Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
The Neon Demon - recensie

The Neon Demon - recensie

Jesse (Elle Fanning), jong en naïef, begint een carrière als model. Ze verhuist alleen naar Los Angeles waar drie vrouwen haar adopteren als vriendin, en tevens concurreren om door te breken in dezelfde modelindustrie. Ze worden jaloers op Jesse en haar succes en ze trekken Jesse een nachtmerrieachtige wereld in van machtspelletjes en obsessies over schoonheid.
 
De wereld van de modellen
Jonge en kwetsbare Jesse (Elle Fanning) arriveert in Los Angeles, klaar om haar modellencarrière te beginnen. De mensen die ze tegenkomt, haar recruiter (Christina Hendricks) en haar medemodellen (Jena Malone, Bella Heathcote en Abbey Lee) stralen allemaal een aura van gevaar en predatie uit naar haar. Ze wordt succesvol niet alleen door haar schoonheid maar ook door haar kwetsbaarheid. De drie veteranen in het vak adopteren haar als een vriendin, maar ze zijn meer aangetrokken naar haar als roofdieren, alsof ze haar schoonheid willen verorberen, en initiëren haar in een emotioneel verontrustende wereld waar schoonheid alles is en een bron wordt van macht en wanhoop. Tegelijkertijd probeert ze een normale relatie op te bouwen met een degelijke man (Karl Glusman) die verder kijkt dan alleen haar verschijning, maar de verleiding van schoonheid en macht zet haar op een onontkoombaar pad tot een object van aanzien. De jaloezie van haar collega’s stijgt tot gevaarlijke hoogte.

 
Nicholas Winding Refn
The Neon Demonis de nieuwe film van regisseur Nicholas Winding Refn, die net zo bekend wil worden bij naam als Quentin Tarantino en zo zijn naam groot op het scherm laat verschijnen. Zijn stijl is gekarakteriseerd door een sterke focus op artistieke visualisatie, op sfeer, belichting en kleur, weinig dialoog en het blijven hangen op blikken en poses van acteurs. Hij verkreeg succes met Drive, kreeg een lauwwarme reactie met Only God Forgives, en wil nu de wereld schokken met een nieuw werk. NWR, zoals hij zichzelf ook noemt, kan met recht trots zijn op The Neon Demon. Het is een intens en visueel schokkend werk, een bewonderenswaardige mix van beeld en geluid, met spannende elementen van horror die doen denken aan Black Swan.
 
Kat-en-muis spel
Het is een moderne hervertelling van hekserij en vampirisme, compleet met referenties naar maagdelijkheid en verering van de Maan, onschuld en corruptie. Maar dit is een mix die we nog niet eerder hebben gezien, met neon kleuren, pulserende elektro en psychedelische nachtmerries. De stijl voelt coherent, levend, stimulerend. Stijl, echter, is wat de film bij elkaar houdt. Het verhaal is erg dun en nogal langzaam, niet veel meer dan een uitgetrokken sprookje, en de karakters zijn erg simpel. Het is een verhaal van voorgevoelens; referenties naar roofdieren, vooral grote katten, zijn bijvoorbeeld overal. Vooral een fotoshoot, een hele oncomfortabele fotoshoot waarbij het klikken van de camera meer klinkt als geweerschoten, heeft meer gemeen met een kat-en-muis spel tussen de fotograaf als kat, en Jesse als muis.

 
Paranoia en macht
De camera rust niet exact op vrouwelijke schoonheid, maar geeft de emotionele wereld weer van de modellen. Dit is een intense wereld van kleuren en composities die de sterke emoties en obsessies representeren. Het zijn de mannen in de industrie die de modellen met hun blik beoordelen, en willekeurig waarde toekennen of wegnemen. Raak je verdwaalt in deze wereld, dan komt je geestelijke balans in gevaar. De kring van drie modellen om Jesse heen gaan op hun eigen manier om met deze druk. Ze proberen schoonheid te absorberen, te verorberen, of ze veranderen hun eigen lichaam, en ze vechten tegen zichzelf met pijn als gevolg. Dit is een emotioneel koude wereld, zonder menselijk contact maar met rode en witte gevoelens van paranoia en macht. Elle Fanning is een uitstekende keuze als actrice omdat ze er zo kwetsbaar en onervaren uitziet. In het begin is ze on ongevormd, als klei. Ze weet niet wie ze is of wat ze zal worden. Haar transformatie is tegelijkertijd bevrijdend en tragisch.
 
Conclusie
The Neon Demon is hypnotiserend, spannend en oncomfortabel. Het is een visueel hoogstandje, en carnaval van kleuren en een nachtmerrie tegelijkertijd. Er zit niet veel verhaal in, maar het is wel een van de meer unieke films van het jaar en het zal lang bij je blijven.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

UITGELICHT

 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap