movie scene
Het laatste filmnieuws bekijk je natuurlijk op MovieScene!
- Specials » Artikelen
- 30-11-2015
- Geplaatst door Nico van den Berg
De 10 beste bioscoopfilms van december
MovieScene selecteert de tien films die je in december niet mag missen in bioscoop of filmtheater.
Dit jaar raken de bioscoopzalen in december wel erg verstopt door alle blockbusters. Alleen al Spectre, The Hunger Games Mockingjay - part 2 en The Good Dinosaur nemen momenteel ruim een derde van alle bioscoopdoeken in Nederland in bezit. En dan moet Star Wars: The Force Awakens nog uitkomen, ongetwijfeld ook in een record aantal bioscopen. Toch gaan er deze maand naast Star Wars nog 25 andere films in première. We lichten hieronder de 10 beste films eruit, waaronder een aantal serieuze kanshebbers voor onze jaarlijstjes met de beste films van 2015. En we smokkelen er nog twee films bij die net op de laatste dag van het jaar worden uitgebracht.
De feestdagen sfeer zit in elk geval in een groot aantal films. In The Night Before slaan een paar mannen helemaal door op Kerstavond, Krampus laat de horrorkant van Kerstmis zien en Carol heeft als beste en meest stemmige de kerstgedachte in zich. Hieronder de tien films waar je de komende maand het winterweer echt voor moet trotseren.
Steve Jobs - vanaf 3 december
De in 2011 overleden Apple tycoon Steve Jobs blijft tot de verbeelding spreken. Na talloze boeken, documentaires en de speelfilm Jobs in 2013 is het nu Danny Boyle die deze iconische persoonlijkheid in beeld probeert te vangen. Maar waar Jobs hevig tekort schoot en weinig overtuigend door Ashton Kutcher werd gespeeld, lukt het Boyle wel om een fascinerend portret van Jobs neer te zetten. De grote kracht achter de film is het script en de dialogen van Aaron Sorkin, die eerder op briljante wijze de scenario's voor de tv-serie The West Wing en de film The Social Network over Mark 'Facebook' Zuckerberg neerpende. Tel daarbij de sterke acteerprestaties op van Michael Fassbender als de grote Apple baas en Kate Winslet als zijn PA en je hebt een film die misschien niet de echte Steve Jobs laat zien, maar wel als een rollercoaster wegkijkt.
600 miles - vanaf 3 december
In dit knappe regiedebuut van Gabriel Ripstein zien we hoe twee jongens wapens smokkelen voor een Mexicaans kartel. 'Special agent' Hank Harris, wederom een mooie rol van Tim Roth, houdt ze in de gaten, tot het moment dat het helemaal mis gaat. Ripstein weet met kleine middelen de spanning goed op te bouwen, maar schuwt ook niet het wrede geweld van het drugskartel te laten zien. 600 Miles slaat op de afstand tussen Arizona en Mexico die talloze keren met de auto wordt afgelegd. Het is een spel van macht, geweld en manipulatie dat soms wat onevenwichtig is, maar altijd intrigerend blijft.
The Night Before - vanaf 3 december
De poster maakt al duidelijk wat voor film The Night Before is: als tagline heeft het 'van de makers van This is the End en Bad Neigbours' en acteurs Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen en Anthony Mackie kijken ons met stoere blik en in kersttrui aan. Voordat ze een nieuwe levensfase ingaan, houden ze voor het laatst op kerstavond een ouderwets hengstenbal. Uiteraard gaat dat helemaal mis. Ook voor deze film geldt weer: je gaat er helemaal voor en laat je meeslepen in de totale meligheid, of je bent allergisch voor de schuine moppen en flauwe corpsballenhumor die er volop inzit. In ieder geval is The Night Before een fijn alternatief voor de gedwongen familiebijeenkomsten rond de kerst.
Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film - vanaf 9 december
De strip Peanuts met de bekende hond en de jongen met de krul op zijn hoofd heeft tussen 1950 en 2000 wereldwijd in duizenden kranten gestaan. Daarnaast werd er een groot aantal tekenfilms gemaakt, waaronder de voor nu toepasselijke korte film Charlie Brown's Christmas uit 1965 (hier te bekijken). De tekenaar Charles M. Schulz bedong bij zijn dood dat niemand de strip mocht voortzetten. Nu is daar toch een lange animatiefilm, geschreven door Schulz' zoon en kleinzoon en gemaakt door animatiestudio Blue Sky, bekend van Ice Age en Rio. De 3D animatie ziet er wat glad uit, maar de film kreeg positieve kritieken in Amerika. Volgens The Hollywood Reporter kan Schulz trots zijn op het resultaat.
Rams - vanaf 10 december
Een droog-komisch drama over twee koppige broers die al 40 jaar niet met elkaar praten. Maar als de rust in de vallei waar ze elk hun eigen schapen houden wordt verstoord door het uitbreken van een schapenziekte en de overheid alle dieren wil afmaken, moeten ze tegen wil en dank wel een pact sluiten. Zo'n film kan alleen maar uit IJsland komen, waar het ook de Oscarinzending is. Humor, vermengd met drama en verzoening. Als dat geen kerstgedachte is, weet ik het ook niet meer.
Krampus - vanaf 10 december
In 2010 kwam de Finse horrorfilm Rare Exports uit, dat al snel een cultstatus verwierf door de manier waarop de Kerstman als een wraakzuchtig wezen werd getoond. Vijf jaar later komt uit Amerika Krampus met een soortgelijk thema. De kwade demoon Krampus komt langs bij een familie die zelfs met kerst alleen maar ruzie kan maken. Waarna de familie toch moet samenwerken om Krampus de deur uit te werken. Heerlijke humor, vermengd met wat horror: de ideale film voor wat broodnodige kerstrelativering.
Star Wars: The Force Awakens - vanaf 16 december
Over de nieuwe Star Wars is al meer dan genoeg gezegd en geschreven. Dat het een wereldwijde hype is, waarbij zelfs de pers de film niet vantevoren kan zien, laat zien hoe groot de belangen zijn voor Disney. Pas op 16 december zullen we weten of de film aan alle torenhoge verwachtingen voldoet. Via deze link lees je al onze berichten over deze ultra-blockbuster terug.
Our Little Sister - vanaf 17 december
De Japanse filmmaker Kore-Eda Hirokazu is al jaren een bekende naam voor de arthouse- of filmfestivalbezoeker. Zijn vorige film, Like Father, Like Son over twee jongens die bij hun geboorte zijn verwisseld, was zelfs een echte filmhuishit. Zijn nieuwste film Our Little Sister is wederom een mooi gevoelig verhaal over drie zussen die bij de begrafenis van hun vader - die al jarenlang uit hun leven is verdwenen - ineens een jong halfzusje opduikt. De drie zussen, die samen in één huis wonen, besluiten haar in huis te nemen. Wat volgt, is een prachtige ontdekkingstocht naar hun verleden. Hun nieuwe zus maakt ze niet alleen bewust van hun eigen verleden, ook houdt ze hen een spiegel voor. Een film over zowel tradities als over loskomen van het verleden.
Les Enfants du Paradis - vanaf 17 december
Filmmuseum EYE heeft eerder dit jaar al klassiekers als Tokyo Story en Invasion of the Body Snatchers in gloednieuwe gerestaureerde kopieën landelijk uitgebracht. Vlak voor de kerst komt daar nu Les Enfants du Paradis uit 1945 bij. De film, die recent compleet digitaal gerestaureerd is, geldt als één van de beste Franse films ooit gemaakt. In de VS werd de film gepromoot als de Franse versie van Gone with The Wind. Dat de films enorm van elkaar verschillen, is duidelijk, maar het epische verhaal, het mooie camerawerk en het neerzetten van een bepaald milieu (in dit geval de theaterwereld in Parijs rond 1830) hebben de twee films in elk geval met elkaar gemeen. Les Enfants du Paradis gaat over de tragische liefde tussen Claire, een vrouw van lichte zeden (gespeeld door Arletty, de Franse variant van Marlène Dietrich) en vier mannen. Regisseur Marcel Carné vestigde met deze film definitief zijn naam als één van de grote filmmakers van zijn tijd, zeker omdat hij de film maakte tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk.
Carol - vanaf 17 december
Dit moet, samen met Our Little Sister, dé kersthit voor de filmhuizen worden. En de film verdient het ook. Carol is een film over een verboden liefde tussen twee vrouwen in het New York van de jaren '50. Todd Haynes maakte over dezelfde periode eerder al het beklemmende Far From Heaven over een eveneens verboden vriendschap tussen een blanke welgestelde vrouw en een zwarte jongeman in een Amerikaanse suburb, terwijl haar man zich in geheime gaybars begaf. Carol draait vooral om de indrukwekkende acteerprestatie van Carte Blanchett die de titelrol speelt. Haar huwelijk is op de klippen gelopen, maar ze leeft helemaal op als ze in een warenhuis Therese Belivet (Rooney Mara) ontmoet, die daar verkoopster is. Zowel Carol als Therese staan op een keerpunt in hun leven: Therese koesterd ambitie om schrijfster te worden en Carol wil ontsnappen uit de greep van haar man. Als ze elkaar vinden, lijkt de liefde die zevoor elkaar voelen, krachtig genoeg om die stappen te nemen. Maar als Carol haar dochter dreigt te verliezen, krijgt de film ineens een grimmig karakter. Todd Haynes heeft met Carol een waar meesterwerk afgeleverd, dat zich afspeelt in een warm kerstdecor maar ondertussen gaat over weggestopte gevoelens. De perfecte film voor de feestdagen.
Tot slot nog twee interessante films die op de laatste dag van het jaar in première gaan en dus op de valreep nog meetellen in deze lijst:
- The Wakhan Front, een sterke psychologische thriller over een Franse officier die bij een missie in Afghanistan zijn leger door zijn vingers ziet wegglippen.
- A Strange Love Affair With Ego, een Nederlandse documentaire waar filmmaakster Ester Gould op persoonlijke wijze haar band met haar zus onderzoekt. Maar Gould doet meer: het is ook een film die iets wil zeggen over wat de hectische wereld van nu doet met iemands ego. Met bijzondere beelden en poëtische teksten stijgt het ver boven het zoveelste familieverhaal uit.
Dit jaar raken de bioscoopzalen in december wel erg verstopt door alle blockbusters. Alleen al Spectre, The Hunger Games Mockingjay - part 2 en The Good Dinosaur nemen momenteel ruim een derde van alle bioscoopdoeken in Nederland in bezit. En dan moet Star Wars: The Force Awakens nog uitkomen, ongetwijfeld ook in een record aantal bioscopen. Toch gaan er deze maand naast Star Wars nog 25 andere films in première. We lichten hieronder de 10 beste films eruit, waaronder een aantal serieuze kanshebbers voor onze jaarlijstjes met de beste films van 2015. En we smokkelen er nog twee films bij die net op de laatste dag van het jaar worden uitgebracht.
De feestdagen sfeer zit in elk geval in een groot aantal films. In The Night Before slaan een paar mannen helemaal door op Kerstavond, Krampus laat de horrorkant van Kerstmis zien en Carol heeft als beste en meest stemmige de kerstgedachte in zich. Hieronder de tien films waar je de komende maand het winterweer echt voor moet trotseren.
Steve Jobs - vanaf 3 december
De in 2011 overleden Apple tycoon Steve Jobs blijft tot de verbeelding spreken. Na talloze boeken, documentaires en de speelfilm Jobs in 2013 is het nu Danny Boyle die deze iconische persoonlijkheid in beeld probeert te vangen. Maar waar Jobs hevig tekort schoot en weinig overtuigend door Ashton Kutcher werd gespeeld, lukt het Boyle wel om een fascinerend portret van Jobs neer te zetten. De grote kracht achter de film is het script en de dialogen van Aaron Sorkin, die eerder op briljante wijze de scenario's voor de tv-serie The West Wing en de film The Social Network over Mark 'Facebook' Zuckerberg neerpende. Tel daarbij de sterke acteerprestaties op van Michael Fassbender als de grote Apple baas en Kate Winslet als zijn PA en je hebt een film die misschien niet de echte Steve Jobs laat zien, maar wel als een rollercoaster wegkijkt.
600 miles - vanaf 3 december
In dit knappe regiedebuut van Gabriel Ripstein zien we hoe twee jongens wapens smokkelen voor een Mexicaans kartel. 'Special agent' Hank Harris, wederom een mooie rol van Tim Roth, houdt ze in de gaten, tot het moment dat het helemaal mis gaat. Ripstein weet met kleine middelen de spanning goed op te bouwen, maar schuwt ook niet het wrede geweld van het drugskartel te laten zien. 600 Miles slaat op de afstand tussen Arizona en Mexico die talloze keren met de auto wordt afgelegd. Het is een spel van macht, geweld en manipulatie dat soms wat onevenwichtig is, maar altijd intrigerend blijft.
The Night Before - vanaf 3 december
De poster maakt al duidelijk wat voor film The Night Before is: als tagline heeft het 'van de makers van This is the End en Bad Neigbours' en acteurs Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen en Anthony Mackie kijken ons met stoere blik en in kersttrui aan. Voordat ze een nieuwe levensfase ingaan, houden ze voor het laatst op kerstavond een ouderwets hengstenbal. Uiteraard gaat dat helemaal mis. Ook voor deze film geldt weer: je gaat er helemaal voor en laat je meeslepen in de totale meligheid, of je bent allergisch voor de schuine moppen en flauwe corpsballenhumor die er volop inzit. In ieder geval is The Night Before een fijn alternatief voor de gedwongen familiebijeenkomsten rond de kerst.
Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film - vanaf 9 december
De strip Peanuts met de bekende hond en de jongen met de krul op zijn hoofd heeft tussen 1950 en 2000 wereldwijd in duizenden kranten gestaan. Daarnaast werd er een groot aantal tekenfilms gemaakt, waaronder de voor nu toepasselijke korte film Charlie Brown's Christmas uit 1965 (hier te bekijken). De tekenaar Charles M. Schulz bedong bij zijn dood dat niemand de strip mocht voortzetten. Nu is daar toch een lange animatiefilm, geschreven door Schulz' zoon en kleinzoon en gemaakt door animatiestudio Blue Sky, bekend van Ice Age en Rio. De 3D animatie ziet er wat glad uit, maar de film kreeg positieve kritieken in Amerika. Volgens The Hollywood Reporter kan Schulz trots zijn op het resultaat.
Rams - vanaf 10 december
Een droog-komisch drama over twee koppige broers die al 40 jaar niet met elkaar praten. Maar als de rust in de vallei waar ze elk hun eigen schapen houden wordt verstoord door het uitbreken van een schapenziekte en de overheid alle dieren wil afmaken, moeten ze tegen wil en dank wel een pact sluiten. Zo'n film kan alleen maar uit IJsland komen, waar het ook de Oscarinzending is. Humor, vermengd met drama en verzoening. Als dat geen kerstgedachte is, weet ik het ook niet meer.
Krampus - vanaf 10 december
In 2010 kwam de Finse horrorfilm Rare Exports uit, dat al snel een cultstatus verwierf door de manier waarop de Kerstman als een wraakzuchtig wezen werd getoond. Vijf jaar later komt uit Amerika Krampus met een soortgelijk thema. De kwade demoon Krampus komt langs bij een familie die zelfs met kerst alleen maar ruzie kan maken. Waarna de familie toch moet samenwerken om Krampus de deur uit te werken. Heerlijke humor, vermengd met wat horror: de ideale film voor wat broodnodige kerstrelativering.
Star Wars: The Force Awakens - vanaf 16 december
Over de nieuwe Star Wars is al meer dan genoeg gezegd en geschreven. Dat het een wereldwijde hype is, waarbij zelfs de pers de film niet vantevoren kan zien, laat zien hoe groot de belangen zijn voor Disney. Pas op 16 december zullen we weten of de film aan alle torenhoge verwachtingen voldoet. Via deze link lees je al onze berichten over deze ultra-blockbuster terug.
Our Little Sister - vanaf 17 december
De Japanse filmmaker Kore-Eda Hirokazu is al jaren een bekende naam voor de arthouse- of filmfestivalbezoeker. Zijn vorige film, Like Father, Like Son over twee jongens die bij hun geboorte zijn verwisseld, was zelfs een echte filmhuishit. Zijn nieuwste film Our Little Sister is wederom een mooi gevoelig verhaal over drie zussen die bij de begrafenis van hun vader - die al jarenlang uit hun leven is verdwenen - ineens een jong halfzusje opduikt. De drie zussen, die samen in één huis wonen, besluiten haar in huis te nemen. Wat volgt, is een prachtige ontdekkingstocht naar hun verleden. Hun nieuwe zus maakt ze niet alleen bewust van hun eigen verleden, ook houdt ze hen een spiegel voor. Een film over zowel tradities als over loskomen van het verleden.
