Bezoek ook eens Ze.nl
 • Nieuws » Nieuwsberichten
VPRO ondersteunt Big Screen Award op IFFR

VPRO ondersteunt Big Screen Award op IFFR

De VPRO breidt de jarenlange samenwerking met het International Film Festival Rotterdam (IFFR) uit met het ondersteunen van de Big Screen Award. De winnende film krijgt een bioscooprelease in Nederland en wordt door de VPRO uitgezonden op NPO2.

De Big Screen Award bestaat sinds 2013 en wordt uitgereikt door een jury van filmliefhebbers met als doel de uitbreng van kwalitatieve films in de Nederlandse filmtheaters te bevorderen. Deze jury zal begin volgend jaar worden samengesteld door de VPRO uit onder meer bezoekers van de IFFR Previewavond op 13 januari. De jury kiest de winnaar uit een door het festival bepaalde selectie van acht films, de Big Screen competitie. Het zijn allemaal internationale premieres die nog niet zijn aangekocht door een Nederlandse distributeur.

Voor de winnaar is er een geldbedrag van 30.000 euro beschikbaar. Dit moet worden verdeeld over publiciteitskosten voor de bioscoopuitbreng, de aankoop van televisierechten en een bedrag voor de filmmaker. Volgens een woordvoerder van het festival wordt er wel een minimum bedrag gereserveerd voor de regisseur, al moet dat bedrag nog worden bepaald.

Het IFFR is voor de distributie van de Big Screen Award winnaar wel afhankelijk van een distributeur. Mocht die zich niet melden, dan gaat het festival in zee met een zogenaamde 'service en event distributeur'. Dit kan volgens het IFFR bijvoorbeeld het marketingburo Herrie zijn, dat samen met de recent opgerichte filmdistributeur Full Color Entertainment ook de Big Screen Award winnaar van 2015, Second Coming, uit gaat brengen.

De KNF Award, de prijs van de Nederlandse Filmjournalisten werd voorgaande jaren ook gekozen uit de Big Screen competitie. Of dat bij de komende editie van het IFFR ook zo is, kon het festival nog niet zeggen. De gesprekken met de KNF hierover lopen nog, aldus het IFFR. De KNF prijs is een ondertitelde kopie voor uitbreng in de filmtheaters. De afgelopen jaren is deze prijs echter niet gebruikt, omdat er geen distributeur de winnende film wilde aankopen. Zo bleef dit jaar de Deense winnaar Key, House, Mirror zonder ondertiteling op de plank liggen.

De VPRO Big Screen Award wordt uitgereikt op zaterdag 6 februari, de slotavond van IFFR 2016. Het IFFR loopt van 27 januari tot en met 7 februari 2016.

Tags: IFFR, IFFR 2016

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

UITGELICHT

 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...