Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Felon - dvd recensie

Felon - dvd recensie

Hoe één gebeurtenis je leven helemaal kan verzieken, daar gaat Felon over. Wade Porter ( Stephen Dorff ) is een benijdenswaardig man. Hij beschikt over alles waar de Amerikaanse brave burger van droomt; een huis, een mooie vrouw, een zoontje en een goed lopend eigen bedrijfje. En dan komt er ’s nachts een inbreker het huis binnen.

Wade achtervolgt hem tot in de achtertuin, en slaat hem dan met een honkbalknuppel de hersens in. Dat is het dan, het voorval dat zijn leven verziekt. De inbreker is dood, en Wade wordt gelijk veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Wat er volgt is een aaneenschakeling van ongelofelijke onrechtvaardige en zieke gebeurtenissen. Wade wordt al tijdens het vervoer naar de gevangenis meegesleept in een dodelijke steekpartij door een magere skinhead. Eenmaal in de gevangenis, waar hij tussen de meest barbaarse criminelen zit, wordt hij gedwongen zich aan te sluiten bij de White Power clan.

felon

Amerikaanse prisongangs
Alles draait in Amerikaanse gevangenissen om ras, leert de film ons. De gevangenen opereren in gangs; Latino’s, zwarten en blanken. Wade is blank, en vecht dus tegen de Latino’s en de zwarten. Het voorval in de bus heeft grote gevolgen, en Wade’s vonnis wordt herzien. Voor de kijker worden het angstige momenten. Gebeurt dit echt? Hij zal toch niet echt nog jaren moeten zitten? Je verwacht als kijker dat de bewaking ingrijpt, maar ook zij blijken dol op geweld. Corrupt bovendien. Als de film bedoelt is om verontwaardiging op te roepen voor het beleid in Amerikaanse gevangenissen, is dat een groot succes. De regisseur gebruikt documentaireachtige beelden van de gevechten, en laat zo een beangstigende werkelijkheid zien. Of die werkelijkheid realistisch is, wie zal het zeggen?

Een vriend in de gevangenis
Na een jaar of twee krijgt Porter een nieuw celmaatje, John, die hem tot op zeker hoogte in bescherming neemt. John (Val Kilmer) is een oude rot in de gevangenis, en leert hem beetje bij beetje de ongeschreven wetten van het gevangenisleven kennen. Van onze gelukkige huisvader is, naarmate zijn tijd vordert weinig overgebleven. Kaal, vol met littekens en bloedlink timmert hij met z’n white clan tijdens ‘speelkwartier’ de grootste en dikste Latino’s in elkaar. De film blijft de volle 120 minuten lang boeien en schokken. Wat je ziet is zo echt, walgelijk en onrechtvaardig. Waugh laat een wereld zien die we niet kennen, niet willen kennen maar die zo fascinerend is dat je toch blijft kijken. Felon heeft ook nog eens een mooi einde.

felon

Moraal
De moraal van het verhaal, ‘dit kan iedereen overkomen’, is misschien wat extreem. Want de shit die Wade allemaal over zich heen krijgt is wel heel verschrikkelijk. Maar na deze film zal niemand meer zijn honkbalknuppel tevoorschijn halen bij nachtelijke onrust. Ric Roman Waugh heeft een sterk en aangrijpend gevangenisdrama laten zien.

Extra's
De extra’s van de dvd worden door Waugh benut om trots te vertellen over zijn cast. Die bestaat uit echte ex- bendeleden, en volgens Waugh is dat het geheim achter de levensechte vechtscènes. De omgeving en de gevangenis worden besproken en we zien een interview met hoofdrolspeler Stephen Dorf.

Film:
Extra's: halfster

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap