Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Anomalisa - recensie

Anomalisa - recensie

Een eenzame zakenman kan geen relaties onderhouden, maar vind tijdelijk de liefde in een ‘one night stand’ die anders is dan alle anderen. De nieuwe Kaufman is ontroerend en intiem.

Anomalisa werpt een korte blik op het leven van Michael Stone, een succesvol zakenman. Stone heeft een toepasselijke naam, want hoewel hij zich erg eenzaam voelt, vindt hij het onmogelijk om een diepe liefde te voelen voor andere mensen. Hij hunkert naar een verbondenheid die dieper gaat dan de meevoerende roes van een eerste ontmoeting. Mensen lijken allemaal op elkaar, betekenen niet zoveel voor hem, en de liefde waar zij naar zoeken in hem voelt meer als een last op zijn schouders.
 


Liefde, herinneringen en identiteit
Anomalisa is - basaal verteld - een korte film over een ‘one night stand’. Michael Stone maakt kennis met Lisa, en voor een avond in een hotel kan hij eindelijk liefde voelen. Maar, deze film is geschreven en geregisseerd door Charlie Kaufman en dan weet je dat er een dieper, aangrijpender verhaal voor je ligt, verteld via magisch realistische scenes. Kaufman is als schrijver beter bekend van films als Being John Malkovich en Eternal Sunshine of the Spotless Mind, allebei films over liefde, herinneringen en identiteit, met een snufje fantasie. Dezelfde thema’s komen ook in Anomalisa terug. Kaufman neemt een korte periode van één avond voor zijn verhaal, en pelt lagen van Stone’s identiteit af om een dieper inzicht te krijgen in zijn gevoelens.
 
Subtiel en intiem
Michael Stone is geen held en zelfs geen sympathiek hoofdpersoon. Al snel in het verhaal wordt duidelijk dat zijn vluchtgedrag andere mensen veel pijn en verdriet doet. Hij is eenzaam en zit vol nervositeit, rookt en drinkt veel om zich beter te voelen, maar denkt uiteindelijk vooral aan zichzelf. Kaufman richt de film zo in dat we hem ten minste snappen. Een belangrijk deel van Kaufman’s strategie is dat hij er een animatiefilm van heeft gemaakt. Dit wil absoluut niet zeggen dat Anomalisa een film voor kinderen is. De film is zeer expliciet over intimiteit en subtiele gemoedstoestanden die vooral voor volwassenen herkenbaar zijn. Kaufman springt echt de diepte in en maakt zijn film nu en dan oncomfortabel en aangrijpend.
 


Gebruik van poppen
De poppen in Anomalisa hebben losse onderdelen in het gezicht, met een richel tussen de ogen. Het is even wennen, en de animatie zit dicht bij een oncomfortabel gevoel dat de poppen net niet levensecht zijn. Het achterliggende idee van de poppen is dat mensen een sociaal masker dragen in het openbaar, waardoor hun diepere gevoelens niet zichtbaar zijn, en de poppen laten dit masker letterlijk zien. Daarnaast, alle poppen, behalve Michael en Lisa, hebben dezelfde stem (man, vrouw en kinderen) en dezelfde vorm van gezicht. Alleen Lisa springt eruit. Het geeft aan hoe weinig Michael zich verbonden voelt met de mensen om hem heen. De anonimiteit van het hotel benadrukt nog eens hoe weinig betekenisvol de wereld om hem heen is. De film begint en eindigt ook met hetzelfde betekenisloze gebabbel, dat Michael alleen maar hoofdpijn geeft.
 
Een puzzel
In typische Kaufman stijl heeft bijna alles in de film betrekking op het centrale idee. Zo is Michael een expert op het gebied van klantvriendelijkheid en dat heeft op een bepaalde manier te maken met zijn diepe persoonlijke ervaring op het gebied van sociale maskers voorhouden en mensen tevreden stellen. Het is leuk om die diepere connecties in de film te ontdekken, maar het eindigt alleen wat abrupt. Het is een kort verhaal met een simpele opzet, en het zou de film ten goede zijn gekomen als het nog iets langer en complexer was geweest, en de problemen van Michael wat dieper waren uitgeplozen. Nu wordt het gepresenteerd als een van die dingen die maar gebeuren in het leven, zonder er een diepere betekenis aan te geven of oorzaak achter te zoeken.
 


Kunde
Er zit heel veel kunde in de film. Het stemmenwerk van David Trewlis als Michael, Jennifer Jason Leigh als Lisa, en Tom Noonan als alle andere personages is fenomenaal. Samen met de subtiele uitdrukkingen van de poppen en de levensechte kleuren en lichten van de omgeving wordt je helemaal meegevoerd in de film. Anomalisa is uitstekend geschreven en kiest gelukkig niet voor of tegen de hoofdpersoon. Het houdt goed of slecht neutraal en bestempelt mensen niet als zodanig.
 
Conclusie
Anomalisa is uitstekend gemaakt, meeslepend qua emoties en intrigerend qua opzet. Het zal niet iedereen aanspreken, maar het heeft de kracht en moed om sommige mensen zeer persoonlijk aan te spreken of juist tegen het zere been te schoppen. Het is alleen wel erg somber en mist een opbeurend en betekenisvol einde.

Regisseurs:

Duke Johnson
Charlie Kaufman

Cast:

Jennifer Jason Leigh
Tom Noonan
David Thewlis

Genre:

Drama

Releasedatum:

25 februari 2016

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  90 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...