Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Becoming Zlatan - recensie

Becoming Zlatan - recensie

Documentaire over briljante en ongrijpbare ex-Ajaxied Zlatan Ibrahimovic.
 
Sommige sportdocumentaires zijn alleen interessant voor sportliefhebbers, maar Becoming Zlatan heeft genoeg intrigerende beelden voor niet-voetballiefhebbers. Vandaag de dag geldt Ibrahimovic als een voetbalvedette, maar zijn achtergrond en levensverhaal zijn minder bekend bij het grote publiek. Deze documentaire licht een tipje van de sluier op.
 


Naakte waarheid
De documentairemakers Fredrik en Magnus Gertten tonen, naast het verhaal van Zlatan, ook de naakte waarheid van de voetbalbusiness; voetballers zijn pionnen in een groot zakelijk en strategisch spel. Voetbal geldt als een teamsport, maar uiteindelijk is er voortdurend een onderlinge concurrentiestrijd gaande waarbij slachtoffers vallen en ieder voor zichzelf moet opkomen. Als een voetballer niet opgesteld wordt of hij speelt een slechte wedstrijd, dan is de impact op de speler veel groter dan je als buitenstaander zou vermoeden.
Een scène waarbij basisspelers een partijtje biljarten terwijl Ibrahimovic weggedoken in zijn Ajaxtrainingsjack aan de kant zit, spreekt boekdelen.
 
Triomftocht
Het zijn dit soort details die Becoming Zlatan boven het niveau van de gemiddelde voetbaldocumentaire tillen. Naast uniek archiefmateriaal vertelt Zlatan ook zelf openhartig over zijn jeugd. De documentaire volgt zijn triomftocht, die aanvankelijk dramatisch lijkt te stranden bij Ajax. Zijn succesvolle voetbalcarrière begint met zijn debuut bij het Zweedse Malmö FF in 1999, via een heftige tijd bij Ajax (die Zlatan gehard heeft) naar zijn doorbraak bij Juventus in 2005. Momenteel speelt Ibrahimovic bij de topploeg Paris St. German.
 


Pose of werkelijkheid?
Zijn periode bij Ajax heeft Zlatan mentaal zo gehard, dat hij de betrekkelijkheid heeft ervaren van succesvol zijn. In zijn mindere periode wordt hij door de fans en journalisten uitgekotst om vervolgens bewierookt te worden, wanneer hij wel tot zijn recht komt als topspeler. In verschillende interviews zien je hem steeds geslotener worden en wordt het ook lastiger om te weten of Zlatan alles meent wat hij zegt. In die fase wordt hij nog ongrijpbaarder voor fans en journalisten. Soms letterlijk, wanneer hij journalisten ontloopt of raadselachtige uitspraken doet. Het heeft bijdragen aan zijn huidige imago van geniale voetballer met gekke trekjes. Is het een pose of is Zlatan werkelijk zo? Dat blijft een raadsel, ook na het zien van deze documentaire. Al kun je als kijker wel meer begrip krijgen voor jonge getalenteerde voetballers die de weg kwijtraken in de waanzinnige en zakelijke voetbalwereld. 
 
Conclusie
De weg van een getalenteerde voetballer gaat zeker niet over rozen, maar dat die zo ingrijpend kan zijn voor de voetballer en de persoon zelf, dat zal voor veel kijkers een eye-opener zijn. Deze documentaire is een must voor Zlatan-fans, maar ook erg leerzaam voor voetballers die een voetbalcarrière ambiëren.

Regisseurs:

Frederik Gertten
Magnus Gertten

Genre:

Documentaire

Releasedatum:

13 februari 2016

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  95 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk