Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Denkend aan Al Pacino

Denkend aan Al Pacino

Een film met Al Pacino kijken is als het kijken van een voetbalwedstrijd: tussendoor denk je soms aan rollen waarin je de steracteur eerder hebt gezien, zoals je parallellen ziet bij de bewegingen van je favoriete team of sterspeler met eerder wedstrijden.
 
Deze vergelijking komt bij mij op omdat ik deze zomer sportcommentatoren veelvuldig betrap op het spiegelen van een actie of doelpunt aan een soortgelijke die historie heeft geschreven. Een doelpunt dat lijkt op Van Basten '88, een slalom als Maradonna, een val van een fiets als Beloki. Toen ik een aantal weken geleden een interview met Al Pacino in de NRC las kreeg ik opeens heel erg zin in een film met Al Pacino, om hem in actie te zien. Dus niet eens persé de film waar in het interview aan werd gerefereerd maar 'gewoon' een film waarin Al Pacino speelt. 
 
Bij nader inzien vernauwde de wens zich nog verder op het moment dat ik een vriend uitnodigde om mee te gaan naar Manglehorn met de woorden: "ik wil gewoon even Al Pacino zien spelen". Het werkwoord spelen is in het geval van deze acteur dan ook op zijn plaats; Pacino speelt, als een kind die opgaat in zijn eigen fantasie, die zeker weet dat hij een piraat is, een vogel of een hond. In het geval van Maglehorn: een sleutelmaker. 
 
 
Denkend aan Al Pacino zie ik de duivel in een metro Chinees en Spaans spreken, een boef een machinegeweer leegschieten, een politie agent aan een tafel in een diner zitten. Interessant genoeg dringt zich geen enkele  scène uit The Godfather aan mij op. Wél de ansichtkaart met daarop zijn gezicht, en profil met een mutsje op zijn gitzwarte haar, die jarenlang in mijn kamer aan de muur hing. Een klein formaat filmposter van Serpico met een slogan met het woord 'honest cop' of 'all it takes is an honest cop' in mooi jaren tachtig lettertype erop. 
 
Terug naar mijn laatste herinnering aan Al Pacino. Nee, toch nog eerst even iets over zijn naam: Al - Pacino. Veramerikaanst natuurlijk. Ik zie een moeder in New York ergens in de jaren vijftig die hem Alfredo noemt. Alfrédo, met de nadruk op de É in een Italiaanse tongval, vooral als de kleine Alfredo iets te verwijten viel...

Pacino dus, Pacino, De Niro, Nicholson, Hopkins. Niet Al, Robert, Jack en (for christ sake) Anthony. Mannen die een achternaam zijn geworden. Inderdaad, weer die parallel: Maradonna, Messi, Pelé. Anyhow, terug dus naar mijn laatste herinnering aan Al Pacino. Aangezien ik zelden recensies lees wist ik van Manglehorn enkel dat hij er een sleutelmaker in speelt. Maar hij speelt, uiteraard, nog veel meer; hij speelt een Mensch. En in deze verwarrende tijd, waarin de verschillen tussen mensen, xenofobie en hokjesdenken hoogtij viert, is het goed om eens in alle rust ander half uur naar een mens te kijken. Naar mensen en naar hun individuele kwetsbaarheid die ons uiteindelijk allemaal bindt. Dus ga kijken, kies voor geestelijke en lichamelijke verkoeling tijdens deze verhitte dagen. Ga kijken naar Alfredo Pacino en zijn eigenwijze kat.
 

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap