Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
A Perfect Day - recensie

A Perfect Day - recensie

Vierentwintig uur uit het leven van een groep hulpverleners in oorlogsgebied. Bepaald geen 'perfecte dag', eerder een etmaal vol frustraties, door regisseur Fernando Leon de Aranoa gepresenteerd met veel (zwarte) humor. 

Er ligt een dode koe op een verlaten bergweg. Er rechts of links aan voorbij rijden, vraagt hulpverlener Mambru, oude rot in het vak, zich hardop af tegenover nieuwkomer Sophie. Aan beide zijden kan een landmijn verborgen liggen. Hij haalt er zelfs - tot ontsteltenis van zijn bijrijdster - uit zijn aantekenboekje tekeningen bij van soorgelijke situaties. Dan geeft hij voluit gas en rijdt met de jeep dwars over de koe heen. Geen explosie. 
Het is 1995, ergens in Bosnie, op de Balkan. De oorlog loopt ten einde, VN troepen controleren het gebied, maar dat betekent niet, dat er vrede is. Een groep hulpverleners probeert de watervoorziening te herstellen. Hun concrete missie is uit een waterput het lijk van een kolossaal dikke man op te takelen, dat er waarschijnlijk met opzet ingegooid is om het water te verontreinigen. Het touw breekt. Een etmaal lang is Mambru met zijn team in de weer om een ander touw te vinden. Alles en iedereen werkt tegen. Ze stuiten op het wantrouwen van de lokale bevolking, op vijandelijkheden van bevolkingsgroepen, op criminelen in de regio, op beperkende maatregelen van de Blauhelmen, en niet in het minst op de bureaucratie en kafkaeske protocollen van VN instituties. Humor, zwarte humor, en cynisme zijn hun enige wapens. Absurde oorlog
Mambru (Benicio del Toro) en B (Tim Robbins) zitten al lang in het vak. Idealistisch zijn ze niet (meer). Mambru zwaait over een week af en belt een keer in de rimboe via de satelliettelefoon met zijn vriendin over de kleur van het aan te schaffen vloerkleed in de woonkamer. Voor B lijkt dit werk zijn manier van leven te zijn geworden. Hij zorgt het meest voor de komische en cynische relativering. Vertaler Damir (Fedja Stukan) fungeert als deadpan. Sophie(Melanie Thierry) is net aangekomen, en ziet haar voortvarend enthousiasme al snel stuk lopen. En dan is er nog Katya (Olga Kurylenko), die de missie van de groep moet evalueren. Zij heeft met Mambru een korte verhouding gehad. Die affaire speelt op de zoektocht naar een touw een rol, evenals de vriendschap die Mambru sluit met een jongen wiens voetbal is afgepakt door een paar oudere jongens met een wapen. Zodoende komen ze ook in het kapot geschoten dorp van de jongen, waar ze een lugubere ontdekking doen. Op deze manier zien we in het tijdsbestek van een dag de grauwe absurditeit van een oorlog, zonder dat er ook maar een schot gelost wordt. Rock muziek
De Aranoa heeft zijn film gebaseerd op de roman Dejarse Llover van Paula Frarias, ex-voorzitter van de Spaanse sectie van Artsen Zonder Grenzen. Hij heeft er een klassieke anti-oorlogskomedie van gemaakt, in de traditie van Robert Altmans M*A*S*H* (1970). Het rauwe en cynische heldendom van de hulpverleners, die nauwelijks een karakterontwikkeling kennen, onderstreept hij - met name als ze in hun jeeps door het onherbergzame berglandschap crossen - met rock muziek van The Velvet Undergrond, de Ramones, en Lou Reed. Op het festival Film by the Sea (Vlissingen sept 2015) werd hem de prijs van de beste literatuurverfilming toegekend. 

Conclusie
A Perfect Day is een zwarte anti-oorlogskomedie, die ons vooral de absurditeit van een oorlog op zijn eind laat zien vanuit het perspectief van hulpverleners die zich alleen nog met humor en cynisme staande kunnen houden.

Regisseur:

Fernando León Aranoa

Cast:

Tim Robbins

Genre:

Drama

Releasedatum:

12 november 2015

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  105 minuten
Bekijk complete film profiel

Gerelateerde berichten:

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk