Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Dvd & blu-ray
True Detective - dvd recensie

True Detective - dvd recensie

Een Louisiaanse psychopaat communiceert via merkwaardige vogelvallen uit de cajuncultuur.

Het broeierige Louisiana leent zich uitstekend voor allerlei excentriekelingen. Dat weet telg van het oude zuiden Nic Pizzolatto. Hij schreef een script van 600 pagina’s dat in True Detective fungeert als het ware hart van de serie.  Toen eenmaal duidelijk was dat oudgedienden Woody Harrelson (Martin Hart) en Matthew McConaughey (Rust Cohle) waren gecast, kon Pizzolatto nogmaals aan de slag. Uiteindelijk had hij slechts drie maanden nodig om het script te schrijven. Een verhaal dat volledig was aangepast op de acteurs en de personages die regisseur Cary Fukunaga tot leven zou brengen. Die tandem van dertigers (Fukunaga en Pizzolatto) bewijst dat de jeugd de toekomst heeft. Fukunaga maakte intriges als Sin Nombre, en Pizzolatto deed ervaring op als schrijver bij The Killing. Op de extra’s die de dvd te bieden heeft, doen beide heren uiteen wat hun inspiraties zijn. Je kan daaruit opmaken dat er een grote thematiek schuilgaat achter True Detective.Aha Erlebnis
Pizzolatto vertelt het verhaal, dat telkens springt tussen de jaren negentig en het heden, vanuit het oogpunt van rechercheurs Cohle en Martin. Geleidelijk ontrafelt hij daarmee de zoektocht naar een wrede seriemoordenaar die zeventien jaar in beslag nam. De kracht van zijn script zit echter niet in het uiteindelijke doel, het ontvouwen van het plot, maar juist in de vorm en inhoud, namelijk het Louisiaanse achterland als personage waarin de dialoog en mimiek van McConaughey en Harrelson kan floreren. McConaughey en Harrelson zijn vrienden en hebben in de serie als ware tegenpolen een uitstekende chemie. Cohle is een introverte excentriekeling, een waar tegenstrijdig karakter, terwijl Hart juist de belichaming van moraliteit wil zijn, maar daar zelden in slaagt. Doordat we alles zien vanuit hun soms eigenaardige blik, creëert Pizzolatto een soort aha erlebnis. Hij laat ons kennis maken met de ambiguïteit van het bestaan. We begrijpen hun beweegredenen, we begrijpen dat ze soms rigoureuze maatregelen moeten nemen om de waarheid te achterhalen.

Moerassen
Het is intrigerend hoe de muzikale compositie van T Bone Burnett daarin een rol speelt. Zijn werk voegt veel toe en is tegelijkertijd zeer subtiel. Tijdens iconische kenteringen in het verhaal horen we flarden van zijn door cajun geïnspireerde soundtrack. Alhoewel benadrukt moet worden, zoals hij zelf ook doet, dat hij de jengelclichés wel degelijk vermijdt. Hij gebruikt de conventies van die zuidelijke muziek zonder geijkte melodieën te gebruiken. Het kan ook niet anders dat True Detective wordt omlijst door prachtige muziek. Het openingsliedje dat wordt gedraaid tijdens de opening credits weet de sfeer van het verhaal precies te vatten. Far From Any Road van The Handsome Family is zo’n met echo aangelengd liedje dat heerlijk resoneert met de uitgestrekte moerassen met boortorens op de achtergrond.  Het is sowieso een gruwelachtige reclamespot voor Louisiana. Dat prachtige groen van de Bayou, dat door misdaad bijna grotesk wordt.Anthologie
Helaas is True Detective een op zichzelf staande serie. Dat houdt in dat deze acht afleveringen van elk een uur ook daadwerkelijk eenmalig zullen zijn. Pizzolatto zal volgend seizoen wederom een reeks afleveringen maken, maar dan zonder Harrelson en McConaughey of de andere leden van de cast, waaronder  Michelle Monaghan die de zachte eega van Martin Hart vertolkt. Dit leidde bij het kijkerspubliek toch wel tot teleurstelling. Pizzolatto zorgt er daarentegen wel voor dat True Detective een prachtig coherent einde krijgt, waarin hij qua dialoog het beste uit zichzelf haalt.

Extra’s (****)
De dvd-box van True Detective biedt ruim inzage in een aantal zaken. Zo kan je de opnames van een prachtige long take bijwonen. Een opnamedag die na veel voorbereiding ontaarde in een intensieve scene. Uiteraard is er een behind te scenes aflevering, waarin diverse acteurs aan het woord komen, en regisseur Fukunaga en scriptschrijver Pizzolatto. Hoogtepunt is het gesprek tussen T Bone Burnett en Pizzolatto. Burnett gaat in tegenstelling tot de verwachtingen in op de authenticiteit van het verhaal. Met als gevolg dat Pizzolatto daar op inhaakt, en daarmee openbaart hoe diep hij voor dit script in zijn eigen belevingswereld zat.  En natuurlijk kan een gesprek tussen de wapenbroeders McConaughey en Harrelson ook niet ontbreken. Ze hadden ontzettend veel plezier tijdens de opnames, en gaan samen in op een aantal scenes.

Conclusie
Voor kenners en leken is True Detective bij uitstek geschikt voor bingewatching. Mensen die deze zomer, wellicht door allerlei sportevenementen, even in een andere wereld willen kijken, komen bij True Detective goed aan hun trekken.

Cast:

Woody Harrelson
Falk Hentschel
Matthew McConaughey

Genre:

Drama

Releasedatum:

18 juni 2014

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(2 stemmen)
 • Speelduur:

  8 x 60 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap