Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Goosebumps - recensie

Goosebumps - recensie

Een ode aan de boekenreeks Kippenvel, met Jack Black. De monsters ontsnappen uit zijn boeken en teisteren een dorp.

Goosebumps is een verfilming van de populaire gelijknamige kinderboekenserie uit Amerika van schrijver R.L. Stine. In Nederland kennen wij de reeks als de Kippenvel boeken. Kippenvel is altijd een groot succes geweest onder tieners, want het combineert bekende horrorfiguren als vampiers, weerwolven en geesten met een spannend verhaal, zonder drugs, onzedelijkheid of geweld. Dit is dus typisch een film om jonge tieners mee naar toe te nemen. De hoofdpersonen zijn altijd kinderen die op een onbekende plek terecht komen, zoals een nieuwe school of een kampeerplek, en geconfronteerd worden met een bovennatuurlijk gevaar. Voor de zijn meerdere Kippenvel boeken bij elkaar gevoegd. Als je bekend bent met de boekenserie, dan kun je individuele boeken herkennen in de film, maar die voorkennis is niet nodig om een leuke tijd te hebben.
 


Monsters ontsnappen
Zoals in een standaard Kippenvel verhaal maken we kennis met een tiener, Zach (Dylan Minnette), die net verhuisd is van New York naar het platteland. Hij maakt kennis met zijn nieuwe buurmeisje Hannah (Odeya Rush) en haar duistere vader (Jack Black) die de schrijver R.L. Stine blijkt te zijn, de auteur van de Kippenvel serie. Na een paar misverstanden openen Zach en Hannah per ongeluk een van Stine’s boeken, die een magische kracht bevat om de monsters in de tekst tot leven te brengen. Een van de monsters, de enge pop Slappy, is kwaad om zijn lange opsluiting in een boek en neemt wraak op Stine door al zijn boeken te openen. Het dorpje wordt vervolgens overspoeld door monsters. Uiteraard zijn de politie en de normale volwassenen nutteloos en is het aan Zach, Hannah en Stine om de problemen op te lossen.
 
Leuke dialogen
De film begint ingetogen. Er zijn geen monsters in zicht en Zach en zijn moeder worden goed neer gezet als karakters, zodat je het verhaal in wordt gesleept. Hoewel Jack Blacks naam groot op de poster staat, gaat de film niet zozeer over hem, al is hij wel erg aanwezig zodra hij op het scherm verschijnt. Het levert een zeer geestige film op, maar het is niet Jack Black die de humor toevoegt. Het zijn de dialogen die de film grappig maken, waardoor ook Dylan Minnette en Odeya Rush de kans krijgen om leuke karakters neer te zetten. Zoals vaker bij dit soirt films komt de 3D pas tot zijn recht als de monsters verschijnen.
 


Chaotisch verhaal
Goosebumps is een succes op punten die tellen: komedie en actie. Het is allemaal niet zo eng, maar er zit een fijn tempo in de film en er zitten veel leuke actie-ideeën in. Het verhaal is wel een beetje chaotisch. Er zijn zoveel mogelijk verwijzingen naar de boeken ingepropt; zo’n twintig boeken zijn geplunderd voor de monsters. Je krijgt het gevoel dat de karakters van de ene scene naar de andere rennen, wat soms erg vermoeiend is. Er zijn ook wat andere verwijzingen, zoals naar The Blob en naar Jack Black’s eerdere film Gulliver’s Travels (ook van dezelfde regisseur, Rob Letterman), maar maak je geen zorgen: de film legt het voor je uit. Andere kleine zaken werken niet goed in de film. Zo zijn er wat flauwe verwijzingen naar social media om jongeren aan te spreken, het einde is voorspelbaar, en Jillian Bell die tante Lorraine speelt, doet haar best om het engste monster van de film te zijn.
 
Conclusie
De actie en de humor staan als een huis. Echter, hoe meer je over de film nadenkt, hoe meer kleine problemen er naar boven drijven. Zo zijn de special effects niet altijd goed en er is een hoop reclame voor de boeken. Maar daarentegen zit er een leuk thema in over de kracht van boeken en het gebruik van je fantasie. De probleempjes doen niet te veel afbreuk aan de film en dat maakt Goosebumps een aanrader, vooral voor tieners.

Luister hier naar de MovieInsiders podcast over Goosebumps.

Regisseur:

Rob Letterman

Cast:

Jack Black

Genre:

Komedie

Releasedatum:

11 februari 2016

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  103 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

UITGELICHT

 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap