Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Güeros - recensie

Güeros - recensie

Mexicaanse studenten op zoek naar een vergeten rockster, en naar zichzelf.

Gueros speelt zich af in 1999, wanneer Mexicaanse studenten uit protest de universiteiten bezetten. Ze demonstreren tegen het neo-liberale beleid van de regering die heeft besloten om collegegeld in te voeren. In die context ontmoeten we Sombra (Tenoch Huerta) en Santos (Leonardo Ortizgris), twee studenten die 'staken tegen de staking'. Daarmee bedoelen ze feitelijk dat ze de hele dag thuis zitten zonder te weten wat ze met hun leven aanmoeten. Sombra kan zijn scriptie niet afmaken, terwijl Santos stroom steelt van de onderburen. Wanneer hij betrapt wordt moeten ze vluchten. Zo begint een road-trip door Mexico-Stad.Epigmenio Cruz
Op deze road-trip worden ze vergezeld door Sombra's broer Tomas (Sebastian Aguirre). Hij is door zijn moeder naar Sombra gestuurd nadat hij een waterballon op een baby heeft gegooid. Tomas heeft in de krant gelezen dat de - fictieve - vergeten rockster Epigmenio Cruz op sterven ligt. Cruz is een jeugdidool van Tomas en Sombra en ze besluiten hem op te zoeken. Eerst gaan ze langs de universiteit waar Ana (Ilse Salas) een van de leiders van het protest is. Ana heeft een soort knipperlichtrelatie met Sombra, en ergert zich aan de verdeeldheid binnen de protesterende studenten. Ze besluit om samen met de drie mannen op zoek te gaan naar Epigmenio, die volgens de legende ooit Bob Dylan tot tranen toe heeft geroerd.

Politiek statement
Güeros is de debuutfilm van regisseur Alfonso Ruiz Palacios. Palacios laat hiermee zien dat hij een mooie toekomst heeft, en dat is niet onopgemerkt gebleven. De film is op vele filmfestivals, waaronder dat van Berlijn, in de prijzen gevallen. Palacios laat zien dat hij zich bewust is van de filmgeschiedenis. Bovendien laat hij zien dat hij stilistisch kan experimenteren zonder de inhoud uit het oog te verliezen. Güeros is in zwart-wit gefilmd in de stijl van de Franse 'nouvelle vague' films uit de jaren '60. Palacios doet dit niet alleen omdat hij fan is van deze films, maar ook omdat die films anti-establishment zijn en kritisch op de maatschappelijke elite. Diezelfde kritiek leidde ook tot de beroemde studentenprotesten in 1968. Met zijn stijl wil Palacios dus de maatschappelijke problemen in Mexico belichten. Dat doet hij wel met veel gevoel voor visuele humor en zelfspot. In een scene klagen de hoofdpersonages dat de Mexicaanse filmindustrie alleen nog maar bestaat uit regisseurs die in zwart-wit filmen en pretentieuze ideëen aan het publiek voorschotelen.Mexico
Güeros won de belangrijkste Mexicaanse filmprijzen. Dat is niet erg verrassend. Het is makkelijk voor te stellen dat deze film een Mexicaanse klassieker gaat worden, die voor de Mexicaanse bevolking hetzelfde zal betekenen als bijvoorbeeld Turks Fruit voor Nederland. Het is een film die tot in detail bekend is met de Mexicaanse cultuur en geschiedenis en het is duidelijk dat veel scenes, grappen en ideëen in de film voortkomen uit situaties die voor iedere Mexicaan herkenbaar zullen zijn. Daar verdient regisseur Palacios veel lof voor, en de film zou een stuk minder zijn als hij het 'universeler' probeerde te maken. Het betekent echter wel dat wij af en toe in verwarring achterblijven.

Conclusie
Alejandro Gonzalez Inarritu en Alfonso Cuaron bewijzen al jaren dat er een hoop filmtalent uit Mexico komt. Daar kan nu ook Alfonso Ruiz Palacios aan worden toegevoegd die misschien nog wel belangrijker zal blijken voor de Mexicaanse film. Hij bewijst immers dat een Mexicaanse filmmaker ook succes kan hebben door een film te maken die ook daadwerkelijk over de Mexicaanse cultuur en maatschappij gaat. Het is niet helemaal een succes, zo hadden enkele personages iets verrassender uitgewerkt moeten worden. Güeros verdient echter wel degelijk een groot publiek, al is het alleen maar vanwege de prachtige cinematografie.

Regisseur:

Alonso Ruiz Palacios

Cast:

Sebastián Aguirre

Genre:

Komedie

Releasedatum:

23 juli 2015

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  106 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk