Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
The Neon Demon - recensie

The Neon Demon - recensie

Jesse (Elle Fanning), jong en naïef, begint een carrière als model. Ze verhuist alleen naar Los Angeles waar drie vrouwen haar adopteren als vriendin, en tevens concurreren om door te breken in dezelfde modelindustrie. Ze worden jaloers op Jesse en haar succes en ze trekken Jesse een nachtmerrieachtige wereld in van machtspelletjes en obsessies over schoonheid.
 
De wereld van de modellen
Jonge en kwetsbare Jesse (Elle Fanning) arriveert in Los Angeles, klaar om haar modellencarrière te beginnen. De mensen die ze tegenkomt, haar recruiter (Christina Hendricks) en haar medemodellen (Jena Malone, Bella Heathcote en Abbey Lee) stralen allemaal een aura van gevaar en predatie uit naar haar. Ze wordt succesvol niet alleen door haar schoonheid maar ook door haar kwetsbaarheid. De drie veteranen in het vak adopteren haar als een vriendin, maar ze zijn meer aangetrokken naar haar als roofdieren, alsof ze haar schoonheid willen verorberen, en initiëren haar in een emotioneel verontrustende wereld waar schoonheid alles is en een bron wordt van macht en wanhoop. Tegelijkertijd probeert ze een normale relatie op te bouwen met een degelijke man (Karl Glusman) die verder kijkt dan alleen haar verschijning, maar de verleiding van schoonheid en macht zet haar op een onontkoombaar pad tot een object van aanzien. De jaloezie van haar collega’s stijgt tot gevaarlijke hoogte.

 
Nicholas Winding Refn
The Neon Demonis de nieuwe film van regisseur Nicholas Winding Refn, die net zo bekend wil worden bij naam als Quentin Tarantino en zo zijn naam groot op het scherm laat verschijnen. Zijn stijl is gekarakteriseerd door een sterke focus op artistieke visualisatie, op sfeer, belichting en kleur, weinig dialoog en het blijven hangen op blikken en poses van acteurs. Hij verkreeg succes met Drive, kreeg een lauwwarme reactie met Only God Forgives, en wil nu de wereld schokken met een nieuw werk. NWR, zoals hij zichzelf ook noemt, kan met recht trots zijn op The Neon Demon. Het is een intens en visueel schokkend werk, een bewonderenswaardige mix van beeld en geluid, met spannende elementen van horror die doen denken aan Black Swan.
 
Kat-en-muis spel
Het is een moderne hervertelling van hekserij en vampirisme, compleet met referenties naar maagdelijkheid en verering van de Maan, onschuld en corruptie. Maar dit is een mix die we nog niet eerder hebben gezien, met neon kleuren, pulserende elektro en psychedelische nachtmerries. De stijl voelt coherent, levend, stimulerend. Stijl, echter, is wat de film bij elkaar houdt. Het verhaal is erg dun en nogal langzaam, niet veel meer dan een uitgetrokken sprookje, en de karakters zijn erg simpel. Het is een verhaal van voorgevoelens; referenties naar roofdieren, vooral grote katten, zijn bijvoorbeeld overal. Vooral een fotoshoot, een hele oncomfortabele fotoshoot waarbij het klikken van de camera meer klinkt als geweerschoten, heeft meer gemeen met een kat-en-muis spel tussen de fotograaf als kat, en Jesse als muis.

 
Paranoia en macht
De camera rust niet exact op vrouwelijke schoonheid, maar geeft de emotionele wereld weer van de modellen. Dit is een intense wereld van kleuren en composities die de sterke emoties en obsessies representeren. Het zijn de mannen in de industrie die de modellen met hun blik beoordelen, en willekeurig waarde toekennen of wegnemen. Raak je verdwaalt in deze wereld, dan komt je geestelijke balans in gevaar. De kring van drie modellen om Jesse heen gaan op hun eigen manier om met deze druk. Ze proberen schoonheid te absorberen, te verorberen, of ze veranderen hun eigen lichaam, en ze vechten tegen zichzelf met pijn als gevolg. Dit is een emotioneel koude wereld, zonder menselijk contact maar met rode en witte gevoelens van paranoia en macht. Elle Fanning is een uitstekende keuze als actrice omdat ze er zo kwetsbaar en onervaren uitziet. In het begin is ze on ongevormd, als klei. Ze weet niet wie ze is of wat ze zal worden. Haar transformatie is tegelijkertijd bevrijdend en tragisch.
 
Conclusie
The Neon Demon is hypnotiserend, spannend en oncomfortabel. Het is een visueel hoogstandje, en carnaval van kleuren en een nachtmerrie tegelijkertijd. Er zit niet veel verhaal in, maar het is wel een van de meer unieke films van het jaar en het zal lang bij je blijven.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap