Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Columns
Wat als....?

Wat als....?

Wij leven op een steeds minder begrijpelijke planeet. Terwijl de media zich overal ter wereld in bochten wringt om het fenomeen en de gevolgen van een Brexit in kaart te brengen zitten honderden miljoenen kijkers Youtube video's te klikken. Op zoek naar ontspanning en een alternatieve waarheid voor hun uiteenspattende dagelijkse werkelijkheid.

Hmm, wat een vreemd bruggetje is dit. Is de gouden regel voor een goede column niet om bij één onderwerp te blijven? Prima, dan is dat ene onderwerp het fenomeen van de zogenaamde shapeshifters video's die op verschillende online video platforms te vinden zijn. En die massaal worden gekeken.
Een Shapeshifter is een gedaanteverwisselaar, denk een weerwolf, Dr. Jeckyl & Mr. Hyde of Marvel's Mystique. Maar als je 'shapeshifter in Google intypt is het derde resultaat na de Wikipedia betekenis en de rij afbeeldingen op de zoekmachine een Youtube filmpje met de titel: “Extremely disturbing!! Oprah Winfrey Illuminati Shape Shifter!!”. Dit om aan te geven hoe populair het fenomeen online is; het betreffende filmpje heeft een half miljoen kijkers verzameld.


In de nog geen drie minuten durende video zien we een close up van Oprah terwijl zij Tom Cruise interviewt. En inderdaad, er gebeurt iets vreemds met haar oogleden. Zoals lezers van mijn columns weten fascineert de alternatieve kijk op onze geschiedenis mij al sinds jonge leeftijd. Waarom zou je vampieren en zombie series kijken die in elkaar zijn gedraaid door grote productiehuizen als je tegenwoordig online kunt griezelen bij geestverschijningen op video's, groezelige shots van buitenaardse wezens op CCTV beelden, uren lange documentaires over vermeende samenzweringen en wereldberoemde mensen uit de film en tv wereld die ons op beeld zo nu en dan een kijkje gunnen in hun ware ziel én belichaming: Een reptiel van een andere planeet zoals in de bekende V tv serie uit de jaren tachtig en de remake van een aantal jaren geleden.

De toewijding die makers van zulke video's aan de dag legt is bewonderenswaardig. Neem het Youtube kanaal Proven Facts,waarop een waanzinnig bonte verzameling van shapeshift videos is te vinden. De persoon achter dit kanaal heeft zich gespecialiseerd in het uitvogelen van één specifiek aspect van de gedaanteverwisselingen: het inzoomen op de ogen van acteurs in grote Hollywood producties. Er zijn volgens de maker twee bewijzen voor zijn thesis (“reptielen zijn onze goden en wij zijn hun slavenvolk dat zij gevangen houden in de Matrix die deze planeet en deze ene illusionaire frequentie die wij onze realiteit noemen uiteindelijk is”). De eerste is dat de iris van acteurs in een fractie van een seconde verschuift van een menselijke naar een verticale reptielen iris en ten tweede dat de ronde iris van een acteur of actrice zo nu en dan boven het ooglid uitsteekt.


Ook de maker van het kanaal Conspiratruth moet werkelijk honderden en honderden uren aan research en editing hebben gestopt in zijn hobbyproject. Op een filmpje dat meer dan honderdduizend views heeft zien we een reporter die even zijn tong uitsteekt. Hij doet voorkomen dat er een insect in zijn mond vliegt maar als je de slowmotion bekijkt, nou oordeelt u zelf maar, ik vind het in ieder geval waanzinnig spannende televisie. De grondlegger van “een reptielen ras zijn achter de schermen de heersers van onze aarde” theorie is de voormalig professioneel voetballer en alternatieve historie-ster David Icke. Zijn boeken en lezingen zijn ware bestsellers in de alternatieve gemeenschap en hij is een van de eerste (als je de Soemerische kleitabletten uit 2000 voor Christus en de verhalen uit de Bhagavad-gita even niet meetelt) die sinds half jaren negentig in zijn boeken en lezingen zijn theorieën over onze planeet en realiteit uiteenzet. Op 19 november doet David's World Wide Wake Up tour Amsterdam aan waar bezoekers zeker getrakteerd zullen worden op zijn kijk op de wereld, er zijn nog kaarten beschikbaar. Als anti-globalist is Icke natuurlijk waanzinnig blij met de Brexit en dát maakt de cirkel in deze column tóch nog rond!

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk