Bezoek ook eens Ze.nl
 • Nieuws » Nieuwsberichten
Providers weigeren Dutch Filmworks steun in vervolgen downloaders

Providers weigeren Dutch Filmworks steun in vervolgen downloaders

Een nieuwe hobbel voor de filmdistributeur in hun strijd tegen illegale downloaders. Wel heeft Dutch Filmworks een gelegenheidscoalitie opgezet.

Zowel KPN als Ziggo verklaarden vandaag tegenover MovieScene niet in te gaan op verzoeken van Dutch Filmworks (DFW), of welke andere distributeur dan ook, om downloaders te waarschuwen of te beboeten. Dit verzoek wil de distributeur wel bij de providers neerleggen, zo zei DFW woordvoerder Peter de Haan afgelopen zaterdag nog in de Volkskrant.

DFW heeft een lijst in bezit met IP-adressen waarvandaan films waar zij de rechten van hebben, zijn gedownload. Deze lijst heeft de distributeur gekregen van een Duits bedrijf dat ook Duitse distributeurs van IP-gegevens voorziet. Alleen de providers kunnen het IP-adres koppelen aan een persoon via de zogenaamde NAW gegevens (Naam Adres Woonplaats). Maar hier strandt vooralsnog het initiatief van DFW.

De woordvoerder van KPN meldt dat er nog geen verzoek om NAW-gegevens is gekomen en zegt de suggestie die in het Volkskrant artikel wordt gedaan ook erg verregaand te vinden. “Uitsluitend duidelijk onderbouwde klachten, met als indicatie ‘onmiskenbaar onrechtmatige’ handelingen worden daarbij door ons in behandeling genomen. Wij zullen echter nooit zomaar ingaan op verzoeken om NAW-gegevens” aldus de KPN woordvoerder.

Ziggo meldt desgevraagd niet met DFW gesproken te hebben en dat het alleen informatie over zijn klanten verstrekt als dat van een rechter moet. Alleen Brein heeft Ziggo eerder gevraagd om NAW-gegevens, maar dat verzoek is niet ingewilligd. DFW heeft intussen wel bij het College Bescherming Persoonsgegevens de vraag neergelegd wat vanuit het oogpunt van privacy wel en niet mag.Dutch Filmworks denkt voorlopig niet aan rechtszaken om de providers te dwingen de identiteit van downloaders bekend te maken.Wel heeft DFW een paar maanden geleden een gelegenheidscoalitie met een groot aantal distributeurs opgezet, waaronder ook arthouse partijen als Lumière en Cinéart die DFW hierin voluit steunen. Ook de brancheverenigingen NVF en NVPI hebben zich hierbij aangesloten. Het is de bedoeling om vanuit deze werkgroep niet alleen de providers te dwingen het downloaden tegen te gaan, maar ook om de politiek aan te sporen de wetgeving aan te scherpen. Al zal het volgens De Haan nog wel enige maanden duren voordat er een gedegen plak van aanpak door de werkgroep naar buiten zal worden gebracht. “Wij zijn daarvoor te ongeduldig,” zegt hij lachend. “Het is jammer dat we van collega’s alleen in de wandelgangen steun krijgen, maar dat maar weinige andere distributeurs dit echt uitdragen,” aldus de Haan.

Op de vraag of de cijfers van een groep filmproducenten en -distributeurs, die recent een claim van €1,2 miljard bij de Staat neerlegden, niet op drijfzand zijn gebaseerd, antwoordt hij: “Er valt zeker wat op deze cijfers af te dingen, maar het initiatief steunen we. Het gedoogbeleid moet een keer stoppen”.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...