Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » TV-series
The Night Of - recensie

The Night Of - recensie

Hoe kleine beslissingen grote gevolgen kunnen hebben in het misdaad-drama van HBO.

De vraag hoe de grote Game of Thrones leegte zou worden opgevuld werd snel beantwoord door HBO. Met de criminele dramaserie The Night Of werden kijkers wekelijks op het puntje van hun stoel gehouden. In tegenstelling tot het paradepaardje van HBO dit keer zonder al te veel bloed, borsten en onthoofdingen.


Worst case scenario

Stel je voor...je bent een onopvallende, goed presterende student die nooit echt uit de band springt. En op een avond besluit je de regels wat minder nauw te nemen, je een keer te laten gaan. Je laat je verleiden tot een wilde avond met een vreemde. Stel je voor dat je vervolgens na een blackout wakker word en de persoon waarmee je de avond hebt doorgebracht is dood...wat doe je dan? In The Night Of is dit precies wat de jonge Nasir Khan (Rhiz Ahmed) overkomt. Wat begint als een 'onschuldig' avondje uit, eindigt in een ware nachtmerrie. Nasir is namelijk de enige en meest voor de hand liggende verdachte voor deze moord. En wat er die nacht op het cruciale moment is gebeurd, kan hij zich helaas niet meer herinneren. Gelukkig komt hij dezelfde nacht nog in contact met advocaat John Stone (John Torturro), die met de zaak van Nasir eindelijk uit de wereld van onbenullige rechtzaken weet te komen.
De avond

De titel van de serie zet de toon, maar is ergens ook misleidend. Want hoewel het vertrekpunt de avond is waarop het noodlot toeslaat, speelt de rest van de serie zich daarna af. Terwijl Nasir zijn tijd doorbrengt in de gevangenis, probeert zijn familie met alle macht te regelen dat hij zo goed mogelijk berecht zal worden. Het blijkt al snel dat zowel de aanklagers als de verdedigers hun eigen belangen niet naar de achtergrond kunnen plaatsen, waardoor ook het politieke spel van het gerechtshof een interessant gedeelte van de serie vormt. Naast dat advocaat John Stone te pleiten voor de onschuld van Nasir, blijken er van alle kanten mensen te zijn die een idee hebben over wat er die avond gebeurd is. 
De gevangenis

Niet alleen buiten de gevangenis speelt er zich een ingewikkelde situatie af qua belangen, ook achter de tralies blijkt het nog niet zo eenvoudig te zijn als gedacht. Nasir komt er al snel achter dat het nooit duidelijk is wie je kunt vertrouwen, ondanks dat iedereen beweert het beste met je voor te hebben. Want ook in gevangenschap heeft iedereen eigen prioriteiten en Nasir zal moeten kiezen wie hij in vertrouwen neemt om zo goed mogelijk te kunnen overleven. Als Freddy Knight (Michael Kenneth Williams) - een gevangene met veel macht - interesse in hem toont, moet hij een keuze maken die van grote invloed kan zijn op zijn toekomst...

Brits broertje

The Night Of is gebaseerd op de britse miniserie Criminal Justice uit 2008. Hoewel de verhaallijn in grote delen hetzelfde is, snijdt The Night Of een aantal actuele onderwerpen aan die de boodschap van de serie misschien nog wel sterker maken. Waar de Britse serie zich vooral concentreerde op de blanke hoofdpersoon, speelt de religieuze en culturele achtergrond van Nasir zeker een rol in The Night Of. Doordat zijn karakter een Islamitische achtergrond heeft, krijgt hij in zijn zaak en in de gevangenis te maken met de vooroordelen en de negatieve associaties die er de afgelopen jaren zijn ontstaan rondom zijn cultuur. De remake van de Britse serie zou in eerste instantie worden gerealiseerd door James Gandolfini (The Sopranos), die tevens de rol van advocaat John Stone voor zijn rekening zou nemen. Na zijn overlijden werd het project verder ontwikkeld met John Torturro in zijn rol. James Gandolfini wordt wel postuum nog vermeld als uitvoerend producent.Conclusie

Hoe lastig het ook is om een samenvatting te geven zonder al te veel spoilers, zorgt The Night Of er in ieder geval voor dat je als kijker enorm betrokken raakt bij het verhaal. Het tempo van de serie is voor sommige mensen wellicht wat aan de lage kant, zoals dat bij andere misdaadseries als The Killing en Broadchurch ook het geval is. Maar The Night Of is niet de standaard 'whodunnit' waarbij het alleen maar draait om wat er nu precies gebeurd is. Het gaat juist over wat er met alle betrokkenen gebeurt op het moment dat je in zo'n situatie terecht komt. In dat opzicht is de serie misschien nog het meest te vergelijken met het verhaal van Adnan Sayed in de podcast Serial. Uiteindelijk blijft de vraag van schuld of onschuld wel centraal staan, maar dit voert niet altijd de boventoon in de serie. Een van de grote fouten die The Night Of echter maakt, is dat het niet duidelijk is in welk tijdsbestek de serie zich afspeelt. Zo is het lastig in te schatten of er nu radicale veranderingen plaatsvinden in een korte periode, of dat deze begrijpelijker zijn omdat het zich over een langere tijd afspeelt. Dit maakt de serie soms verwarrend en speelt met de geloofwaardigheid, wat jammer genoeg afdoet aan de kracht van de boodschap. Al met al is The Night Of een spannende en interessante serie, die met 8 afleveringen niet onnodig rekt. Een aanrader voor geduldige mensen die houden van onderhuidse spanning.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...