rekenen- tot de overmatig aanwezige stijl die sfeerbepalend is; dit alles helpt mee naar deze unieke ervaring toe.
 


Lynchhead
Enemy is rijk aan fantastische details, die je bij de tweede bioscoopgang nog beter gaan opvallen. Zo lijkt het gehele tramlijnennet als een soort spinnenweb over de stad Toronto zijn uitgesponnen, zijn de soms vervreemde dialogen begrijpelijker geworden en voelen de filosofieën van Karl Marx en de chaostheorie als hints van het grotere verhaal. Toch valt er niet met zekerheid te stellen wat Villeneuve precies probeert te zeggen en moet je als kijker met volle overgave onderdanig zijn aan dit gegeven. Wat maar voor een handjevol regisseurs - zoals David Lynch - is weggelegd, laat Villeneuve hier zien: hij kan films maken op zowel surrealistisch als realistisch vlak. Deze overduidelijke veelzijdigheid is slechts voor de meest bekwame filmmakers weggelegd. Villeneuve bewijst met Enemy één van hen te zijn.
 
Conclusie
In vergelijking met Denis Villeneuve’s bekendere werk als het Oscargenomineerde Incendies en Hollywooddebuut Prisoners, lijkt Villeneuve hier zich volledig vrij te voelen om zijn ideeën uit te spuwen, die resulteren in een cinematografisch equivalent van een bizarre nachtmerrie. Het enige minpunt: niet iedereen zal zich even bevredigd voelen met het raadsel dat je voorgeschoteld krijgt, maar los van ieders persoonlijke ervaring is dit in alle opzichten een bijzondere film, die je dit jaar niet mag missen.

Regisseur:

Denis Villeneuve

Cast:

Jake Gyllenhaal
Mélanie Laurent
Isabella Rossellini

Genre:

Thriller

Releasedatum:

29 mei 2014

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(2 stemmen)
 • Speelduur:

  90 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...