Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Legend - recensie

Legend - recensie

Weergaloze Tom Hardy in een typisch Britse gangsterfilm.

Regisseur Brain Helgeland, vooral bekend van blockbusters als L.A. Confidential en A Knight's Tale, waagde zich dit keer aan een Britse gangsterfilm. Hij regisseerde en schreef het script, gebaseerd op het levensverhaal van de roemruchte Krays. Deze gangster tweelingbroers Ronnie en Reggie heersten in het London van de jaren ’60. Een fascinerend verhaal dat eerder verfilmd werd met de gebroeders Kemp (Spandau Ballet). Dit keer speelt één acteur de Kray broers: Tom Hardy.
 


Misdaad en hilariteit
Legend vertelt het verhaal hoe de Krays het grootste deel van de georganiseerde misdaad in het Londen van de jaren '60 aanstuurden. Hun faam bereikte ook de overkant van de oceaan. Dit bood hen weer andere mogelijkheden; contacten met de Amerikaanse maffia zorgden voor enorme geldbedragen die de Krays konden witwassen in hun casino, dat zij door afpersing hadden bemachtigd. Britse politici hadden de Krays ook in hun broekzak door hen te chanteren met compromitterende foto’s. De mix van keiharde misdaad en hilarische taferelen kenmerken de film, waardoor het nergens echt ‘zwaar’ wordt.
 
Sterke acteerprestatie
Tom Hardy is de onbetwiste ster van deze vermakelijke film. De manier waarop hij gestalte geeft aan de twee broers is buitengewoon sterk. Bij dubbelrollen bestaat altijd het risico dat het een karikatuur wordt en dat je als kijker continu ervan bewust bent dat je naar een dubbelrol zit te kijken. Dat is hier totaal anders: Tom Hardy verdwijnt volledig in de twee uiteenlopende karakters, de kijker vergeet dat hij naar een en dezelfde acteur te kijken. Het leverde Hardy een Britse award op (BIFA, British Independent Film Award) en meerdere internationale nominaties.  
 


Gecompliceerd en gedoemd
Verwacht van Legend geen Scorsese-achtige misdaadfilm. Wel is het een typisch Britse film waarin er minder ruimte is voor keihard geweld. Naast de criminele loopbaan van de tweeling wordt namelijk ook aandacht besteed aan de gecompliceerde relatie tussen de broers en de gedoemde liefdesrelatie van Reggie Kray en Frances Shea. De Australische Emily Browning speelt het gangsterliefje en is ook de verteller van de film. Achteraf gezien blijkt haar tragisch lot verbonden te zijn met de ‘rise and fall’ van het Kray imperium. Naast Emily Browning spelen meer bekende Britse acteurs als Christopher Eccleston (Dr. Who), Taron Egerton (Kingsman), Tara Fitzgerald en David Thewlis mee. Het spelgenot druipt er vanaf. Chazz Palminteri speelt zijn oude vertrouwde rol als maffialid die samenwerking zoekt met de Krays. De scene waarbij zij elkaar voor het eerst ontmoeten, is een mooi voorbeeld van de komische noten die Helgeland door de film doseert. Voor sommigen zal de afwisseling tussen geweld en hilarische scenes vreemd overkomen, maar Helgeland zorgt voor de juiste balans, zonder door te slaan. De Krays worden ook geenszins geromantiseerd, hetgeen critici vooraf vreesden.
 
Conclusie
Liefhebbers van Britse films en tvseries zullen Legend erg kunnen waarderen. Maar als je echt een keiharde misdaadfilm à la Scorsese of Brian de Palma verwacht, dan zul je teleurgesteld zijn. De film is wellicht iets te lang, maar de film is qua sfeer en uitwerking een plezier om naar te kijken. 2015 was al een topjaar voor Tom Hardy door Mad Max: Fury Road, maar zijn dubbelrol in Legend bevestigt zijn huidige status als een van de meest veelzijdige en succesvolle acteurs van dit moment. De Nederlandse bioscoopbezoeker kan Hardy binnenkort weer zien in een totaal andere rol dan in de eerdere genoemde films: John Fitzgerald in The Revenant, naast Leonardo DiCaprio.

Regisseur:

Brian Helgeland

Cast:

Tom Hardy

Genre:

Drama

Releasedatum:

21 januari 2016

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  131 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...