Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies
Telefilm 2015: Dames 4

Telefilm 2015: Dames 4

De nieuwe lichting Telefilms 2015 dient zich aan. Telefilms worden speciaal voor de publieke omroep gemaakt. De films behandelen actuele maatschappelijke thema’s. Jaarlijks worden er zes films opgeleverd.

In Dames 4 begint de 32-jarige Wyne (Hannah van Lunteren) een voetbalteam. Iedereen uit haar omgeving krijgt kinderen en op deze manier ziet ze haar vriendinnen wekelijks. Totdat ze zwanger wordt.

Puberaal
Wel of geen abortus, dat is de vraag. De ouders van de Wyne bemoeien zich met het vraagstuk. Ook Wyne's ex Arjen (Tibor Lukács), de vader van het ongeboren kind, mengt zich in het dilemma. Alhoewel dit sleutelmoment luchtig en anekdotisch wordt gebracht, is het tegelijkertijd een pijnlijke revelatie. Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat het beslissingsrecht van de vrouw ter discussie wordt gesteld. Ik dacht dat we die archaïsche tijd al lang achter ons hadden. Het is een van de vele hiaten in het onevenwichtige en vooral puberaal geschreven scenario van Lotte Tabbers.Fellatio
Ze focust zich op vrouwen van begin dertig waarbij de biologische klok begint te tikken. Op die leeftijd moet je niet aan een abortus denken, aldus Nanda (Jennifer Hoffman), Wyne's hartsvriendin. Aan die stelling zit ook zo'n ouderwetse en achterhaalde kijk op de keuzevrijheid van de vrouw. Het is evident dat deze verouderde denkbeelden de tegenstellingen in Wyne's leven benadrukken. Het is gereedschap waarmee de humor wordt vormgegeven. Die humor bestaat in Dames 4 voornamelijk uit expliciete beschrijvingen van het vrouwelijk geslachtsorgaan (gescheurde kutten), fellatio (wie pijpt er het best?), en ongesteldheid.Emotiemachine
Het is plat, ordinair en kitscherig. Met de onbedoelde bijwerking dat de rol van de vrouw in onze westerse wereld wordt gereduceerd tot een emotiemachine. Bijkans wordt er commentaar geleverd op de ouders met gelukskinderen. Het hoogtepunt van de film is wanneer Wyne een vervelend kind terecht zet. De snotneus wordt op de gang gezet. Al snel staat de verontwaardige moeder in de kamer. Waar bemoeit Wyne zich mee? Het is tekenend voor deze tijd van individualisering, voor hoe we de teugels hebben laten vieren. Het is het enige moment waarin regisseur Maurice Trouwborst een hedendaags fenomeen écht weet te vatten.

Conclusie
Onbedoeld wordt in Dames 4 een beeld neergezet van minderwaardige, aan de leiband lopende vrouwen. Daarmee valt de humor, en het plot, volledig in het niet.

Dames 4 wordt op zaterdag 7 februari om 20.10 uitgezonden op NPO 3 en is daarna nog terug te kijken via Uitzending Gemist.

Regisseur:

Maurice Trouwborst

Cast:

Jennifer Hoffman
Hannah van Lunteren

Genre:

Komedie

Releasedatum:

7 februari 2015

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  100 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...