Les Enfants du Paradis - vanaf 17 december
Filmmuseum EYE heeft eerder dit jaar al klassiekers als Tokyo Story en Invasion of the Body Snatchers in gloednieuwe gerestaureerde kopieën landelijk uitgebracht. Vlak voor de kerst komt daar nu Les Enfants du Paradis uit 1945 bij. De film, die recent compleet digitaal gerestaureerd is, geldt als één van de beste Franse films ooit gemaakt. In de VS werd de film gepromoot als de Franse versie van Gone with The Wind. Dat de films enorm van elkaar verschillen, is duidelijk, maar het epische verhaal, het mooie camerawerk en het neerzetten van een bepaald milieu (in dit geval de theaterwereld in Parijs rond 1830) hebben de twee films in elk geval met elkaar gemeen. Les Enfants du Paradis gaat over de tragische liefde tussen Claire, een vrouw van lichte zeden (gespeeld door Arletty, de Franse variant van Marlène Dietrich) en vier mannen. Regisseur Marcel Carné vestigde met deze film definitief zijn naam als één van de grote filmmakers van zijn tijd, zeker omdat hij de film maakte tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk.
Carol - vanaf 17 december
Dit moet, samen met Our Little Sister, dé kersthit voor de filmhuizen worden. En de film verdient het ook. Carol is een film over een verboden liefde tussen twee vrouwen in het New York van de jaren '50. Todd Haynes maakte over dezelfde periode eerder al het beklemmende Far From Heaven over een eveneens verboden vriendschap tussen een blanke welgestelde vrouw en een zwarte jongeman in een Amerikaanse suburb, terwijl haar man zich in geheime gaybars begaf. Carol draait vooral om de indrukwekkende acteerprestatie van Carte Blanchett die de titelrol speelt. Haar huwelijk is op de klippen gelopen, maar ze leeft helemaal op als ze in een warenhuis Therese Belivet (Rooney Mara) ontmoet, die daar verkoopster is. Zowel Carol als Therese staan op een keerpunt in hun leven: Therese koesterd ambitie om schrijfster te worden en Carol wil ontsnappen uit de greep van haar man. Als ze elkaar vinden, lijkt de liefde die zevoor elkaar voelen, krachtig genoeg om die stappen te nemen. Maar als Carol haar dochter dreigt te verliezen, krijgt de film ineens een grimmig karakter. Todd Haynes heeft met Carol een waar meesterwerk afgeleverd, dat zich afspeelt in een warm kerstdecor maar ondertussen gaat over weggestopte gevoelens. De perfecte film voor de feestdagen.
Tot slot nog twee interessante films die op de laatste dag van het jaar in première gaan en dus op de valreep nog meetellen in deze lijst:
- The Wakhan Front, een sterke psychologische thriller over een Franse officier die bij een missie in Afghanistan zijn leger door zijn vingers ziet wegglippen.
- A Strange Love Affair With Ego, een Nederlandse documentaire waar filmmaakster Ester Gould op persoonlijke wijze haar band met haar zus onderzoekt. Maar Gould doet meer: het is ook een film die iets wil zeggen over wat de hectische wereld van nu doet met iemands ego. Met bijzondere beelden en poëtische teksten stijgt het ver boven het zoveelste familieverhaal uit.
Tags: 600 Miles, A Strange Love Affair With Ego, Carol, Krampus, Les Enfants du Paradis, Our Little Sister, Rams, Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film, Star Wars: The Force Awakens, Steve Jobs, The Night Before, The Wakhan Front
Like MovieScene op facebook
REACTIES
Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!
REGISTREREN INLOGGENSHOPTOPPERS
WINNEN
UITGELICHT
BEST GELEZEN
LAATSTE REACTIES
-
ijsmummie
Dat lijkt mij geweldige serie , ik keek ... -
ijsmummie
Wauuuuuw wat veel goeie films zit ertuss... -
ijsmummie
He he eindelijk op bluray , mooi voor mi... -
cobrastyle
😍 -
ijsmummie
Oooo wauw die wil graag zien , ik wist ... -
Puzzcat4life
Omg omg Ik wil zo graag naar Endgame! I... -
cobrastyle
Jaaa tof!
Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.