Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Column: Zoektocht

Column: Zoektocht

JanDocumentaires en Arthouse, daar gaat Philip Fokker graag voor zitten. Nieuws uit Hollywood bereikt hem sporadisch, behalve als er een Marvel of DC logo op staat...
Een aantal jaren geleden schreef ik een artikel over een zoekmethode waarmee in video's gezocht kon worden. Het programma, dat destijds nog in de kinderschoenen stond, werd uitvoerig getest ergens in een grijs kantoor op een bedrijventerrein net iets buiten de hoofdstad. Het uiteindelijke resultaat moest zijn dat er een programma in het leven geroepen werd dat in video kon zoeken zoals Google in tekst zoekt.

Dus als er bijvoorbeeld een documentaire van een uur op YouTube staat en daarin zit een shot van een eiland, dan kun je precies dat shot opzoeken. Maar ook de teksten van personages in video's kunnen worden doorzocht. Een waanzinnige ontwikkeling als je bedenkt dat er zo'n 72 uur video per uur op YouTube wordt gezet. Voor onderzoekers en journalisten een uitkomst maar ook voor persmedewerkers. Want het programma werd zo ontwikkeld dat het real time video kan analyseren en informatie hierover naar klanten verzendt. Een Google alert maar dan voor alle radio en tv berichten die over iemand of over een bedrijf de wereld in wordt geslingerd. Impala heet het programma en het is nu een volwaardige app voor Android en iOS waarmee je ook je eigen foto's kunt organiseren.

Terwijl ik dit zo typ staar ik naar mijn boekenkast, op zoek naar inspiratie voor de 284 woorden die nu volgen. Kortgeleden heb ik mijn boeken zo georganiseerd dat ik daadwerkelijk weer een titel kon vinden als ik haar zocht. Want analoog zoeken, dat zullen we waarschijnlijk ook nog wel een tijdje blijven doen. Door deze ingreep staan alle boeken die over film gaan ook weer bij elkaar. Als boekenverslaafde met een breed interesse gebied heb ik een flink scala aan literatuur verzameld die alleen al in mijn kleine selectie film boeken tot uiting komt: Drie boekjes met daarin het script van Star Wars films. International Filmguide 1977 (mijn geboortejaar), tja, die kon ik natuurlijk niet laten liggen ooit op een zonnige koninginnedag. King Pulp (over Tarantino), Beste films aller tijden, Eyes Wide Open, The secret diary of Laura Palmer. Allemaal bij elkaar gesprokkeld op boeken beurzen en waarschijnlijk ook uit tassen naast papiercontainers gehaald, want: geef boeken een tweede ronde, weggooien is zonde.

Naast mij op de bank ligt een magazine met daarin een artikel over een gymnasium in Malmö waar kids skateboarden in hun lespakket kunnen opnemen. John Dahlquist is de skate leraar ter plaatse en legt in Bitchslap magazine #21 uit dat niet alle kids pro skaters zullen worden. Vandaar dat het belangrijk is dat de studenten zich niet alleen op vier wieltjes kunnen uitleven maar ook leren fotograferen en filmen. Veel skaters (kijk de meesterlijke Nederlandse docu 12, over de Fret Click er maar op na)
eindigen namelijk in de creative sector of beginnen een bedrijfje in een van de vele niches die de skateboard wereld biedt.

Uiteindelijk is het leven toch een zoektocht, op vier wielen, door je eindeloze Picasa bibliotheek, langs stoffige boekenplanken en voor sommigen op de bank, op een vrijdagmiddag. Op zoek naar een insteek voor een filmcolumn.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap