Bezoek ook eens Ze.nl
 • Nieuws » Nieuwsberichten
Actrice Ellen Vogel (93) overleden

Actrice Ellen Vogel (93) overleden

Actrice Ellen Vogel is woensdag op 93-jarige overleden in Amsterdam. Dat heeft haar familie bekendgemaakt.

Ellen Vogel was vooral bekend door haar werk in het theater. Ze werd wel de 'grande dame' van het Nederlandse toneel genoemd. Van 1950 tot 1971 speelde ze bij de Nederlandse Comedie. Na de Aktie Tomaat in 1969, waarbij jonge theatermakers tomaten gooiden naar het toneel uit protest tegen de in hun ogen ouderwetse toneelopvoeringen, werd het gezelschap opgeheven. Vogel raakte daarna een tijd uit de mode, maar wist daarna haar plek in de Nederlandse theaterwereld weer te heroveren.

Ook was Ellen Vogel in een aantal films te zien, waaronder Het Mes en haar filmdebuut Makkers staakt uw wild geraas van regisseur Fons Rademakers. Met hem was ze ook een tijd getrouwd.

Makkers staakt uw wild geraas (1960)


Het Mes (1961)
Ellen Vogels speelt in deze verfilming van het gelijknamige boek van Hugo Claus de moeder van Thomas, een jongetje die een mes heeft gestolen om zo indruk op zijn vriendinnetje te maken. Hieronder beelden van de première in het Amsterdamse City Theater, met tal van toen bekende namen uit de toneel- en filmwereld.Monsieur Hawarden (1968)
Een minder bekende film van regisseur Harry Kümel. Ellen Vogel speelde hier een man (de Monsieur uit de titel) die later toch een vrouw blijkt te zijn. Vogel is aan het eind van het (gedubde) fragment te zien.


Brandende liefde (1983)
Deze verfilming van het gelijknamige boek van Jan Wolkers door Ate de Jong was één van haar grootste filmrollen. Ze speelt Mademoiselle Bonnema, een alleenstaande vrouw die wordt verleid door een beginnende schilder, gespeeld door Peter Jan Rens (curieus: met de stem van Kees Prins omdat de stem van Peter Jan niet goed genoeg klonk). De film kreeg geen goede kritieken, maar Ellen Vogel werd geprezen voor haar rol. Zo schreef het Utrechts Nieuwsblad: “Zij is de grootste kwaliteit van Brandende Liefde met een nuancering en diepte die het boek van Wolkers ver overstijgt.”


 
De Tweeling (2002)
De film van Ben Sombogaart was niet alleen een succes in de bioscoop, ook kreeg de film een Oscar nominatie voor beste niet-Engelstalige film. De Oscar werd niet verzilverd - deze ging naar de Canadese film Les Invasions Barbares -  maar de nominatie op zich was al een aardige opsteker. Wel kreeg de film een Gouden Kalf voor beste film op het Nederlands Film Festival, waarbij Ellen Vogel zelf buiten de prijzen bleef. Vogel speelde hier de oudere Lotte, met een aangrijpende scène in het bos (zie het eind van de trailer).Haar laatste filmrol was in Masterclass (2005) van Hans Teeuwen, waarin ze zichzelf - samen met een aantal andere grote acteurs - behoorlijk op de hak nam. Tussen 2010 en 2012 was ze nog als Juliana te zien in de tv-series Bernard, schavuit van Oranje en Beatrix, Oranje onder vuur. De laatste jaren speelde ze niet meer, maar volgde het toneel nog wel op de voet.

Gerelateerde berichten:

Tags: Ellen Vogel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...