Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Carol - recensie

Carol - recensie

Het is liefde op het eerste gezicht voor Rooney Mara en Cate Blanchett in de nieuwe film van Todd Haynes
 
Het is al enige tijd geleden dat Todd Haynes een film uitbracht. Zeven jaar na zijn Bob Dylan biopic I’m Not There, waarin Cate Blanchett ook een bijrol speelde, brengt hij voor tijdens de kerst een warmhartig liefdesdrama uit genaamd Carol. Niet te verwarren met The Christmas Carol natuurlijk, want deze hebben niets met elkaar te maken behalve dat beide verhalen zich afspelen tijdens kerst. Carol is gebaseerd op het boek The Price of Salt van Patricia Highsmith, schrijfster van onder andere Strangers on a Train die door Hitchcock werd verfilmd en The Talented Mr. Ripley. The Price of Salt heeft Highsmith via een andere uitgever moeten uitbrengen, omdat haar huidige uitgever niets zag in het liefdesverhaal tussen twee vrouwen. Ook koos ze ervoor om het boek uit te brengen onder een alias, waarschijnlijk omdat dit verhaal te controversieel was voor die tijd. 
 


Stijlvol
De prachtige, stijlvolle Cate Blanchett (Blue Jasmin) speelt de titelkarakter Carol die in een van de laatste dagen voor kerst een cadeau probeert te kopen voor haar dochter. Op de speelgoedafdeling van een groot warenhuis werkt Therese, gespeeld door Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo). Het is duidelijk dat Therese haar werk maar demotiverend vind, maar haar dag wordt direct goed gemaakt zodra ze een blik vangt van de elegante Carol. Is dit liefde op het eerste gezicht? Dat weet de nog onervaren Therese niet, die echte liefde nog niet in haar leven heeft gekend. Wat ze wel weet is dat ze Carol nog een keer moet zien. Gelukkig - of niet geheel toevallig - laat Carol haar handschoenen op de toonbank liggen. Nu heeft Therese een excuus om Carol te benaderen. Er bloeit een vriendschap op, maar ze voelen beiden meer voor elkaar. De vrouwen stuiten al snel op weerstand in hun omgeving. Niet iedereen staat open voor deze relatie.
 
Privémoment
Hoewel er in de tijd van nu nog steeds enigszins een taboe rust op homoseksualiteit - kijk bijvoorbeeld naar de verschillende reacties van ouders bij het programma Uit de Kast - is het geen vergelijk met de jaren '50 waarin Carol zich afspeelt. In deze jaren was homoseksualiteit relatief iets ‘nieuws’ en werd het veelal als een ziekte, afwijking of zonde gezien. Het is niet moeilijk om je te verplaatsen in deze tijd, aangezien het nog steeds niet volledig geaccepteerd wordt. Het homohuwelijk bijvoorbeeld is pas halverwege dit jaar in alle staten van de VS mogelijk en daar moest het hooggerechtshof nog aan te pas komen. Daarnaast staat er nog in sommige landen een doodstraf op homoseksualtiteit. Dat homo’s niet openlijk voor hun seksualiteit kunnen uitkomen, is al vanaf de openingsscene in Carol voelbaar. Deze scene speelt zich iets later in het verhaal af. Carol en Therese dineren samen in een luxe restaurant, waar ze vervolgens gespot worden door iemand van Therese’s vriendenkring. De gezichtsuitdrukkingen van beide vrouwen spreken boekdelen, wanneer de vriend onbewust stoort tijdens een romantisch privémoment. Beiden stralen meteen iets ongemakkelijks uit alsof ze gesnapt zijn en een geheim meedragen, een verleden. Iets wat ze niet zomaar kunnen delen.
 


Oog voor detail
Todd Haynes neemt de tijd met de vertelling van het verhaal. Hij legt met name de nadruk op de kleine momenten die tussen Carol en Therese afspelen, zoals de aanrakingen en de oogcontacten. Daarnaast knoopt hij veel onderliggende verhaallijnen aan, zoals de echtscheiding van Carol en haar strijd om de voogdij van haar dochter. Er wordt met veel detail geacteerd door zowel Cate Blanchett als Rooney Mara, die beiden een van hun betere acteerprestaties laten zien in hun cariere. Naast het acteerwerk zit ook de rest van de film gedetailleerd in elkaar, die de jaren '50 gevoel weet over te brengen. Zo heeft Haynes er ook voor gekozen om de film met een super-16 camera op te nemen, wat een soort korrelig effect geeft. Tot slot is de production design een meesterwerk op zich. Het tijdsbeeld, kleding, auto's, kapsels, alles klopt. Dit geeft de film enorm veel extra sfeer mee. 
 
Conclusie
Qua vormgeving en acteerwerk is Carol één van de beste films van het jaar, echter ontbreekt er iets aan deze film dat niet volledig te plaatsen is. Het is misschien de chemie tussen Blanchett en Mara, die er toch niet geheel in slagen om de liefde tussen beiden over te brengen. Carol is een zeer elegante film, maar hierdoor komt het ook met vlagen wat stijf over. Dit valt enigszins goed te praten door de tijd waarin het afspeelt, maar het is onvermijdelijk dat dit ook sommigen uit de film zal trekken. Hoe dan ook kan je niet anders dan Carol te waarderen als een prachtig vormgegeven kunstwerk.

Regisseur:

Todd Haynes

Cast:

Cate Blanchett
Rooney Mara

Genre:

Drama

Releasedatum:

17 december 2015

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  118 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...