Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Column: Woody met z'n allen!

Column: Woody met z'n allen!

Ruud StiftRuud Stift houdt van taal in al haar verschijnings-vormen (boek, tv, film, muziek). Met als tweede passie voetbal (DHL veteranen 1) wil hij ook nog weleens tegen een paar schenen schoppen.
Wordt het niet eens tijd om een standbeeld op te richten? Een standbeeld voor Allan Stewart Konigsberg, geboren 1 december 1935, wellicht beter bekend onder zijn ‘artiestennaam’ Woody Allen. Mister Allen waarvan ik laatst nog Magic in the Moonlight bekeek, samen met mijn net zo cinefiele vrouw.

Allen als acteur in Fading Gigolo, ook niet verkeerd. Regisseur Allen die inmiddels 44 (!) films op zijn naam heeft, van Love and Death uit 1975 tot Magic in the Moonlight. Bijna veertig jaar topcinema. Allen die zich houdt aan een streng regime van ongeveer één film per jaar. Mijn favoriete Allen films? Ik beperk me tot een top drie: The Purple Rose of Cairo (1985), Manhattan Murder Mystery (1993) en Blue Jasmine (2013), met Match Point (2005) en Midnight in Paris (2011) als goede twee reserves. De prachtige vondst van een acteur, Jeff Daniels, die in The Purple Rose of Cairo vanuit het bioscoopscherm het ‘echte leven’ instapt. Kom daar maar eens om qua originaliteit. Of Owen Wilson die zich elke dag rond middernacht wentelt in het Parijs uit de jaren ’20. Fantastische gimmick die Midnight in Paris tot een waar kijkgenot maakt. Owen die tijdens zijn nachtelijke avonturen op verschillende beroemde historische personages stuit: Salvador Dali, Henri Toulouse Lautrec, Gauguin, Coco Chanel, Modigliani, Jean-Paul Sartre, Matisse et cetera. Heerlijke cinema. Nostalgisch, romantisch en zeer onderhoudend.Allen, die uitblinkt in het schrijven van zeer grappige teksten. Zo is daar de hilarische zin uit Manhattan Murder Mystery, uitgesproken door Woody zelf in de rol van Larry Lipton: “Yes, of course you woke us - not everyone is up at 1AM watching the porn channel.” Allen die ook in quotes uitblinkt, zoals Groucho Marx in zijn beste jaren: “I am not afraid of death, I just don’t want to be there when it happens.” Of: “Not only there is no God but try finding a plumber on Sunday.” En deze, zeer hilarische uitspraak: “What if everything is an illusion and nothing really exists? In that case, I definitely overpaid for my carpet.”

De inmiddels 79-jarige, slechts 165 centimeter metende Allen die goochelen en spelen op de klarinet als hobby’s heeft. En, wat een controverse in die tijd, toen de 62-jarige Allen in 1997 trouwde met de 35 jaar jongere Soon-Yi Previn. Previn, de adoptiedochter van actrice Mia Farrow en pianist/componist/dirigent André Previn. Farrow, die tien jaar lang de vriendin van Allen was en in 13 van zijn films een hoofdrol speelde. “True love is ageless”, volgens Allen.De Europese steden, Londen, Parijs en Rome, die profiteren van de aanwezigheid van regisseur Allen. Toeristen die de Vicky Cristina Barcelona tour doen in Barcelona of de Midnight in Paris tour in Parijs. Waarom weigerde Amsterdam Allen de 14 miljoen euro te betalen, die hij vroeg toen hij overwoog een film in de Nederlandse hoofdstad op te nemen? Een dom besluit, want zijn films brengen veel geld in het laatje en daar had de hoofdstad ook toeristisch extra vruchten van kunnen plukken.

Daarom wil ik bij deze een crowdfunding starten. Als elke Nederlander 1 euro in het ‘Woody Allen Fonds’ stort, kunnen we deze unieke, onvermoeibare regisseur binnenkort live in ons kikkerlandje aan het werk zien met een keur aan topacteurs. Acteurs die altijd gratis meewerken aan zijn films. Tel uit je winst! Dus, laten we voor Woody gaan met z’n allen!

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap