Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Nieuws » Nieuwsberichten
Bioscoopjaar 2015 breekt nu al wereldwijd records

Bioscoopjaar 2015 breekt nu al wereldwijd records

De eerste zes maanden van dit jaar waren voor bioscopen één van de meest succesvolle ooit. En de vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn met toptitels als Minions, James Bond Spectre en Star Wars: The Force Awakens ook zeer positief.

Het bioscoopjaar 2015 heeft wereldwijd een vliegende start gehad. In de VS werd er tussen januari en juni maar liefst $5.555.930 aan recette binnengehaald, een stijging van ruim 6% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014  (bron: 
boxofficemojo.com) . Dit is de hoogste bioscoopomzet ooit in deze periode. Tot nu toe was 2012 recordhouder met bijna 5,4 miljoen dollar.

Niet alleen in Amerika sloeg de bioscoopkoorts toe. In Engeland steeg de recette met 9% en Frankrijk wist maar liefst 11% meer bezoekers de zalen in te krijgen. Nederland gaat hier met 14% meer bezoekers flink overheen. De verwachting is dat in veel meer landen het bioscoopbezoek een flinke plus maakt.

Voor deze flinke groeicijfers zijn wereldwijd vier kaskrakers verantwoordlijk: Jurassic World, Avengers: Age of Ultron, Furious 7 en Fifty Shades of Grey. Jurassic World brak het record van beste openingsweekend ooit door wereldwijd ruim 500 miljoen dollar te verdienen. En Furious 7 wist als eerste film binnen 17 dagen 1 miljard dollar binnen te halen. 

Opvallend is dat zowel in Engeland als in Frankrijk films van eigen bodem het een stuk minder deden. The Theory of Everything is op plaats 8 de enige Britse film in de Engelse top 10 en in Frankrijk is de komedie Papa ou Maman op plaats zeven de hoogstgenoteerde Franse productie. In Nederland was het heldenepos Michiel de Ruyter wel een groot succes, met een recette van bijna 6 miljoen euro. Ook Gooische Vrouwen 2, die eind vorig jaar in première ging, liep dit jaar nog behoorlijk goed door. Inmiddels heeft deze meest succesvolle Nederlandse sequel ooit meer dan twee miljoen mensen naar de bioscoop getrokken. Daarmee staat de film op de zevende plek in de lijst best bezochte Nederlandse films aller tijden.

De groei van het bioscoopbezoek in Nederland heeft niet alleen te maken met bovenstaande blockbusters. Ook nieuwe JT bioscopen in onder meer Hilversum en Eindhoven blijken zeer succesvol. Later dit jaar volgt ook Alkmaar nog met een nieuw complex. Eind dit jaar opent Pathé nieuwe multiplexen in Arnhem en Maastricht en volgend jaar wordt de langverwachte opening verwacht van Kinepolis Utrecht, met 14 zalen en 3.300 stoelen één van de grootste bioscopen van Nederland. Kinepolis verwacht hier jaarlijks 1,25 miljoen bezoekers te trekken.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...