Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Miss Julie - recensie

Miss Julie - recensie

Een toneelverfilming die het 'toneelgevoel’ nooit loslaat, waardoor de kwaliteiten van Jessica Chastain en Colin Farrell verzanden in een film die pretentieus en redelijk statisch overkomt.

Miss Julie is gebaseerd op het gelijknamig toneelstuk van August Strindberg uit 1888. Regisseuse Liv Ullmann heeft de locatie van Zweden naar Ierland verplaatst. Pluspunt: Colin Farrell kan zijn eigen Ierse accent heerlijk tot uiting brengen. Maar voor de rest is Ullmann de oorspronkelijke toneeltekst grotendeels trouw gebleven. En dit aspect blijkt toch een sterke minpunt te zijn voor een hedendaagse film.Steekspel
Het verhaal begint op de dag van Midzomernacht in 1890. Ergens in een Iers kasteel is de baron uithuizig en viert het personeel elders uitbundig feest. Maar in het verlaten kasteel zijn nog drie personen achtergebleven:  de aristocratische Miss Julie (Jessica Chastain), butler John (Colin Farrell) van haar vader en kokkin Kathleen (Samantha Morton). Miss Julie begint John te betrekken in een psychologisch steek- en flirtspel, wat John in eerste instantie pareert. De situatie is ook ongemakkelijk door de aanwezigheid van kokkin Kathleen, de officieuze 'verloofde' van John, die zich niet meteen een houding weet te geven. Naarmate de nacht vordert en de drank rijkelijk vloeit, loopt de situatie danig uit de hand en tonen Miss Julie en John hun manipulatieve en duistere kanten.

Gedateerd en overgedramatiseerd
In Miss Julie passeren zeker interessante thema’s de revue in de vorm van een machtsspel  dat nog steeds actueel is: rijk versus arm, man versus vrouw, haat versus liefde en lust versus schaamte. Maar wanneer je als kijker je vastbijt in één van deze thema’s switcht de dialoog ineens weer naar een ander thema. Daarnaast voelt deze film zeer gedateerd aan door de manier en het tempo waarop de dialogen plaatsvinden. Op sommige punten ervaar je de film als een overgedramatiseerd verhaal met een ouderwetse rol van de vrouw als labiel en hysterisch wezen. Tel daarbij de duur van Miss Julie (129 minuten) en het is duidelijk geen film voor de meeste hedendaagse filmkijkers.Acteren in ouderwetse rollen
Jessica Chastain, Colin Farrell en Samantha Morton hebben in andere films ruimschoots hun kwaliteiten aangetoond. Binnen het kader (bijna te vergelijken met een corset) van deze toneelverfilming vervullen ze hun rol uitstekend. Helaas kunnen vooral de stereotyperende vrouwenrollen bij de hedendaagse kijker de nodige irritaties opwekken: de hysterische, labiele en zeer aanhankelijke Miss Julie en de overwegend dociele Kathleen. Colin Farrell speelt de manipulatieve en vurige John, die echter halverwege de film steeds wisselvalliger wordt in zijn adoratie van Miss Julie. Het spel van aantrekken en afstoten wordt daardoor eentonig, extra versterkt door de lange duur van de film.

Conclusie
Niet elke toneelverfilming ontstijgt ‘het toneelgevoel’ en deze Miss Julie behoort helaas tot die categorie van mislukte toneelverfilmingen. Ondanks de aanwezigheid van een uitstekende cast en mooi camerawerk.

Regisseur:

Liv Ullmann

Cast:

Jessica Chastain
Colin Farrell

Genre:

Drama

Releasedatum:

8 januari 2015

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  133 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

UITGELICHT

 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...