Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies
Telefilm 2015: Het mooiste wat er is

Telefilm 2015: Het mooiste wat er is

De nieuwe lichting Telefilms 2015 dient zich aan. Telefilms worden speciaal voor de publieke omroep gemaakt. De films behandelen actuele maatschappelijke thema’s. Jaarlijks worden er zes films opgeleverd.Relatie
Waarom denk je dat hij hem ontvoerd heeft? Die directe vraag van een poltieagent (Marcel Hensema) maakt veel los bij Do (Sallie Harmsen). Nadat zij heeft gedreigd van haar man Sam (Maarten Heijmans) te scheiden, is hij er met hun baby Max vandoor gegaan. Ze is door haar bemoeizuchtige schoonmoeder (Johanna ter Steege) overtuigd dat Sam kwaad in de zin heeft. Niet per se omdat Sam deze intenties heeft, maar vooral omdat ze hem toch nooit mocht. Ze zag haar verfijnde dochter graag met een eloquentere man, en niet met de botte Sam. Maar door die vraag van de agent realiseert Do zich dat ze is bespeeld door haar moeder. Soms moet je wat meer moeite in een relatie steken, voordat je de handdoek in de ringen gooit.

Ontvoering
Regisseur Danyael Sugawara speelt hier met perceptie. Als Do eerder in de film plotseling vertrekt met Max, dan is het om na te denken over haar relatie met Sam. Maar als Sam zijn zoon meeneemt, dan is het ineens ontvoering. Het wakkert een discussie aan over man-vrouw verhoudingen. Als een man thuisblijft, dan is het oppassen, en als een vrouw thuis blijft, dan is ze simpelweg 'de vrouw'. Dat is natuurlijk pertinente onzin, en het enige zinvolle probleem dat in Het mooiste wat er is wordt aangekaart.Clichés
Verder is de film een aaneenschakeling van clichés. Ja, iedereen weet dat als je als jong stel een kind krijgt, dat het dan aanpoten is. En ja, iedereen wat dat niet iedereen daar eerlijk voor uit komt. Dat is nu eenmaal zo in het leven. Voor sommige mensen kan het krijgen van een kind een opoffering zijn. Er is een leven voor, en een leven na de geboorte van je kind. Die twee fases in de relatie van Do en Sam wordt door Sugawara in flarden getoond. Eerst is er de ontmoeting, we zien de feromonen aan het werk, de twee strelen elkaar. Ze zijn voor elkaar gemaakt. Vervolgens een flashforward: Het echtpaar is getrouwd, hebben een kind, en kunnen niet meer zoder scrupules een avondje uit. Do kijkt angstvallig op haar telefoon. Sam: 'Als er iets is, dan belt ze je wel'. Open deuren worden zonder gêne ingetrapt. Ja de wilde haren zijn – letterlijk – weg, en ja Sam is nog niet klaar voor het vaderschap, en ja Do heeft niet altijd zin in seks, en wie houdt er van poepluiers?

Conclusie
Aan de cast ligt het niet. Sallie Harmsen en haar tegenspeelster Maarten Heijmans roepen dankzij hun chemie een sfeer op van herkenbaarheid. Ook de prachtige esthetische omlijsting van de film, met beelden onder water, zijn geenszins debet aan het wat mindere resultaat. Het is vooral het scenario van Jolein Laarman, af en toe ook wat zwak tot uitvoering gebracht door Sugawara, waardoor Het mooiste wat er is verwordt tot een clichékanon.

Het mooiste wat er is is vanavond om 20.12 te zien op NPO3 en daarna via Uitzending Gemist terug te kijken.

Regisseur:

Danyael Sugawara

Cast:

Sallie Harmsen
Maarten Heijmans

Genre:

Drama

Releasedatum:

31 januari 2015

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  90 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...