Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
P'tit Quinquin - dvd recensie

P'tit Quinquin - dvd recensie

Een Fellini achtig moordmysterie, vertelt vanuit het oogpunt van een dwars kereltje met een hazenlip, en een politiecommandant die zichzelf al te serieus neemt.

‘De duivel is in ons midden’, zo merkt Rogier van der Weyden (Bernard Pruvost) op. Als commandant heeft hij de leiding over het onderzoek naar een mysterieuze moord in een Noord-Frans dorpje. Lichaamsresten zijn aangetroffen in een koe. Die koe is op onverklaarbare wijze belandt in een oude oorlogsbunker. Met een helikopter wordt het karkas uit het bouwsel getakeld. Van der Weyden’s iele rechterhand Carpentier (Phillipe Jore) merkt op dat het tafereel hem doet denken aan La Bête Humaine, van Emile Zola. De commandant wuift de intellectuele aspiraties van zijn knecht weg. Hij moet er niets van hebben. Er is werk te doen. Verderop kijkt P’tit Quinquin (Alane Delhaye) met zijn vriendjes stiekem naar de politie.Rariteitenkabinet
Duizendpoot Bruno Dumont, bekend van films als Flandres schakelt zo telkens tussen de politieagent en het belhameltje, twee personages die op zijn zachtst gezegd nogal van de norm afwijken, alhoewel dat van toepassing is op vrijwel alle groteske clownachtige acteurs in de serie. Het zijn allemaal karikaturen. P’tit Quinquin is een rariteitenkabinet, waarmee Dumont memoreert aan vaudeville, carnaval en het circus. Hij koppelt die rijke verwijzingen aan de bewoners van het dorp, waarvan hun gelaten lijken aangetast door decennialange inteelt. Quinquin’s broer Dany (Jason Cirot) heeft een hersenbeschadiging, zijn vader heeft grote groeven in zijn gezicht door de zon en zijn opa is dement. Aan iedereen mankeert wel wat, net als in het echte leven, maar dan uitvergroot.

Klucht
Het is alsof de tijd heeft stilgestaan en we terugkeren naar vroeger. Die periode waarin mensen zich bewogen op 22 frames per seconde, en daardoor wat houterig oogden. Want wie acteur Pruvost ziet lopen, kan slechts twee kanten op. Of hij is gezegend met groot acteertalent, of hij heeft zoveel drugs gebruikt dat zijn motoriek daardoor is beschadigd.  Het draagt bij aan de algehele kluchtige sfeer. Dumont verwerkt talloze curieuze wendingen in het verhaal, zoals de scene waarin Quinquin aan de slag moet als misdienaar en zich misdraagt tijdens een uitvaartdienst.Sketches
Het door Dumont bedachte absurdisme werkt uitstekend met de non-acteurs die hij na uitvoerig onderzoek castte. Van de introverte Mohamed (Baptiste Anquez) tot Quinquin’s vriendin Eve (Lucy Caron), het zijn uitsluitend intrigerende wezens. Je blijft met verbazing en nieuwsgierigheid naar ze kijken. Het scenario past uitstekend bij hun onervarenheid. De overtuigende cast sprankelt van het scherm af. Bovenal is P’tit Quinquin door die combinatie ontzettend grappig. Alhoewel Dumont ook serieuze onderwerpen als latent racisme aanstipt, wordt er continu gegiecheld, als de jongens in de botsautootjes zitten en de koster uitmaken voor rotte vis of als rare opa het servies zomaar op tafel gooit. P'tit Quinquin zit vol met dergelijke sketches die de serie verrijken.

Conclusie
Het is geen wonder dat Cahiers Du Cinema, het Franse magazine voor filmliefhebbers, nota bene deze serie op nummer één plaatste van de beste films van 2014. P’tit Quinquin is een geslaagd experiment. Wie risico neemt, door met onervaren acteurs te werken, moet beloond worden.

Regisseur:

Bruno Dumont

Cast:

Lucy Caron
Alane Delhaye
Bernard Pruvost

Genre:

Komedie

Releasedatum:

3 februari 2015

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  240 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...