Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Nightcrawler - recensie

Nightcrawler - recensie

Een opmerkelijk cynische kijk op het Amerikaanse medialandschap. En dat vanuit Hollywood.

Nightcrawlers zijn aardwormen die zich door de zompige klei bewegen en bij nacht en ontij een weg naar boven zoeken. Niet vreemd dat dit de bijnaam is van de nieuwsjagers die vooral 's nachts door Los Angeles rijden en met een politiescanner aan op zoek zijn naar ongelukken, schietpartijen en ander geweld. Alles om maar de meest spectaculaire beelden te kunnen draaien en vervolgens aan tv-stations te verkopen. Vooral lokale stations weten met dit soort bloederig nieuws enorm te scoren. De competitie is dus hard onder de 'nightcrawlers', ze verdringen elkaar soms letterlijk rondom de lijken.In control
Louis Bloom (ijzersterk gespeeld door Jake Gyllenhaal) is een sjacheraar die met wat kruimeldiefstal maar nauwelijks wat brood op de plank kan krijgen. Net voordat hij volledig kopje onder dreigt te gaan, komt hij in aanraking met nieuwsjager Joe, die met een camera misdaad en ongelukken filmt en dat aan tv-stations verkoopt. Gouden handel, denkt Louis en met wat dealen bemachtigt hij een camera en gaat aan het werk. Al snel weet hij een wat dommige jongen zover te krijgen voor een paar dollar hem ’s nachts te helpen. Als hij een paar scoops heeft gescoord, raakt hij voor het eerst in zijn leven echt 'in control’. En dat smaakt naar meer.

Angstaanjagend
Gyllenhaal weet van Louis een gelaagd maar angstaanjagend personage te maken. Hij viel 9 kilo af voor de rol en dat is te zien: hij heeft een smal gezicht en grote ingevallen ogen. De blik, stem en houding verschuiven voortdurend: het ene moment is hij iemand die aan het kortste eind trekt en zelf ook wordt opgelicht, het andere moment weet hij met cliché zinnen (“alles is online te leren”) en een overtuigende dominante houding iedereen te overtuigen. Gyllenhaal speelt met volle overtuiging iemand met psychopatische kenmerken, maar weet wel het karakter te diepte om zo zelf de acteerclichés te vermijden. De ontwikkeling die hij doormaakt, is fascinerend om als kijker te volgen. Al blijft de creepy smile uiteindelijk wel het meeste hangen. Door de knappe invulling is dit dan ook één van de beste rollen in Gyllenhaals carrière.Spiegel
Nightcrawler is het knappe regiedebuut van Dan Gilroy. Ook schreef hij het scenario voor de film en de heerlijke dialogen (“A friend is a gift to yourself”). Het is niet vaak dat er zo’n cynische blik wordt gericht op het Amerikaanse medialandschap, zeker met een grote acteur in de cast. Als kijker wordt je ook geconfronteerd met je eigen moraal: er is veel overduidelijk verwerpelijk, maar wat als je bij een spannende auto achtervolging op het puntje van je stoel gaat zitten of bij een crash toch wel erg graag wil weten hoe de slachtoffers eraan toe zijn? De film poogt commentaar te geven op de verslaving aan sensatiezucht en de illusie dat alles echt is (“on tv everything looks real”). Hert gaat om ego's van tv-makers, de hang naar oppervalkkigheid en zwartwit denken en het aanwakkeren van angsten. Het is een spiegel, zonder dat de film zelf wil moraliseren.

Conclusie
Met Nightcrawler zet Gyllenhaal één van zijn beste rollen uit zijn acteursloopbaan neer. Als een creep met psychopatische trekjes past hij moeiteloos in het wereldje van tv-zenders die draaien om geweld en ongelukken. De film laat je als kijker bewust worden hoe dit soort nieuws tot stand komt en durft om een cynisch slotakkoord te laten zien. Om daarna als een aardworm aan het eind van de film weer in het daglicht te komen. Want tegelijk is sensatiezucht geen van ons allen vreemd.

Regisseur:

Dan Gilroy

Cast:

Riz Ahmed
Jake Gyllenhaal
Bill Paxton

Genre:

Thriller

Releasedatum:

6 november 2014

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  117 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...